1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Aracımın Kliması Soğutmuyor?

Aracımın Kliması Soğutmuyor?
Aracın kliması soğutmuyor, Klima arızası, Klima neden soğutmaz?
0

Araçlarda klima fikri, klimanın icadından sonra gelişmiştir. Amerika’da Willis H. Carrier, ticari anlamda klimayı icat ettikten 30 yıl sonra,  araçlarda kullanımı denense de istenilen randıman alınamadı. Araçlarda 1939 yılında, ilk klimayı kullanan araba markası Packard oldu. Portatif olarak büyük klima modülleri, araca opsiyonel olarak takıldı ama çok verim alınamadığından, uzun  süre araçlarda klimayla ilgili çalışma yapılmadı.

Yıllar sonra Chrysler 1953 yılında, tekrar araçlarını klimalı olarak üretmeye başladı. Avrupa, araçlarda klimaya sıcak bakmadı. Günümüzde de klimalı araç kullanım oranı, tüm araçlarda 1/3 oranındadır ve oldukça düşüktür. İlk olarak, lüks araçlarda standart olarak üretilmeye başlanan klimalı araç modelleri, talepler doğrultusunda tüm üretimlere yansıdı.

Günümüzde araç içi klima, ilkim koşulları ve konfor açısından ihtiyaç statüsünde değerlendirilmektedir. Araçlarda klima sistemi, günümüzde sadece araç içindeki havayı soğutmak için kullanılmamaktadır. Havadaki nemi absorbe etmesi yanında, toz ve polenden arındırdığı temiz havayı, araç içinde sirküle ederek, sağlıklı bir ortam yaratmaktadır.

Bizleri sosyal medyada takil etmek için tıklayınız. renaultun.com

Araç Kliması Neden Soğutmaz?

Aracımın Kliması Soğutmuyor?
Araç Kliması Neden Soğutmaz? Araç klimasının soğutmama nedenleri

Araç klimasının soğutmama nedeni, birkaç sebepten dolayı olabilir.

  • Klima gazı
  • Fan arızası
  • Klima motoru arızası
  • AC düğmesi
  • Sigorta
  • Hava karışım kapağı arızası
  • Sensör arızası
  • Polen filtresi tıkanıklığı
  • Radyatör tıkanıklığı

Bu sebeplerden dolayı, klima ve kompresör çalışsa da soğutma işlemi gerçekleşmez.

Araç klimasının soğutmaması durumunda, olumsuz ortam koşullarından dolayı, sürüş kalitesi ve araç konforu azalır. Bozuk ve düzgün çalışmayan klima sistemi, araç motoruna fazla yüklenir ve zorlar, bu zorlama hem motora zarar verir hem de yakıt tüketimini fazlasıyla artırır.

Klima sisteminin düzgün çalışmaması, kompresör sistemine de zarar verebilir ve gerekli bakımlar yapılmazsa ciddi maddi hasalara sebep olabilir. Periyodik bakımların düzenli yapılması, klima sisteminin, filtreler dâhil bakım ve temizliğinin aksatılmaması, klimanızın uzun süre sağlıklı ve verimli çalışmasını sağlar. Sağlıklı ve verimli çalışan klima temiz ve nemsiz hava akımını destekleyerek, konforlu sürüş keyfi yaşatır.

Araçlarda Klima Sistemi Nasıl Çalışır? Kompresörün uyguladığı baskıyla, klima gazı denilen freon yoğunlaşır. Yoğunlaşma gazın sıkışıp genleşmesini sağlar ve genleşen gaz soğuk havayı oluşturur. Metal borulardan geçen soğuk hava, kondenser yardımıyla araç içine yayılır. Kondenser, havayı aynı zamanda sıvılaştırmaya yarar. Klimalar, içerideki nemli havayı çeker ve yerine soğuk havayı üfler.

Sık Karşılaşılan Araba Arızaları konumuza göz atabilirsiniz.

Klima Gazı Neden Biter?

Klima sisteminde, borularda ve gövdede herhangi bir kırık, çatlak veya ezilme durumundan kaynaklı sızıntı yoksa kullanıma bağlı azalma yaşanmıştır. Klima sistemleri kışın çalışmadığından, klimanın çalışması sırasında sızdırmazlığı sağlayan yağın devridaim yapmaması, klima gazı azalmasına neden olabilir. Kışın soğuk havalarda camları ısıtmak için arada klima kullanılması, gaz ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Klima çalışma sistemi gazı sıkıştırmak ve serbest bırakmak mantığı üzerine oluştuğundan, gaza sürekli bu işlemlerin yapılması, zamanla azalmasına neden olur.

Klima gazının ömrü, kullanıma bağlı olarak 3 ile 5 yıl arasındadır. Maksimum 5 yılda klima gazı tamamen biter ve yenilenmesi gerekir. Yıllık klima bakımı yapılırken gaz seviyesi de kontrol edilir ve tamamlanır. Herhangi bir sızıntı durumu, gazın kısa sürede tamamen bitmesine neden olur. Tamir edilmesi ve sızmanın önlenmesi klima verimi kadar aracınızın motorunun ve kompresörünün verimi için de oldukça önemlidir. 

Filtreler ve Klima Temizliği Nasıl Yapılır? Dışarıdaki hava polen fitresinden geçerek filtre edilir ve içeri verilir. Polen fitresi, hava içindeki partiküllere yapışan mantar, küf ve zararlı organizmaları süzerek, temiz havanın içeri girmesini sağlar. Zamanla polen filtresi, kullanıma bağlı olarak tıkanır. Tıkanan filtre, hava akımını sağlayamadığından, hava akımının azalması veya kesilmesi klimanın çalışmasını olumsuz olarak etkiler. Filtre tıkanıklığı, evaporatör peteğini kirletir ve araç içinin kötü kokmasına sebep olur.  Klima bakım zamanı filtreler tamamen değiştirilir. Evaporatör peteği ve radyatör antibakteriyel spreyler yardımıyla temizlenir.

Öneri; Turbo ne işe yarar? başlıklı konumuza göz atabilirsiniz.

Klimanın Elektronik Aksam Sorunları

Klimanın elektronik aksam sorunları, kompresör, AC sigortası, kondenser, fan ve ısı kaynaklı olabilir. Kompresör sorunları, randımanlı çalışmaması ve güç azalmasından kaynaklı olabilir. Gazın soğuması, kompresörün gaza uyguladığı baskıyla oluşan güç sayesinde olur. Kopresörün gücünün azalmasına, araç içi elektrik sistemi sorunları veya motorun aşırı ısınması neden olabilir. Kompresör sızıntısına, conta kopmalarına ve kayışların yırtılma durumlarına bakılıp, kontrol edilmesi gerekir. Klima elektrik akımını AC sigortasının atması da etkiliyor olabilir. Sigorta değişiminin yapılması gerekir.

Elektrik kablolarının da kopma ve yıpranma durumlarına bakılmalıdır. Kondenser, gazın yoğunlaştırma işlevini sağlar. Sıcak havayı soğutarak araç içerisine iter. Sistemde sorun olduğunda aşırı ısınarak görevini yapamaz. Fiziki inceleme ve basınç testleriyle, delik, kaçak veya parça arıza sorununa bakılır. Motorun aşırı ısınmasıyla birlikte, cıvataların yıpranması, kırık gibi sorunlar, fanın çalışmasını engeller. Fan çalışmadığı zaman hava akımı sağlanamaz. Kaput açılarak fan sorunları tespit edilir.

Klima bakım ekibi tarafından yapılması gereken bu işlem, profesyonel olmayan kişiler tarafından yapılmamalıdır. Klimanın elektronik aksam sorunları giderildikten sonra, klima soğutma işlemini gerçekleştiremiyorsa sadece 2 seçenek vardır. Klima gazı bitmiştir veya filtreler tıkalıdır. Klima bakım servisi, her ikisinin de sorununun giderilmesini sağlar.

Araç Dururken Klima çalıştırmak Zararlı mıdır?

Araç dururken klima çalıştırmak, motora zara verir, benzini bitirir gibi birçok şehir efsanesini herkes duymuştur. Bu söylemler günümüzde tamamen yanlıştır. Araç dururken klima çalıştırmak ne araca, ne de motora zarar vermez.  Klima, araç motorunun ürettiği güçten elektriği sağlar. Klima çalıştığı anda araç performansı etkilenir. Araç çalışmadığı durumda klima çalışması herhangi bir etki yaratmaz. Eski araçlarda AC düğmesi çalıştığında, yağlanmadan kaynaklı sürtünme sesi gelir. Marş basmadığı durumlarda veya araç sigortası sorunlarından dolayı kaynaklanabilir. Araç ve klima için gerekli akım sağlanamadığı için sorun yaşanır. 

Klimadan ses gelmesi, klima çalıştığı anda veya sonrasında araçtan ses gelebilir. Kompresör baskısı klima ve araç içinde ses yapabilir. Fan arızaları hava akımını engelleyerek hava sıkışmasına neden olabilir. Fan kaynaklı hava sıkışması sonucu klima içinden uğultu veya ses gelebilir. Fan kırılması da ses oluşumunu sağlayabilir. Kayışın yıpranması, kopması, gevşemesi veya esnekliğini kaybetmesi ses yaratabilir. Conta deformasyonu ses yapabilir. Araç veya klimadan ses gelmesinin birçok mekanik veya elektronik kaynaklı bir nedeni olabilir. Bu sorunun doğru tespitinin yapılması ve tamiri için mutlaka klima bakım ekibinin incelemesi, sesin oluşma nedenini bulması gerekir.

Düzenli bakımı ve temizliği yapıldığı takdirde klimanızın ekstra sorunları çok nadir olacaktır. Kendiniz de filtre temizliği veya spreyle dezenfeksiyon işlemlerini yapabilir, sağlıklı bir hava akımını destekleyebilirsiniz.

Günümüz şartlarında, artan hava kirliği, trafikte biriken fazla egzoz kalıntıları, filtrelerin çabuk ve fazla kirlenmesine sebep olmaktadır. Sık sık filtre temizliği yaparak sağlığınız için bir önlem alabilir, araç içinde soluduğunuz havanın kalitesini artırabilirsiniz. Basit tedbirler ve önlemler sağlığımız ve konforumuz açısından önemlidir. Klimanızın yılda bir kere bakımını, temizliğini ve kontrollerini yaptırarak, sağlığınız ve bütçeniz için önlem almış olursunuz. Bakım yaptırarak klimanın ve aracınızın performansını korursunuz. Düzenli bakım ileride oluşabilecek daha ciddi sorunların oluşmasını engeller ve sizin ciddi maddi kayıplar yaşamanıza mani olur.

Renault Eco Mod Nedir? Ne İşe Yarar? tıklayınız.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir