1. Anasayfa
  2. Arıza Kodları

Dacia Arıza Lambaları ve Anlamları 2024

Dacia Arıza Lambaları ve Anlamları 2024
Dacia Arıza Lambaları ve Anlamları
0

Dacia arıza lambaları ve anlamlarını bilmek bazen gerçekten hayati önem taşımaktadır. Çünkü bazı arıza lambaları vardır ki, aracınızı hareket ettirmeden bir çekici yardımı ile servise götürmeniz gerekir. Eğer bu hataları bilmezseniz ve aracınızı hareket ettirirseniz. Oldukça büyük sorunlarla ve hatta motor kilitlenmesine kadar yol açacak arızalar ile karşılaşabilirsiniz.

Dacia arıza lambaları ve anlamları hakkında bilgi almak istiyor veya karşılaştığınız bir hatanın ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorsanız. Öncelikle Dacia arıza kodları başlıklı konumuzdan arıza kodunu arayarak bakabilirsiniz yada Dacia arıza lamba işaretinin hangisi olduğunu öğrenmek için aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.

Dacia Arıza Lambaları ve Anlamları 2024

Dacia arıza lambaları ve anlamları hakkında merak ettiğiniz veya karşılaştığınız tüm Dacia marka araçların arıza lambaları ve işaretleri inceleyebilirsiniz.

Bu yazımız içerisinde bulabileceğiniz Dacia Duster, Stepway, Dokker, Logan, Lodgy, Sendero gibi tüm modelleri kapsayan Dacia arıza ikaz işaretleri bulabilirsiniz. Dacia Fiyat Listesi 2024 Nisan ayı güncel fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

Dacia Arıza Lambaları ve Anlamları
Dacia Arıza Lambaları ve Anlamları

Dacia Duster Arıza İkaz Lambaları ve Anlamları

Dacia duster arıza ikaz lambaları ve diğer tüm Dacia marka araçların arıza ikaz işaretleri.

Dacia duster eko mod ikaz lambası
Dacia Duster aracınızda eko modun aktif olduğunu gösterir. Bu sayede aracınızda yakıt tüketimi az olur.
Dacia duster lastik basınç lambası ikaz ışığı
Duster aracınız da bu ikaz lambasını gördüyseniz lastiklerde ki hava miktarının indiğini göstermektedir. Lastik patlamış olabilir. Hemen kontrol edilmesi gerekir.
Dacia Arıza Lambaları ve Anlamları [year]
İlk kontak esnasında bu lamba yanıp söner. Bu normaldir. Fakat yolculuk esnasında yağ basınç lambası yanarsa hemen aracı durdurmalı ve servis ile iletişime geçmelisiniz. Yağ basıncı ikaz lambası oldukça önemli bir sorunun habercisi olabilir.
Duster şarj dinamosu ikaz lambası
Akümülatör şarj ikaz ışığı anlamına gelir. Yolculuk esnasında bu ışık yanar ise aracın şarj dinamosunda bir problem olduğu anlamına gelir. Bu durumda servis ile iletişim kurulmalıdır.
Duster ABS ikaz lambası
Abs fren sistemi ikaz lambasıdır. Duster aracınızda hareket halinde bu ışık yanarsa abs fren sisteminde bir arıza olduğu anlamına gelir.

Yukarıda incelemiş olduğunuz Duster ikaz ışıkları en sık karşılaşılan temel ikazlardır. Dacia duster tüm arıza ikazlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Dacia Duster Arıza Lambaları ve Anlamları
Dacia Duster Arıza Lambaları ve Anlamları

Diğer marka araçların arıza kodları ve ikaz ışıkları;

Arıza Lambaları ve Anlamları

Dacia marka tüm araçlar için geçerli olacak arıza ikaz işaretleri, Bir işaretin kırmızı yanması hem aciliyet hem de önem bildirir. İkaz işaretleri sarıdır ve önemli bir durumu ifade ederler, ancak kırmızı yananlar kadar acil bir durumu ifade etmezler.

2 WD işareti:

Gösterge panelinde sarı renkte 2WD işareti yanıyorsa bu aracın 2 çeker sistemine geçtiğini ifade eder. 2 çeker sistemi 4 çeker sistemine göre yakıt tasarrufu sağladığı için yüksek performans gerektirmeyen yollarda 2WD’ye geçmek mantıklıdır. Eğer 2WD işareti ile birlikte elektronik arıza işareti de yanıyorsa (sarı) sistemin çalışmasında bir problem vardır. Bazen lastiklerin uyumsuz olması gibi nedenlerden dolayı 2WD sistemine geçince elektronik arıza işareti yanabilmektedir.

2WD Lock İşareti ve anlamı
2WD Lock İşareti ve anlamı

4 WD Lock işareti:

Dacia Duster 4WD bir araçtır ve 4WD aktifken motorun torku öne ve arka lastiklere dağıtılarak aracın çekiş performansı yükseltilir. Ancak 4WD sistemi yakıtı fazla harcadığından sadece dik yokuşlarda, çamur, kum gibi zorlu araziye kullanılmalıdır.

Eğer 4WD LOCK işareti yanıp sönüyorsa aracın mekanik sistemi zorlanmış ve ısınmış demektir. Aşırı ısınma nedeniyle sistem otomatik olarak 2 WD’ye geçebilir. Eğer 4 WD LOCK işareti yanıp sönüyorsa aracı durdurun ve motor bileşenlerin soğumasını bekleyiniz.

4 WD Lock işareti ve anlamı
4 WD Lock işareti ve anlamı

ABS işareti:

ABS işareti kontağı açtığınızda ABS sisteminin çalışıp çalışmadığını test etmek için birkaç saniye süre yanar. Sistemde bir sorun yok ise kendiliğinden söner. Eğer bu işaret kontağı açınca hiç yanmadıysa veya yandıktan sonra sabit bir şekilde yanmaya devam ederse ABS sistemi ile alakalı bir sorun var demektir.

ABS sistemi frenlemeyi daha güvenli hale getiren ve tekerleklerin kilitlenmesini önleyen bir sistemdir. ABS devrede olmayınca araç hala kullanılabilir durumda olsa da frenleme açısından eskisi kadar güvenli olmayacağı için bir an önce tamir ettirmek gerekir. Bazen ABS sistemi değil de sadece sensörü arızalıdır.

ABS işareti
ABS işareti

Akü işareti:

Elektrik şarj devresinin aşırı şarj edilmesi veya şarj edilmemesi gibi durumlarda akü arıza işareti yanar. Sorun akü bağlantılarının gevşemiş veya paslanmış olması da olabilmektedir. Seyir halinde iken bu işaret yanarsa araçta elektrik harcayan üniteler mümkün olduğu kadar kapatılarak servise gidilmelidir.

Akü işareti
Akü işareti

Mazot Filtresinde Su Birikti İşareti:

Zamanla dizel yakıt deposunda su birikebilir. Dacia Duster dizel yakıt filtresi, suyu dizelden ayırarak motor hasarı oluşmamasını sağlamaktadır. Mazot filtresinde biriken su belli bir seviyeye ulaşınca boşaltılması gerekir ve bu işaret sarı renkte yanar. Bu işaret yanınca mazot filtresindeki su boşaltılmalıdır.

Mazot filtresinde su birikti işareti
Mazot filtresinde su birikti işareti

ECO işareti:

Dacia Duster ECO modu, yakıt tüketimini azaltmaya yardımcı olan bir fonksiyondur. ECO işareti bir bilgi işaretidir, ECO modunun devrede olduğunu gösterir. Arıza veya ikaz işareti değildir. Araçta yakıt tasarrufu sağlamak için;

  • Soğuk motor çalıştırıldığında, motoru dururken ısıtmak yerine, motor normal çalışma sıcaklığına ulaşana kadar ilk birkaç mil boyunca dikkatli sürün.
  • Gaz, fren pedallarına sert basmayın, uygun ayarda basın.
  • Mümkün olan en yüksek vitesi kullanın.
  • Sert veya ani hızlanmalardan kaçının.
  • Yavaşlamak için mümkün olduğunda fren pedalı yerine motoru kullanın.
ECO işareti
ECO işareti

Elektronik arıza işareti-Kırmızı:

Elektronik arıza işareti kırmızı renkte yanarsa ayrıca sesli sinyal de duyulur. Araçta sürücü ve yolcu güvenliğini tehlikeye atabilecek önemli bir sorun olduğunun işaretidir. Bu yüzden bu işaret kırmızı yanarsa araç durdurulmalı ve servis aranmalıdır.

Elektronik arıza işareti-Kırmızı:
Elektronik arıza işareti-Kırmızı

Elektronik arıza işareti-Sarı:

Elektronik arıza işareti sarı renkte yanarsa aracı sürmeye devam edebilirsiniz ancak araçta bir sorun olduğunu bilmelisiniz. Bu işaret yanarken başka bir ikaz işareti daha yanacaktır. Sorunun ne olduğunu o işarete bakarak tespit edebilirsiniz.

Elektronik arıza işareti
Elektronik arıza işareti

Fren ve ABS işaretleri:

Eğer fren işareti kırmızı ve ABS işareti sarı renkte aynı anda yanıyorsa araçta önemli bir fren sorunu vardır ve araç durdurulup servis çağırılmalıdır.

Fren ve ABS işaretleri
Fren ve ABS işaretleri

Fren arıza işareti:

Daire içinde bulunan kırmızı ünlem işareti Dacia Duster el freni veya fren uyarı lambasıdır. El freni çekildiğinde veya yetersiz fren hidroliği olduğunda gösterge panelindeki sembolü yanar. El freninin tamamen bırakıldığını kontrol edin. Açıksa ve ışık yanık kalıyorsa, fren hidroliği seviyelerini kontrol edin. Fren hidroliği seviyeleri çok düşükse devam etmek tehlikeli olabilir.

Fren arıza işareti
Fren arıza işareti

Hava yastığı işareti:

Hava yastığı işareti, sistemde bir sorun olduğunda kırmızı renkte yanar. Bunun anlamı bir kaza anında muhtemelen hava yastığının açılmayacak olmasıdır. Hava yastığı sisteminin bileşenleri ön yolcu koltuğunun altında bulunmakta ve yolcu koltuğunun ileri veya geri hareketleri neticesinde kablolar yerinden oynayarak bu tür bir soruna yol açabilmektedir.

Hava yastığı işareti
Hava yastığı işareti

İmmobilizer işareti:

Motor immobilizeri, aracın kodlu kontak anahtarına sahip olmayan herhangi bir kişi tarafından aracın sürülmesini engeller. Araç anahtarı tanımıyorsa Dacia Duster motor immobilizer uyarı ışığı sürekli yanıp söner ve motor çalıştırılamaz.

Aracı doğru anahtarla çalıştırmaya çalışıyorsanız ve araç hala çalışmıyorsa ikinci anahtarı kullanın veya pilleri değiştirin. Araç motoru hala çalıştırılamıyorsa, Dacia Duster motor immobilizer sisteminde bir arıza var demektir.

İmmobilizer işareti
İmmobilizer işareti

ESP işareti:

ESP ya da arkadan savrulma ve çekiş kontrollü Elektronik Stabilite Kontrol Programı , yol tutuş kaybı gibi kritik sürüş koşullarına girildiğinde sürücünün aracın kontrolünü elinde tutmasına yardımcı olur. Sistem devreye girdiğinde ve sürücüye yardımcı olduğunda, Dacia Duster ESP uyarı ışığı ön konsol gösterge panelinde yanıp söner.

Eğer ESP işareti ile birlikte sarı renkte elektronik arıza işareti yanıyorsa sistemde bir arıza vardır ve devre dışı kalmış demektir. Aracı kullanmaya devam edebilirsiniz ancak en kısa sürede sorunu çözmelisiniz.

ESP işareti
ESP işareti

Lastik ikaz işareti:

Dacia Duster lastik basıncı izleme sistemi (TPMS), sürüş sırasında tekerlek hızını ölçerek bir veya daha fazla lastikte basınç kaybını algılar. Kaydedilen ayar değerlerinin altında bir delinme veya basınç kaybı tespit edildiğinde lastik basınç ışığı yanar.

Bu işaret yanınca lastiklerin havasını kontrol ediniz.

Lastik ikaz işareti
Lastik ikaz işareti

Motor soğutma sıvısı işareti:

Motor soğutma sıvısı aşırı renkte ısındığında bu işaret kırmızı renkte yanar. Bu durumda aracı durdurmak ve sorun düzelmeden yola devam etmemek gerekir. Aracı ara vermeden uzun süredir kullanıyorsanız veya ağır bir yük taşıyorsanız motor aşırı ısınabilir. Aracı durdurup motorun soğumasını bekleyiniz. Motor soğuduktan sonar soğutma sıvısının seviyesini kontrol ediniz ve eksikse tamamlayınız.

Motor soğutma sıvısı işareti
Motor soğutma sıvısı işareti

Motor arıza işareti-Kırmızı:

Motor arıza işareti kırmısı renkte yanarsa sembolün içinde ayrıca STOP yazısı da olacaktır. Bu durumda aracı durdurmanız ve servis çağırmanız gerekir. Araçta önemli bir sorun vardır. Sorunun ne olduğu arıza tespit cihazıyla ECU (aracın beyni) okutulunca cihaza çıkan arıza kodundan anlaşılır.

Motor arıza işareti
Motor arıza işareti

Motor arıza işareti-Sarı:

Motor arıza işareti sarı renkte yanıyorsa araç hala kullanılabilir durumdadır. Bu işaret Dacia Duster egzoz gazı izleme sistemi ile alakalı bir sorunda yanmaktadır. Egzoz gazı izleme sistemi, aracın kirlilik önleme sistemindeki çalışma hatalarını analiz eder ve tespit eder. Arıza durumunda atmosfere toksik maddeler salınabilir veya hasar meydana gelebilir. Bu uyarı ışığı sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir.

Bu işaret sarı renkte yanıp sönüyorsa hızınızı azaltınız. Bu işaret yanarken araçta performans kaybı da yaşanabilmektedir. Motor arıza işareti ile birlikte elektronik arıza işareti sarı renkte yanıyorsa buji, buji kabloları veya ateşleme bobininde arıza olabilir. Aracı kontrol ettirmeniz gerekir.

Motor arıza işareti
Motor arıza işareti

Ön ısıtma işareti:

Bu sembol Dacia Duster’ın dizel versiyonları içindir ve kontakla birlikte yanar. Motor çalışmaya hazır olduğunda ön ısıtma / kızdırma bujileri ışığı söner.

Ön ısıtma ışığı hiç yanmıyorsa veya sürüş sırasında yanık kalıyorsa, bu arızalı kızdırma bujilerinin bir göstergesi olabilir. Semptomlar, motoru çalıştırmada zorluktur – özellikle soğuk havalarda ve başlangıçta motor sesinin kaba olması.

Ön ısıtma işareti
Ön ısıtma işareti

Stop Start işareti:

Dacia Duster otomatik motor durdurma / çalıştırma sistemi, yakıt tüketimini ve zehirli egzoz emisyonlarını azaltmaya yardımcı olur. Sistem çalışırken gösterge panelinde yeşil bir ışık yanar. Sistemin çalışması için belirli koşullar karşılanmadığında bu sarı sembol yanacaktır.

Stop Start işareti
Stop Start işareti

Yağ basıncı işareti:

Yağ, tüm bileşenlerin yağlanmasını sağladığı için motor için kritik öneme sahiptir. Dacia Duster düşük yağ basıncı uyarı ışığı yanarsa (belki bir alarm bip sesiyle birlikte) düşük basınç nedeniyle yağ motorda doğru şekilde dolaşamayabilir. Önemli motor hasarı riski vardır.

Trafik ve yol koşullarını gözlemleyin ve güvenli olur olmaz motoru durdurun. Yağ çubuğunu kullanarak motor yağı seviyelerini kontrol edin ve gerekirse yağ ekleyin. Uyarı ışığının sönüp sönmediğini kontrol edin ve eğer söndüyse aracınızı sürmeye devam edebilirsiniz. Seviye normalse (MIN. ve MAX. işaretleri içinde), buna rağmen bu işaret yanıyorsa motoru yeniden çalıştırmayı denemeyin.

Yağ basıncı işareti
Yağ basıncı işareti

Yağ değişimi işareti:

Motor yağının değişim zamanının geldiğini bildirir.

Yağ değişimi işareti
Yağ değişimi işareti

Yakıt azaldı işareti:

Yakıtınızın azaldığını (muhtemelen bu yakıtla en fazla 50 km yol gidersiniz.) belirtir. Bazı modellerde ayrıca bip sesi de gelir.

Yakıt azaldı işareti
Yakıt azaldı işareti

Dacia Sandero Arıza Lambası Resetleme

[presto_player id=4513]

Dacia Arıza Işığı Bakım Saati Sıfırlama

[presto_player id=4514]

Dacia Duster Yağ Resetleme – Yağ Sıfırlama

[presto_player id=4516]

Duster Servis Bakım Uyarısı Sıfırlama

[presto_player id=4517]

Dacia Duster Mutlaka Bakım Yaptırın Uyarısı Sıfırlama

[presto_player id=4518]

Dacia Sandero Stepway Servis Işığı Sıfırlama Nasıl Yapılır?

[presto_player id=4519]

Dacia Stepway ünlem işareti ne anlama gelir?

Eğer Dacia sandero aracınızda kırmızı yuvarlak halka içinde ünlem işareti kenarlarında da paranteze benzer çizgiler varsa bunun anlamı el freninin çekili olmasındandır. Eğer el freni inik olmasına rağmen bu lamba yanıyorsa müşür bozuk olabilir veya el freni sıkışmış durumda kalmış olabilir.

Dacia anahtar işareti ne anlama gelir?

Bir diğer önemli detay da yanan anahtar işaretidir. Bu, Dacia bakım süresini verir. Bir sonra ki periyodik bakım için kalan sürenizi buradan öğrenebilirsiniz.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir