Renault arıza lambalarının anlamlarını bilmeniz büyük önem arz ediyor. Renault ikaz lambaları bazen aracınızı hareket ettirmeden, çekiciyle servise götürmeniz kadar önemliyken bazen de kontrol ettirmenize bile gerek kalmadan, kendinizin müdahale edebileceğiniz türdedir. Renault Megane arıza işaretleri dışında diğer bütün modellere ait arıza lambalarının hangi anlama geldiğini ve yandıktan sonra neler yapabileceğinizi bilmiyorsanız, bu konuda en doğru yerdesiniz.
Aşama aşama Renault arıza lambalarının anlamları sizlerle.
Renault arıza lambaları anlamları

Renault arıza lambası anlamlarını kolaylık olması açısından simgeleriyle birlikte aktaracağız. Dacia arıza lambaları, Renault Fluence arıza işaretleri gibi ayırım yapmadan hepsini bir bütün halinde düşünebilirsiniz. Renault tüm ışıklara aynı anlamları yüklemiş. Bu kapsamda ayırım yapmadan bir bütün olarak konuyu ele alacağız.
Lambalar yandıktan sonra eğer seyir halindeyseniz mutlaka sağa çekip kontrol etmenizi, mümkün olduğunca aracınızı hareket ettirmemeniz gerekliliğini tekrar hatırlatarak karşımıza en sık şekilde çıkan arıza lambalarının nedenlerini ve nasıl söndürebileceğinizi inceleyelim.
Renault bakım lambası

Renault bakım lambası karşımıza en yoğun çıkan işaret olduğu için, önceliği de ona verelim istedik. Otomobilinizi güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için düzenli bir şekilde bakıma girmeniz gereklidir. Renault bakım periyotları hakkında her hangi bir bilginiz yoksa yazının üstüne tıklayarak gerekli bilgiye erişebilirsiniz. Bu lamba genelde otomobillerde İngiliz anahtarı şeklinde görünür. Fakat bazı araçlarda söndürülme şekli değişkenlik gösteriyor. Tüm modellerde lambayı nasıl söndürebileceğinizi izah edeceğiz. Her ne kadar bakıma girdikten sonra servis tarafından söndürülse de özellikle uzun yolda gözünüzü almaması için söndürüp, daha sonra bakıma da girebilirsiniz.
Renault Megane bakım lambası söndürme
Renault Megane bakım lambası söndürmek için, Renault 4 bakım sıfırlama işlemini kademe kademe ilerleyerek anlatacağız. Aşamaları atlamanız durumunda işlemde başarısız olursunuz, bu nedenle dikkatli bir şekilde okuyarak ilerleyin.
- Aracınızın sürücü koltuğuna oturun.
- Tek marş yapın, elektrik gelsin fakat aracınızı kesinlikle çalıştırmayın.
- Sağ taraftaki silecek kolu yardımıyla sıfırlama işlemini yapacağız. Bu nedenle kolun uç kısımdaki düğmelerden, alt taraftakine basarak menüler arasında ilerleme yapın
- Mutlaka bakıma giriniz ya da bakıma x gün kaldı yazısını gördüğünüzde durun ve elinizi çekin
- Menünün üzerindeyken hızlı bir şekilde yine alt tuşa 3 saniye basılı tutup elinizi çekin
- Tekrar 3 saniye basıp elinizi çektikten sonra bakım lambanız sıfırlanmış olacaktır.
Megane dışında, Clio 5, Kadjar ve Captur gibi tüm araçlarda benzer şekilde lambayı söndürebilirsiniz.
Renault Clio bakım lambası söndürme
Clio 4 Mutlaka bakım yaptırınız silmek için aracınızı yarım kontak modunda tutun fakat çalıştırmayın. Bakıma x gün kaldı ya da mutlaka bakıma giriniz ibarelerini gördüğünüzde alt tuşa 3 saniye süreyle basılı tutun. Belirli bir süre bekledikten sonra lambanın sıfırlanacağınız göreceksiniz.
Renault Fluence bakım lambasını söndürme işlemi de benzer şekilde yapılmaktadır.
Renault Stop uyarı lambası

Renault Stop uyarı lambası bütün modellerde karşınıza çıkabilir. Arızanın tanımı oldukça geniş, birçok parametreden dolayı bu lambanın yaması ihtimal dâhilinde. Riskli bir durum olduğu için aracınızı kesinlikle çalıştırmayın. Eğer çalıştırdıktan sonra görmüşseniz kesinlikle hareket etmeden aracınızı durdun ve Renault yol yardımdan destek isteyin.
Fren ariza lambası

Fren arıza lambası resimde görüldüğü gibi yuvarlak içindeki bir ünlem işareti şeklinde çıkar. Bu lamba birçok kesimin bildiği gibi fren balatasının bittiği anlamını taşıyor. Balatalar azaldığında hiçbir Renault aracında uyarı lambası yanmaz. Fren sistemiyle ilişkili bir durumdan söz edilmektedir. Fren hidroliğinin azalması, bu lambada en sık karşımıza çıkan durum. Eğer rampada yanıyor ve düz yolda yanmıyorsa kesinlikle hidrolikten söz edebiliriz.
Renault lastik basınç lambası

Renault lastik basınç lambası en can sıkıcı lambaların başında yer alır. Bu lambayla birlikte Motor arıza lambasını da yakması ihtimal dâhilinde. Lambanın yanması bazen lastiğin patladığına işaretken bazen de oldukça önemsiz bir konu olabiliyor. Gerçekten lastik patladığında ya da yarıldığında bu lamba yanar. Fakat lastik hava biriminin olması gereken değerinin çok az da olsa altındaki bir rakamdaysa basınç uyarısı tekrar karşınıza çıkacaktır. Anlayacağınız lamba yandıktan sonra inip aracınıza bakmanız ve lastiklerde her hangi bir sorun yoksa yola devam etmenizde her hangi bir sakınca yok. Yine de ilerleyen dönemlerde çivi batma ve yavaş yavaş inme ihtimali nedeniyle kontrol ettirmenizde fayda var. Peki, bu lamba nasıl söndürülür?
Renault Lastik basınç lambası nasıl söndürülür?
Renault araçlarda model fark etmeksizin lastik basınç lambasını söndürmek için direksiyonun sağ bölümünde bulunan silecek kolu yardımıyla yol bilgisayarına girişi yapmalısınız. Yukarı ya da aşağı yöndeki oklarla lastik basınç bölümüne giriş yapın, sonra aşağı yöndeki okun üzerine gelerek 5-10 saniye bekleyin. Lastik basınç öğretme işlemi başlayacak ve lambanız sönecektir.
Renault Aracınızın uyarı ışıklarının anlamını öğrenin
Renault arıza lambaları ve anlamlarını öğrenin.






Değişken takviyeli direksiyon ikaz ışığı
Kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye içinde söner.
Seyir halinde bir bip sesi ile birlikte yanarsa, bu sistemdeki bir arızayı gösterir.
Vakit geçirmeden Renault Yetkili Servisi’ne başvurunuz.

Vites değiştirme göstergesi.
Bir üst (ok yukarı doğru) veya bir alt vitese (ok aşağı doğru) geçmenizi önermek için yanar.

Soğutma sıvısı sıcaklığı ikaz ışığı
Stop, gösterge ışığı ile birlikte bu da yanar hale kalırsa, motorun aşırı ısındığına işaret eder. Durunuz ve motoru bir – iki dakika rölantide çalıştırınız. Sıcaklık düşmelidir. Aksi halde motoru durdurunuz. Soğutma sıvısı seviyesini kontrol etmeden önce motoru soğumaya bırakınız. Gerekiyorsa Renault Yetkili Servisi’ne başvurunuz.

El freni çekili ikaz ışığı vefren devresi arıza algılama ikaz ışığı
Kontak açıldığında yanar. Frenleme veya seyir esnasında Stop ikaz ışığıyla birlikte yanarsa, devrelerde bir seviye düşüşü olduğunu gösterir; sürüşe devam edilmesi tehlike olabilir, bir Marka Yetkili Servisi’ne başvurunuz.

Egzoz gazları kontrol ikaz ışığı
Bu ikaz ışığına sahip araçlarda kontağın açılmasıyla yanar, sonra söner.
–İkaz ışığıyla birlikte sürekli yanmaya devam ederse, bir an önce bir Renault Yetkili Servisi’ne başvurunuz;
–Yanıp sönerse, motor devrini yanıp sönme kesilene dek düşürünüz. Vakit geçirmeden Marka Yetkili Servisi’ne başvurunuz.
Bölüm 2’deki “Hava kirliliğini önleme, yakıt tasarrufu, sürüş ile ilgili öneriler” paragrafına bakınız.

Yağ basıncı ikaz ışığı
Seyir halindeyken yanarsa, mutlaka durunuz ve kontağı kapatınız.
Yağ seviyesini kontrol ediniz (bölüm 4’teki “Motor yağ seviyesi” paragrafına bakınız). Seviye normalse, sorun başka bir nedenden kaynaklanıyordur; hemen bir Renault Yetkili Servisi’ne başvurunuz.

Ön ısıtma ikaz ışığı
(dizel modelde)
Kontak açıkken, yanar. Bu, ön ısıtma bujilerinin çalışmakta olduğunu gösterir. Ön ısıtma sağlandığında ve motor harekete hazır olduğunda söner.

Elektronik arıza ikaz ışığı
Araç seyir halindeyken yanıyorsa, elektrik veya elektronik veya dizel modeller için bir arıza veya motorinde su olduğunu belirtir.
Vakit geçirmeden Renault Yetkili Servisi’ne başvurunuz.

Sinyal lambası Airbag
Kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye sonra söner. İkaz ışığının kontak açıldığında yanmaması veya yanıp sönmesi, sistemdeki bir arızanın işaretidir.

ABS fren sistemi ikaz ışığı
Kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye içinde söner.
Kontak açıldıktan sonra sönmemesi veya seyir halindeyken yanması, fren sistemindeki bir arızanın işaretidir. Bu durumda fren sistemi, ABS fren sistemi olmayan bir aracın sistemi gibidir.

Yakıt seviyesi minimum ikaz ışığı
Kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye içinde söner. Seyir halinde bir sesli ikaz ile birlikte yanarsa, en kısa sürede seviyeyi tamamlayınız. İkaz ışığının ilk yanışından itibaren depodaki yakıtla yaklaşık 50 km kadar gidilebilir.

Emniyet kemeri takılı değil ikaz ışığı
Araca göre, gösterge tablosunda veya torpido orta göstergesi kısmında belirir. Kemeriniz takılı değilse marşta ikaz ışığı yanık kalır. Bir sesli ikaz düşük ses seviyesinde 30 saniye boyunca ardından daha yüksek bir ses seviyesinde 90 saniye boyunca duyulur.

Akümülatör şarj ikaz ışığı
Sürüş sırasında yanması, elektrik devresinde aşırı şarj veya düşük şarj olduğunu gösterir. Aracı durdurunuz ve hemen bir Renault Yetkili Servisi’ne başvurunuz.

Motorun beklemeye alınması ikaz ışığı
Bölüm 2’deki “Stop and Startfonksiyonu” paragrafına bakınız.

Motorun rölantiye alınmasının mümkün olmadığını gösteren ikaz ışığı
Bölüm 2’deki “Stop and Startfonksiyonu” paragrafına bakınız.

Reaktif seviyesi için uyarı ışığı ve egzoz gazı indirgeme sisteminde arızalar

Hız regülatörü ve hız limitörü ikaz ışıkları

Dinamik sürüş kontrolü (ESC) ve antipatinaj sistemi ikaz ışığı

Lastik basınç kaybı alarmı

Aderans kontrolü ikaz ışığı

Kapı açık ikaz ışığı
Kontak açıkken kapılardan birinin iyi kapanmaması halinde yanar.

Renault arıza hakkında bilgilendirme için teşekkürler.
Renault arıza lambaları ile ilgili bu denli detay bulacağıma inanmamıştım ama çözdüm sorunu ellerinize sağlık.
Renault arıza lambaları hakkında ciddi anlamda emek verilmiş, ne zaman bir arıza olsa direk buraya bakıyorum. Bir çok sorunun cevabı zaten var.
iyi günler 2022 kampanyanız var mı tsk personeline, yada şu anda olan indirimiz varmıdır.
Atilla Bey, Kasım ayı itibari ile Renault kampanyaları yayınlanacak. Sık kullanılanlara ekleyerek, lütfen bizi takipte kalınız.