1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Otomatik vites çeşitleri ve özellikleri

Otomatik vites çeşitleri ve özellikleri
Renault bakım periyotları
1

Otomatik vites çeşitleri ve özellikleri, otomatik vites araba arayışında olup tereddüt yaşayan kullanıcılar Otomatik vites araba tavsiye konusunda arayış içine giriyorlar. En çok tutulan otomatik vites Arabalar arasından tercih yapmanız sizi uzun süre sorunsuz kullanacağınız araçlara yöneltmez.

Otomatik vites araba modelleri uzun dönemdir yollarda. İlk otomatik şanzımanlar, konforunun düşük olması, yakıt tüketimlerinin fazla olması ve yüksek fiyatları sebebiyle toplumda tercih edilmiyordu. Gelişen teknolojiyle birlikte araç almak isteyen kullanıcılar otomatik vites kutusuna yöneliyor. Yoğun trafik altında değerlendirildiğin manuel vitese göre daha konforlu olması, bazı modellerin yakıt tüketimini azaltması, hatta manuel vitesten bile az yakması otomatik tercih edilme nedenlerinin başında geliyor. Dikkatli kullanıldığında yıllar boyu sorunsuzca hizmet verebilen otomatik şanzımanlı araç almadan önce hangi modelin size daha uygun ve kullanışlı olduğunu bilmek zorundasınız.

En iyi otomatik şanzıman hangisi?

Bu sorunun tek bir cevabı yok. Aslında “en iyisi” diye bir şey yok; “bana en uygunu hangisi” olarak sorabilirsiniz. Birçok farklı şanzımanın birbirine göre avantajları var. Size en uygunu hangisiyse ona yönelmelisiniz. Mesela, CVT’ler genel olarak uzun ömürlü ve sorunsuzken yakıt verimliliği konusunda diğerlerine göre daha fazla yakar. Renault’un dizel araçları için geliştirdiği EDC şanzımanlar çok iyi yakıt tüketim değerlerine sahipken belirli bir torkun (250 nm) üzerine çıkamazlar. BMW, Jaguar ve Land Rover modellerinde kullanılan ZF marka 8 ileri tam otomatik şanzıman yakıt tüketimi, performans ve konfor anlamında en iyisi olsa da satın alma maliyeti yüksektir.

Otomatik vites çeşitleri ve özellikleri nelerdir

Otomatik vites çeşitleri ve özellikleri açısından bilmeniz gerekenleri kavrayarak ihtiyaçlarınıza göre yönelmeniz açısından oldukça önemli. Bu nedenle de sizlere otomatik vites çeşitlerini işe yardığı kadarıyla özetliyoruz.

Geleneksel tam otomatik vites şanzıman

Geleneksel tam otomatik vites şanzıman yağ basıncı yardımıyla çalışırlar. Vites geçişlerinde sarsıntı yapmaz, arıza riskleri oldukça düşüktür ve konfor olarak en iyi sınıftır. İlk çıktığı dönemler yakıt tüketimi çok fazlaydı fakat günümüzde lüks araçlarda kullanılan modern örnekleri manuellerden daha az yakıt tüketir. Fiyatları diğerlerine oranla yüksektir.

Tek  kavramalı yarı otomatik şanzımanlar

Tek kavramalı yarı otomatik şanzımanlar manuel vitese benzer bir yapıda çalışır. Debriyaj sistemi bir beyin tarafından elektronik olarak kontrol edilir. Sadece bir kavrama olduğu için vites geçişleri yavaş olur ve yolcular tarafından hissedilir. Yakıt tüketimleri düşüktür ancak performans ve konfor daha azdır.

Çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlar

Çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlarda manuel şanzımana benzer ancak debriyaj sistemi bir beyin tarafından elektronik olarak kontrol edilir. İki ayrı kavrama olduğu için vites geçişlerini sarsıntısız ve çok hızlı yapar. Yakıt tüketimi, konfor ve performanstan ödün vermeniz gerekmez.

CVT Şanzımanlar

 CVT Şanzıman sisteminde debriyaj, vites kutusu ve dişli yoktur. Onun yerine konik yapıda makaralar bulunur. Bu makaraların yalnızca üst ve alt sınırı bellidir. Onun dışında bu üst ve alt sınır arasında teorik olarak sonsuz vites bulunur. Bu sayede aracın hızına bağlı olmaksızın yalnızca motor hızına bağlı kalarak sistem en uygun vitese geçer.

Otomatik vites üzerindeki harflerin anlamı

Otomatik vites çeşitleri ve özellikleri

Otomatik vites üzerindeki harflerin anlamını bilmeniz onları doğru ve olması gerektiği şekilde kullanmanız açısından oldukça önemlidir.

Anlamlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

P (Park): Aracınızı tamamen durdurduktan sonra vites kolunu getirmeniz gereken işaret budur. En önemli püf noktası aracınızın zarar görmememesi için tam olarak durmasını sağlamaktır.

R (Reverse): Tıpkı manuel vitesteki R gibidir. Aracınızın geri vitesidir. Geri geri gitmesini istiyorsanız, araç tamamen durduktan sonra bu konuma getirip hareket edebilirsiniz.
N (Neutral): Otomatik vitesli araçlarda aracı boşa almak için kullanılır. Araç bekler pozisyondayken bu vitese alabilirsiniz. Mesela kırmızı ışık gibi.. Dikkat etmeniz gereken husus, bayır aşağı inişlerde manuelde boşa atmak gibi sakın ha bunda da yapmayın.

D (Drive): Aracınızı hareket ettirmek için kullanmanız gereken vites konumu budur. Ayağınız frendeyken el frenini indirip kontak anahtarını çevirdikten sonra (ya da güç düğmesine bastıktan sonra) vites kolu D’ye getirilip araca ilk hareketi verilir.

Otomatik vites araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Otomatik vites araba kullanırken dikkat etmeniz en önemli etken Şanzıman Yağıdır. Üretici firmanızın tavsiye etmiş olduğu değerler de hatta güzellik olsun diye biraz daha öne çekerek değiştirmeniz çok önemli. Hatta kullanım tarzınız sert ve agrasif ise bu süreci daha da öne alabilirsiniz.

Kullanırken kibar olmaya özen gösterin. Ani gaz vermelerden mümkün olduğunca kaçının, bunlar çabuk yıpranmalara neden olacaktır.

Aracınızı park ederken, özellikle de rampa ya park ediyorsanız önce el frenini çekin. El frenini çektikten sonra ayağınız fren pedalındayken N konumuna getirin, araç bu sayede salınımını yaparak yükü şanzımanın üzerinden alacaktır. Dolayısıyla da ilk yükü şanzıman göğüslemek zorunda kalmaz. Altını çizerek tekrar belirtelim ki önce el frenini çekeceksiniz, daha sonra P’ye alacaksınız.

Sıkışık trafikte çok dur kalk yaparak araç kullanmak zorunda kalıyoruz. Kırmızı ışıklarda 20-30 sn bir süreyle beklerken vites N konumuna getirin ve şanzımanın yağlanmasını kesin; özetle biraz nefes almasını sağlayın.

Araç hareket halindeyken sakın vites değiştirmeyin. Bazen oluyor özellikle geri geri giderken, teker hafif hareket konumunda bulunduğu hemen D’ye alıp öne ilerliyoruz. Lütfen tekerler tamamen durmadan bunu yapmamaya özen gösterin.

Otomatik vites çeşitleri ve özellikleri hakkında aklınıza takılan bir konu varsa bizlere YORUMLAR bölümünden aktarmanız yeterlidir.

Bu gönderiye oy verin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Otomatik vites çeşitlerinin bunlar olduğunu bilmiyordum güzel bilgiler sağ olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir