1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Araç Bakımı Nasıl Yapılır? 8 Adımda Periyodik Bakım

Araç Bakımı Nasıl Yapılır? 8 Adımda Periyodik Bakım
Araç Bakımı Nasıl Yapılır? işte 8 Adımda Periyodik Bakım
0

Araç bakımı nasıl yapılır sorusu birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Eğer bir araç sahibiyseniz veya uzun süreli olarak araba kiralama işlemi yaptıysanız bu araçların bakımını da periyodik olarak yapmanız gerekir. Özellikle uzun yola gidecek olan kişilerin araç bakımı hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerekir. Çünkü uzun yolda hem bir tamirci bulabilme sorunun olması hem de kesintisiz bir yolculuk için aracınızın sorunsuz çalışması önem taşır.

Araç bakımını düzenli olarak yaptırdığınızda hiçbir problem karşılaşmadan şehir içinde ve şehirler arasında bu araçları kullanabilirsiniz. Her zaman bu konuda profesyonel destek almaya özen göstermeniz gerekir. En iyi araç bakımı konusunda detaylı bilgilere sahip olmalısınız. Araç bakımı yalnızca bir aracın iç ve dış temizliği demek değildir. Dilerseniz Renault Yetkili Servis Bakım Fiyatları konumuza göz atabilirsiniz.

Aracın yağ kontrollerinin yapılması aynı zamanda lastik bakımının yapılması da önemli konulardır. Bu bakımları yaptırırken de mutlaka periyodik olarak belirli detayları göz önünde bulundurmanız gerekir. Araç bakımı nasıl yapılır konusunda birçok kişi detaylı bilgi arayışındadır. Araç bakımını yaptırırken mutlaka özen göstermeniz gereken detayları göz önünde bulundurmalısınız. 8 adımda araç bakımı kolaylıkla yapılabilir.

Araç Bakımı Nasıl Yapılır? 8 Adımda Periyodik Bakım
araç bakımı nasıl yapılır? 8 adım

İlk Adım Aracınızı Kaldırmanız Gerekir

Aracınızın bakım işlemlerini yapmanız gerekiyor ise ilk olarak aracın kaldırılması gerekir. Çünkü işlem sırasında aracın yağını boşaltmanız gerekir. Bunun için de aracın alt kısmına girmek önemlidir. Aracın altına girdiğinizde krater tapası adı verilen aparatı açmak önemlidir. Bu işlem için de aracın bir miktar yukarıya kaldırılması gerekir.

Ancak bunu yaparken de dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunur. Aracın üzerinize düşme riskini ortadan kaldırabilmek için gereken önemleri almalısınız. Aracı kriko ile kaldırma işlemini yaptıktan sonra mutlaka alt kısmına destekleyici eşyalar koymanız gerekiyor. Bu şekilde aracı üzerinize düşürme riski ile karşılaşmazsınız. Ancak tüm önlemleri alsanız dahi bu işlemlerin her zaman için profesyonel kişilerin yapması gereken bir işlem olduğunu ve donanımı yüksek olan ortamlarda yapılması gerektiğini de bilmelisiniz.

Motorun Bakım Sırasında Soğuk Olmasına Dikkat Etmelisiniz

Motor bakımı yapmayı düşünüyorsanız mutlaka ilk olarak motoru kontrol etmelisiniz. Karter tapasını açtıktan sonra buradaki yağın da soğuk olması gerekiyor. Bu yağın soğuması için de ilk olarak motoru soğutmanız önem taşıyor. İşlemleri sıcak motor üzerinde yaparsanız bu durum yağ soğumadığı için yağ boşaltımı sırasında üzerinize sıçrayan yağlar yanmanıza neden olabilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak için de motor bakımının uygun koşullar altında yapıldığından emin olmalısınız.

Karter Tapasını Açmalısınız

Periyodik araç bakımı işlemleri sırasında her işlemi belirli bir aşamada gerçekleştirmek gerekir. Motor soğuması sonrasındaki işlem ise karter tapasının açılmasıdır. Motor yağı nasıl akıtılır sorusuna cevap olarak karter tapası ile yanıt vermek mümkün olabilir. Bu aşamada şunlardan bahsedilebilir:

  • Aracı kaldırdıktan sonra düşmeyeceğinden mutlaka emin olmanız gerekiyor.
  • Daha sonra aracın alt kısmına girmeniz gereklidir.
  • Aracın alt kısmına girdikten sonra karter tapasını açmalısınız.
  • Karter tapası aracın alt kısmında görünür bir alandadır.
  • Bu tapa içerisindeki yağın sızmaması için sıkı bir şekilde kapatılır. Bu nedenle açarken zorlanabilirsiniz.
  • Biraz güç uyguladığınızda tapayı açabilirsiniz. Ancak bu işlemi yaparken cıvatayı sıyırmamak önemli bir konudur.
  • Cıvata eğer sıyrılırsa tapayı açmak çok daha zor olabilir.
  • Tapayı açma işlemi yaparken ilk olarak iç kısma doğru ittirin boşa gelince de geri çekerek tapayı yerinden çıkarın.

Tüm bu işlemleri yaparken de tapa altına mutlaka bir kova koymayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Çünkü tapa açıldığında anında motor yağı akmaya başlar. Motor yağı doğaya çok fazla zarar verebilecek bir maddedir. Bu nedenle bu yağı mutlaka kovaya almanız gerekir.

Yağ Filtresini Yerinden Çıkarın

Araç bakımı nasıl yapılır sorusunun en önemli aşamalarından birisi de yağ filtresinin yerinden çıkarılmasıdır. Bu işlemi yapabilmek için öncelikle motor yağının tamamen boşalması gerekiyor. Sonrasında yağ filtresini çıkarma işlemini yapabilirsiniz. Yağ filtresinin kolay bir yerde olup olmadığına önem vermeniz gerekiyor. Eğer karmaşık bir alanda bulunuyor ise bu işlemler için profesyonel bir yardım almaya özen göstermelisiniz.

Yağ filtresini değiştirebilmek için yine bir aparata ihtiyacınız olur. Bu aparat oldukça düşük bir fiyat ile satılır. Aparat ile eski filtreyi yerinden çıkarabilir ve altına bez koyarak motoru kirletmeden yerinden alabilirsiniz. İşlem sonrasında yağı tamamen süzülmüş olan karter tapasını yerine takabilirsiniz. Bu işlemler hakkında yeterli bilginiz bulunmuyor ise mutlaka profesyonel destek almanız gerekiyor.

Yağ değişimi nasıl yapılır. araç bakımı periyodik bakımı
Araç bakımı yağ değişimi nasıl yapılır?

Aracınız İçin Yeni Motor Yağı Ekleyin

Bu süreçte en önemli konulardan birisi de araca yeni motor yağı eklemektir. Araca yeni motor yağı eklemek için şu konulara dikkat etmeniz gerekir:

  • Öncelikle bir araca motor yağı eklemek son derece önemli konular arasında yer alıyor.
  • Motor yağını tamircide koyduracaksanız bu yağı mutlaka kendiniz götürmeniz gerekiyor.
  • Uygun motor yağını yeterli miktarda ilgili yere doldurmalısınız.
  • Daha sonra ise kapağı kapatabilirsiniz.

Motor yağını eklemek zor değildir. Bu işlemler konusunda yalnızca ne kadar yağ eklemeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor.

Hava Filtresi Değişimi

Hava ve polen filtresi değişimi nasıl yapılır araç bakımı
Hava ve polen filtresi değişimi nasıl yapılır araç bakımı

Araç bakımı nerede yapılır sorusu oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu konuda kişiler bilgi sahibi ise araçlarının bulunduğu birçok yerde bu bakımı yapabilirler. Ancak bilgi sahibi değilseniz bu işlemi sanayide yaptırmanız çok daha avantajlıdır.

Araç bakımında önemli olan konulardan birisi de hava filtresinin değiştirilmesidir. Hava filtresini değiştirmek araç bakımı sırasında kolay bir işlemdir. Bu işlemi yapabilmek için hava filtresi kutusunun etrafında bulunan vidaları sökmeniz gerekiyor. Sonra eskiyen filtreyi çıkarabilirsiniz. Eski hava filtresini çıkardıktan sonra yerine yenisini takmalısınız.

Polen Filtresinin Değişimi

Polen filtre değişimi de bakım sırasında önemli konular arasında yer alıyor. Bu işlemi yapabilmek için genelde aracın torpido gözünün üst kısmında bulunan birkaç vidayı sökerek ulaşmak mümkün olabiliyor. Bu filtreyi değiştirmek de son derece kısa sürer. Kabin içerisinden gelen bu filtreye ulaşınca eski filtreyi çıkarmanız ve yenisini takmanız gerekir.

Aracı İndirebilirsiniz

Bakım işlemlerinin son aşamasında ise aracı eski haline getirmek geliyor. Bu işlemler sonrasında periyodik araç bakımı gerçekleştirilmiş olur. Aracı eski haline indirdikten sonra ise belirli bir süre çalıştırmalısınız. Yağında sızıntı gibi durumlar olmamasına dikkat etmelisiniz. İlk birkaç gün boyunca aracı gözlemlemekten kesinlikle vazgeçmemeniz gerekir.

Araç bakımı ne zaman yapılır?

Araç bakım zamanları yani periyodik bakım cetvelleri üretici firmaların belirlediği süre ve zamanlarda (genellikle 1 yıl) yada belirlediği periyot dilimlerinde aracınızın kilometre durumuna göre (10.000 ila 15.000 km, 20.000 ila 30.000 km, 30.000 ila 45.000 km gibi km gösterge düzeylerine göre) yapılır.

Aracın 10 bin bakımında neler değişir?

Aracınızın 10 bin standart periyodik bakımında, aracınızın filtre ve yağ değişimi gerçekleştirilir. Bu bakımda sırasıyla aracınızın motor yağı, yakıt filtresi, hava ve polen filtreleri değişir.

Aracın 20 bin bakımında neler değişir?

20 bin bakımında sırasıyla Hava filtresi değişimi, yağ filtresi değişimi, Polen filtresi değişimi, Motor yağı değişimi, Karter tapa contası değişimi, dizel araçlarda yakıt filtresi değişir.

Aracın 30 bin ve 40 bin bakımında neler değişir

30 bin bakımında sırasıyla Hava filtresi değişimi, yağ filtresi değişimi, Polen filtresi değişimi, Motor yağı değişimi, Karter tapa contası değişimi, dizel araçlarda yakıt filtresi değişir.

Bu gönderiye oy verin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir