CVT Şanzıman Nedir, Nasıl Çalışır
CVT Şanzıman Nedir?
1

Cvt şanzıman nedir, nasıl çalışır? Otomatik vitesin hayatımıza girmesi ve paralelinde sağlamış olduğu kolaylıklar kapsamında gün geçtikçe yeni bir vites kutusu karşımıza çıkıyor. Çok yeni bir teknoloji olmasa da tam açılımı “Continiously Variable Transmission” olan şanzıman tipinin Türkçe karşılığı Sürekli Değişen Oranlı Şanzıman olarak adlandırılmaktadır. Renault’un EDC şanzıman tipinden sonra bazı araçlarında kullandığı CVT şanzıman tipine çok aşina olmayan otomobil kullanıcıları, Cvt şanzıman kaç vites olduğu konusunda sorular sorarak Cvt şanzıman yorumlarına yönelik araştırma içerisine giriyorlar.

Bizler de takipçilerimiz için CVT Şanzımanın Ömrünü, CVT Şanzımanın Dezavantajları ve avantajlarını listeleyerek CVT Şanzıman Tam otomatik mi, yoksa yarı otomatik mi konularında aydınlatıp kapsamlı bir rehber hazırlayalım istedik.

Her şeyden önce, “CVT Şanzıman nedir, nasıl çalışır” konusuyla başlayarak tam bir bilgi sahibi olalım.

CVT Şanzıman Nedir?

CVT Şanzıman nedir? Sorusunda verebileceğimiz en net yanıt, “Kullanıcıya daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşatmak için geliştirilmiş özel bir sistemdir” olacaktır. Nitekim CVT şanzımanda sürüş deneyimini arttırıp, vites geçişlerin hissedilmeden aracın daha konforlu bir şekilde sürülmesini sağlamak için dişli bulunmuyor. Yani, hızınız arttığında üst vitese geçen ya da tersinde alt vitese geçiş bu durumu hissettiren bir mekanizma yok.

CVT Şanzıman çalışma prensibi
CVT Şanzıman çalışma prensibi

CVT şanzımanda dişliler yerine makaralardan söz edebilir. Bu makaraların yalnızca üst ve alt sınırı bellidir iki arasında teorik olarak sonsuz vites bulunur. Bu sayede aracın hızına bağlı olmadan yalnızca motor hızına bağlı kalarak sistem en uygun vites seçimini yapabiliyor. Hemen akıllara CVT Şanzıman kaç vites sorusu gelebilir, bu nedenle bu konuyu biraz daha açalım.

CVT Şanzıman kaç vites

CVT Şanzıman kaç vites aklınıza geldiğine göre yanıtını hemen verelim. CVT Şanzıman “Sonsuz” vites sistemiyle çalışır. Peki, bu ne demek?

CVT Şanzıman kaç vites
CVT Şanzıman kaç vites

Resimde görüldüğü gibi demirden bir adet kayış ve iki adet yuvarlak şeklinde çark bulunmaktadır. Araç kullanımınıza bağlı olarak kayışlar büyük dişli ve küçük dişli arasında açı ayarlaması yaparak aracınız için en uygun viteste seyretmenize olanak veririler. Anlayacağınız orta da bir vites dişlisi olmayıp, sistem çarklardan ibaret olduğu için tanımlı bir vites değeri bulunmamaktadır.

CVT Şanzıman çeşitleri

CVT Şanzıman çeşitleri 5 ayrı kategoriye ayrılır. Bunlar;

  • Çekmeli
  • Sürtünmeli
  • Hidrokinetik
  • Hidrostatik ve elektrikli tiplerdir.

Sizlere fikir vermesi açısında kısa kısa çalışma mantığına değinelim.

  • PIV ZİNCİR TAHRİKLİ: Bizim yukarıda anlattığımız sistem. Otomobil firmaları arasında en çok kullanılan model. 2 çark ve bir kayıştan oluşarak aracın en uygun vitesine karar verir.
  • KUM DÜZ KAUÇUK: Zincir tahrikliyle aynı sistemdir. Yalnızca zincir yerine kauçuk kullanılır. Kullanılma nedeni sürtünme katsayısının daha fazla olmasıdır.
  • Çekme Gücü Tahrikli CVT: Bu sistem diğerlerinden farklıdır. Elasto, hidrodinamik akışkan filmi kullanır ve döner makaralardan diğerlerine güç iletir.
  • HİDROSTATİK CVT: Pompa ve motordan meydana gelir. Pompa motor basıncını değiştirerek vites ayarlaması yapar.
  • HİDRODİNAMİK CVT: Türbin ve statordan oluşur.

CVT Şanzıman tam otomatik mi?

CVT Şanzıman tam otomatik mi yoksa yarı otomatik mi? CVT Şanzıman tam otomatik yapıdadır. Bu konuda sanılanın aksine bir durum söz konusu. Renault’un birçok otomobilinde kullanmış olduğu EDC Vites kutusu sistemi tam otomatik olarak bilinse de, aslında yarı otomatik vites kutuları arasında yer alırken, CVT Tam otomatik sistem olarak adlandırılır.

CVT Şanzıman Ömrü Ne kadar?

CVT Şanzıman Ömrü Ne kadar? Güzel güzel anlattık ama gerçekten kullanışlı mı? Bu konu tamamen sizin otomobil kullanımınıza bağlı değişkenlik göstermektedir. Ancak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki çok sık arıza gösteren bir vites kutusu değil. Arıza gösterdiği zaman da masrafı EDC ya da diğer otomatik vites kutularına göre çok daha makul rakam aralığında yer alır. Eğer aracınızı yıpratmadan kullanıyor ve ona iyi bakıyorsanız CVT Şanzıman sizi kesinlikle üzmeyecektir.

CVT şanzıman iyi mi?

CVT şanzıman iyi mi yoksa kötü mü tamamen sizin tercihlerinize göre değişkenlik göstermektedir.  Yapı anlamıyla sağlam ve kullanıcı dostu olsa da, sistem biraz değişik işlediğinden kullanıcıların ilk aşamada yadırgama durumları da olabiliyor. CVT yukarıda da değindiğimiz gibi kasnak sistemiyle çalışır. Bu sistemi basite indirgeyecek olursa bisikletlerdeki vites yapısından örnek verebiliriz. Hıza bağlı oranda değişkenlik göstermesi, üzerindeki zinciri büyük ya da küçük dişlilere yönlendirir. Düşük hızda ivmelenebilmek istediğiniz zaman giriş kısmındaki kasnağını küçültmeli ve çıkış kısmındaki kasnağı büyültmelisiniz.

CVT Şanzıman iyi mi
CVT Şanzıman iyi mi

CVT vites kutuları da bu işleyişe göre çalışır. Araçtan ani hız isteyip, ivmelenme içine girdiğiniz zaman üzerindeki kasnakların çapları, otomobilin hızı arttıkça motor devrini yükseltmek için değişkenlik gösterecektir.  Bu nedenle de ani ivmelenme istediğinizde hızlı bir şekilde gaza basarsanız, atik bir şekilde kalkış yapmaz; tam tersi daha da hantallaşır. Bu yüzden tüm ivmelenmelerinizi yavaş ve koordineli bir şekilde yapmanız gerekir. Aynı şekilde otomobil hareket ederken de ani gaza basmanız birden hızlanmanız anlamına gelmez, bu nedenle vites kutusuna biraz alışmanız gerekecektir. Onun dilinden anlayıp, tepkimelerini öğrendikten sonra sizler için harika bir alternatif olabilir.

CVT Şanzıman avantajları nelerdir?

CVT Şanzıman avantajları arasında en göze çarpan özelliği, sessiz çalışması ve vites geçişlerinin hissedilmemesi. Onu diğerlerinden öne çıkartan en büyük özelliği bunlar olsa da CVT Şanzıman avantajları yalnızca bunlarla sınırlı değil. Ayrıca,

  • Bakım gideri çok düşüktür. Zor arıza gösterir, arızalansa bile çıkardığı masraflar daha makul rakamlardan oluşur.
  • Sarsıntısız sürüş olanağı sağlar. Sürücü konforu açısından da oldukça önemli bir özelliktir.
  • Yakıtı düşüktür, diğer vites kutularına oranla daha az yakar.
  • Motorun üretmiş odluğu torku (gücü) kesintisiz bir şekilde aktarım yapar. Bu da performans kaybı yaşamamanıza neden olur.
  • İçinde baskı/balata sistemi olmadığı için X KM’de bu pahalı parçaları değiştirmek zorunda kalmazsınız.
  • Yokuşlarda geri kaçırmadığı için, içiniz rahat bir şekilde kalkış yapabilirsiniz.

CVT Şanzıman Dezavantajları

CVT Şanzıman Dezavantajları arasında en bariz olanı ani hızlanma isteklerinize ayak uyduramaması. Gaza hızlıca basınca ivmelenip kalkmaz, ani kalkış için pedala yavaş yavaş basmak zorunda kalırsınız. Sistem biraz değişiktir ama kullandıkça alışırsınız.  Ayrıca, vites kutusu yağı muadillerine göre biraz daha pahalıdır ama arada bir uçurumdan söz edemeyiz. Ayrıca, çok sık değişmediği için çok da olumsuz bir durumdan bahsedemeyiz.

CVT şanzıman kullanıcı yorumları

CVT şanzıman kullanıcı yorumları incelendiği zaman genel bir memnuniyet ilkesinden bahsedebiliriz. Zor arızalanması, düşük maliyetleri nedeniyle tercih edilen bir vites kutusu. Kullanımı diğerlerinden biraz daha farklı olduğu için ona alıştıktan sonra, performansını katladığı genel anlamda temas edilen noktaların başında yer alıyor. Anlayacağınız bira kullanıp, onun diline göre otomobil sürmeyi başarabilirseniz sizlere uzun süre sorunsuz bir yol arkadaşlığı yapacaktır.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. CTV şanzıman rahatlığın bir başka adı demektir. Eskiden akıllarda araba sürmeyi beceremeyenler otomatik vites kullanırdı diye kalmış olsa da, Günümüzde hem rahatlık hem konfor için artık otomatik vites tercih sebebidir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar için manuel vites resmen işkence gibi geliyor. Dur kalk, dur kalk yapmaktan sol ayak kasları bile ağrıya sebep oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir