1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Yakıt tasarrufu nasıl yapılır 2021

Yakıt tasarrufu nasıl yapılır 2021
1

Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır, yakıt tasarrufu sağlamak için neler yapmalıyız, Yakıttan tasarruf etmenin yolları nelerdir? Aracın az yakması için neler yapmalıyım gibi kendi kendimize sorup çeşitli arayışlar içine girdiğimiz konu hakkında uzmanlarımıza gelen çok fazla soru üzerine bir makale hazırlayalım istedik.

Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır, Nasıl düşer?

Yakıt Tasarrufu nasıl yapılır
Yakıt Tasarrufu nasıl yapılır

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığımızı düşünürsek, otomobil kullanımımızı tasarruf amacıyla tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Her kullanıcının çok basit bir şekilde uygulayabileceği bu altın kurallar sayesinde yakıtınız da çok ciddi şekilde azalma olduğunu fark edeceksiniz. Yakıta etki eden ana faktörleri kullanım sırasında ve genel olarak iki ana başlık halinde detaylandırabiliriz. Yakıt tasarrufu nasıl yapılır?

Yakıt tasarrufu için bakımınızı düzenli yaptırın

Yakıt tasarrufu nasıl yapılır sorusuna verilecek ilk yanıt, düzenli bir şekilde otomobilin bakımını yaptırmak olacaktır.. Eskimiş, akıcılık özelliğini yitirmiş motor yağları aracınızda sürtünmeye bağlı erken aşınmalara neden olabileceği gibi; yakıtınızın artışına da etki eder. Eskimiş, yırtık hava filtresi ve özelliğini yitirmiş içi pislik dolmuş yakıt filtreleri yakıtınızı 10 Litrede 1 Litre oranında artıma neden olur.

Lastiklerin diş derinlikleri  ölçtürün

Aşınmış, yola temas etmeyen; üzerinde yırtık ve fazlaca yamalar bulunan lastikler yakıtınıza doğrudan etkendir. 7 dereceden daha soğuk havalarda kışlık, düşük sıcaklıklarda yazlık lastikler kullanın.

Hızınızı mümkün olduğunca sabit tutun

Sportif kullanımlardan ve ani gaza basmalardan kaçının. Gaza ani basıncınız, aracınız için ekstra performans istediği için zengin karışıma neden olur ve yakıt tüketiminizi artırır. Normalde çoğu araçlar 14/1 hava- yakıt oranında çalışır. Gaza hızlı yüklenip performans istediğinizde yakıt oranını artıracağı için ekstra külfet getirir. Yeni araçlarda hız sabitleyiciler var, bunu sık sık kullanmaya çalışın özellikle uzun yollarda size bu konuda çok artıları olacaktır.

Devirli kullanmaya özen gösterin.

Vites geçişlerini ne kadar düzgün sağlarsanız yakıtını o denli standartlaşır. Aracınız maksimum torka ulaştığı anda mutlaka bir üst vitese geçirin. Hız amacıyla ertelenen vites geçişi sizi yakıt konusunda sıkıntıya düşürür.

Klimayı gereksizse kullanmayın

Klimayı her açışınız size külfettir. Aracınıza biner binmez sıcağın etkisiyle klima derecesini sonuna kadar düşürmeyin. Yakıtınızı arttırmanızın dışında, sağlığınıza da bu ani değişim nedeniyle zarar verme ihtimaliniz bulunuyor.

Motor çalışırken beklemeyin

Park halinde aracınızla 30 saniyenin üzerinde bekleme yapıyorsanız mutlaka aracınızı stop edin. Sık marş yapmanın aracınıza zarar vereceğinizi düşünebilirsiniz ama en fazla kömürü biter, değişimi çok maliyetli bir iş değildir. Hele ki yakıttan sağlayacağınız tasarrufu düşünürsek devede kulak kalır

Gereksiz ağırlıklardan kurtulun

Aracınızdaki ağırlıklardan mümkün olduğunca kaçınmaya bakın. Her yük artı bir maliyet demektir. Özellikle bagajınızdaki eşyaları tekrar gözden geçirerek kullanmayacaklarınızı orada bekletmeyin.

Camları mümkün olduğunca açmayın

Açık camların sağladığı hava dengesizliği nedeniyle aracınızın yapısı bozulur.
Lastik havanızı ayarlatın: Çok şişirseniz zıplaya zıplaya gidersiniz. Düşük olursa yuvarlanmaya karşı gösterdiği direncin etkisiyle daha fazla enerji buda daha fazla yakıt demektir.

 

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Tasarruf etmeye çabalasak da sürekli zaman yapıyorlar :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir