1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Araç Çekişten Neden Düşer?

Araç Çekişten Neden Düşer?
Aracın Çekişinin Düşmesindeki En Önemli Nedenler
1

Araç çekişten neden düşer sorusu günümüzde birçok araç sahibinin merak ettiği konular arasında yer alır. Eğer bir araç çekişten düşüyorsa bunun birçok farklı nedeni olabilir. Böyle durumlarda aracı kullanma konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ancak aracın gerekli işlemlerden geçirilerek yeniden eski performansına kavuşturulması mümkün olabilmektedir. Fakat eski performansına ulaştırılabilmesi için bu aracın mutlaka neden çekişten düştüğünü bilmek gerekir. Bu durumun birçok farklı nedeni olabilir. Kişiler araçların donanımı hakkında yeterli bilgiye sahip değillerse sorunu kendi başlarını da çözemeyecektir.

Böyle durumlarda mutlaka profesyonel bir hizmet almanız gerekir. Profesyoneller ilk olarak aracınızın neden çekişten düştüğünü tespit eder daha sonra da bu araçların eski performansına kavuşturulması için gerekli tüm işlemleri detaylı olarak gerçekleştirir. Trafikte birçok farklı araç seyir halinde hareket eder. Bu araçlarda zaman zaman çeşitli sorunlar yaşanır. Bu araçların performansında ciddi anlamda azalmalar meydana gelebilir. Aynı zamanda araç çekişi eski kadar yüksek verimde olmayabilir. Eğer aracınızın çekişten düştüğünü düşünüyorsanız bunun birden fazla nedeni olabilmektedir.

Araçların düzenli olarak bakımlarının yapılmaması ve kalitesiz yakıt gibi durumlar aracın çekişten düşmesinin en önemli nedenleri arasında yer alır. Bununla birlikte yağ değişimini yaptırmamak da önemli bir neden olarak öne çıkar. Ancak bunlardan çok daha farklı şekillerde de aracın çekişten düşme durumu söz konusu olabilir. Aracımın performansı düştü şikayetini yaşıyorsanız böyle durumlarda mutlaka profesyonellerden hizmet almanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor.

Öneri ; Yokuş Kalkış Desteği Nedir? Nasıl Çalışır?

Aracın Çekişinin Düşmesindeki En Önemli Nedenler

Aracın çekişinde düşme meydana gelir ise bu durum farklı nedenlere dayalı olarak ortaya çıkar. En önemli neden ise mekanik nedenler olarak öne çıkıyor. Diğer neden ise insan kaynaklı durumlardır. Yani yanlış kullanımdan kaynaklı olarak ortaya çıkan durumlar aracın çekişinde ciddi anlamda problemler meydana getirebilir. Böyle durumlardaki olumsuzluklar da kendini ilk olarak aracın çekiş performansında kendisini gösterir. Eğer sorunlar insan kaynaklı bir durum değil ise mekanik problemlerin bir an önce saptanarak çözüme kavuşturulması gerekir.

Aracın Çekişinin Düşmesindeki Kullanıcı Hataları

Aracın çekişinde düşmeler meydana geldiğinde en önemli nedenlerden birisi de kullanıcı hatalarıdır. Kullanıcı hataları arasında da birçok durumdan bahsetmek mümkün olabilir. Bu nedenleri sıralamak gerekir ise şunlar öne çıkanlardır:

  • Çekiş kaybına neden olan en önemli durumların başında yakıt değişimleri olmaktadır. Arabada her zaman kullanılan yakıtı farklı bir yerden aldığınızda bu durum problem ortaya çıkarabilir. Akaryakıt istasyonlarını bu nedenle iyi seçmeniz gerekir.
  • Bir diğer neden ise aracın bakımlarını aksatmaktır. Kullanıcılar araçlarına düzenli bir şekilde bakım yaptırmadıklarında araç performansı düşebiliyor. Bu durum da çekiş kaybına neden olabiliyor.
  • Araç çekiş düşme nedenleri arasında sayılabilecek bir diğer durum ise yağ ve hava filtrelerinin zamanında değiştirilmemesidir. Bu genelde bakım periyoduna giren bir durumdur.
  • Arabayı uygun bir devirde kullanmamak da ciddi anlamda aracın çekiş kaybı yaşamasına neden olabilir.

Tüm bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda kullanıcıların araçlar üzerindeki etkisi son derece önemlidir. Uygun durumda araç kullanmamak, hileli yakıt kullanmak ya da bakımı aksatmak en önemli kullanıcı hataları arasında yer almaktadır.

Araç Çekişten Neden Düşer?
Araç Çekiş Kaybına Neden Olan Mekanik Nedenler, Motor Çekiş Performansı Artırılabilir mi?

Araç Çekiş Kaybına Neden Olan Mekanik Nedenler

Mekanik durumlar da araçlarda çekiş kaybına neden olabilmektedir. Bu durumda aracınızın yüksek bir performans ile çalışabilmesi için mutlaka profesyonel destek almanız gerekiyor. Bu süreçte ilk mekanik neden genelde debriyaj tertibatı kaynaklı oluyor. Araçların bulunduğu ana kadar toplamda yaptığı yol nedeniyle kilometrede aşınmalar meydana gelebiliyor.

Bu meydana gelen aşınmalar da araçları çekişten düşürüyor. Hem performans düşüyor hem aracın yakıt sarfiyatı daha da artıyor. Son derece ciddi olan böyle durumlarda mutlaka önceden gereken önlemlerin alınması gerekiyor. Eğer debriyaj tertibatı kaynaklı bir sorun var ise bunu anlamak için basit bir yoldan yararlanılabilir.

Araç Rampada Neden Çekmez?

Aracı kullanan kişiler rampa olan bir alanda gaza yüklenirlerse devir göstergesi çok hızlı bir şekilde yükselir. Buna karşın hız göstergesi çok fazla hareket etmez ya da aynı kalır. Bu durum da aracın çekiş gücünün azaldığı anlamına gelir. Sorun ise debriyaj tertibatı kaynaklı denilebilir. Araba yokuşta çekişten düşüyor probleminin de en iyi açıklaması budur.

Arabanın Çekişten Düşmesindeki Diğer Nedenler

Aracınız kullanıcı hatası ya da mekanik nedenlerden dolayı çekişten düşebilir. Bu nedenlerin dışında da birtakım sorunlar nedeniyle de aynı performans düşüklüğünden bahsetmek mümkün olabilir. En önemli nedenler arasında şunlardan bahsetmek mümkün olabilir:

  • Ateşleme tertibatına yaşanan problemler aracın çekiş performansına etki eden sorunlardır. Bu durum ateşleme bobin arızası, ateşleme avans ayarı ya da ateşleme sorunu gibi kendini gösterir.
  • Hava yakıt ayar problemleri
  • Vakum avans ayar arızası
  • Karbüratörlü araçlarda karbüratör kirlenmesi
  • Meme tıkanması
  • Enjeksiyonlu araçlar için sensör problemleri

Gibi durumlar çekiş sorunlarına neden olabilmektedir. Böyle sorunlarda her zaman profesyonel bir destek almanız gerektiğini mutlaka bilmeniz gerekmektedir. Bu tarz sorunlar amatör bir şekilde çözülemeyecek kadar detaylıdır. Amatörlere teslim etmek aracın sağlıklı çalışmamasına neden olması yanında aynı zamanda seyir halindeyken araç içindekilerin hayati risk altında kalmasına da neden olmaktadır. Özellikle düzgün çalışmayan ateşleme sistemi bu süreçte son derece önemli bir konudur. Bu sistemlerin arıza vermesi aracın zamanla hiç hareket etmemesine de neden olabilmektedir.

Sosyal medyada bizi takip edin renaultun.com

Motor Çekiş Performansı Artırılabilir mi?

Araç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan birisi de aracın performansının artırılmasının nasıl sağlanacağıdır. Eğer aracın performansını artırmak istiyorsanız belirli detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. İlk olarak aracın depo temizliğini çok iyi yapmalısınız. Depolarda birikmiş olan kirler performansı oldukça azaltır. Bunun yanında motor yağı ve fren hidroliğinde yapılan bakımlar aracın daha iyi bir performansa ulaşmasını sağlar.

Klima gazının mutlaka iki yılda bir değiştirilmesine önem vermeniz gerekir. Bunun yanında soğutma sistemleri bakımlarını sık sık yaptırmanız gerekiyor. Aracın soğuk havalarda suyunun donmaması için antifriz değişiminin de yılda 1 defa yapılması gerekenler arasındadır. Performans lastikleri de araç performansını artırmada oldukça önemlidir. Bu lastikler özellikle yol tutuşu ve sürtünmeyi azaltma gibi özellikleri nedeniyle araçlar üzerinde etkilidir.

Motor gücünü yükseltebilmek için bir diğer yaygın neden de soğuk hava subapları oluyor. Motora monte edildiğinde bu boru motorun en üst kısmından motor kısmının altına doğru uzanır. Bakımı yapılması aracın performansının artırılmasına yardımcı olur.

Bu gönderiye oy verin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Aracım çekişten düşmüş 40 tane ustaya götürdüm anlayamadılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir