1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Araba Kullanma Teknikleri ve Püf Noktaları

Araba Kullanma Teknikleri ve Püf Noktaları
Araba Kullanma Teknikleri ve Püf Noktaları
0

Araba kullanmak kişilerin yaşamını oldukça kolaylaştıran bir gereksinimdir. Günümüzde kadın, erkek, genç ve orta yaşlı birçok kişi araç kullanma konusunda iyi bir deneyime sahip olabiliyor. Her geçen gün trafiğe yeni araç sürücülerinin katılması ise araba kullanma teknikleri ve püf noktaları konusunda detaylı bir araştırma gerektiriyor. Araba kullanmak özellikle yeni sürücüler için çok büyük bir heyecan olsa da trafiğe çıkıldığında kurallara uymanın önemli olduğu herkes tarafından bilinmelidir.

Trafiğe çıkan birçok sürücü ilk zamanlarda ciddi tedirginlikler yaşayabilirler. Araçlarını nasıl yönetmeleri gerektiğini bilemeyebilir ya da hata yapma korkusu nedeniyle ciddi anlamda sorunlar yaşayabilirler. Araba kullanma konusunda çekinceleri olan kişiler bu konuda belirli püf noktaları değerlendirebilirler.

Özellikle bayanlar için araba kullanma teknikleri hem trafikte hem de park sırasında işleri bir hayli kolaylaştırıyor. Bu bakımdan araba kullanma konusunda işin uzmanları tarafından denenmiş yöntemleri ve taktikleri her zaman kullanabilirsiniz.

Araba Kullanma Teknikleri ve Püf Noktaları

Aracınızı İyi Şekilde Tanımaya Özen Gösterin

İyi araba kullanmanın en büyük sırrı aracınızı çok iyi tanımaktan geçer. Mekanizmasını öğrenmeli ve trafikte bu aracı nasıl idare edeceğinizi araştırın. Deneyimli kişilerden bu konuda bilgi alabilirsiniz. Eğitimli şoförlerden yeni alınan bir araç için dersler de alabilirsiniz. Aracın teknik tüm bilgilerini öğrendiğinizde trafikte kendinize olan güveniniz de artacaktır.

Araçlar farklı modellerde üretilir. Bazıları otomatik bazıları ise manüel vites olarak tasarlanır. Bu bakımdan otomatik vitese alışan bir şoför trafikte bir anda manüel vites kullanımında zorlanabilir. Bu bakımdan eğer yeni aldığınız araç manüel vites ise bu aracı da yakından tanımalısınız. Manuel araba kullanmanın püf noktaları hakkında bilgi edindiğinizde aracınızın vites sorunlarını yaşamazsınız.

Trafik Dilini Çok İyi Öğrenin

Aracı tanımak kadar trafiği bilmek de büyük önem taşıyor. Nerede durmanız gerektiğini, stop ettiğinizde nasıl duruma müdahale etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Trafik büyük bir canlı varlık olarak düşünülebilir. Siz durumu ele almadığınız sürece bu ortamdaki hareketlilik asla durmayacaktır. Aynı zamanda trafikte birçok farklı türden insan olduğunu da bilmelisiniz. Trafikte dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

  • Şehir içinde mutlaka uygun bir hızda gitmeniz gerekir.
  • Işıkları iyi takip etmelisiniz.
  • Yoğun araç trafiği içerisinde şerit değiştirmek yerine sakin yol almaya dikkat etmelisiniz.
  • Kalabalık araçlar arasında kesinlikle panik yapmamalısınız.

Bu detaylara dikkat etmek aracınızı daha iyi bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle yeni araç kullanmaya başlayan kişiler çok fazla arabanın bulunduğu yollarda afallayabiliyor. Böyle durumlarda serinkanlılığı korumak büyük bir önem taşıyor. Yeni başlayanlar için araba kullanma birtakım sorunları beraberinde getirse de kişilerin bu süreçte mutlaka sakinliğini koruması gerekiyor.

U Dönüşlerini Yaparken Dikkat Edin

U dönüşü yapmak araç kullanırken zorlanacağınız bir durum olabilir. Özellikle yeni başlayanlar bu konuda nasıl hareket etmeleri gerektiğini bilemeyebilir. Böyle durumlarda arabayı hareket ettiremeden önce mutlaka direksiyonu çevirmek çok riskli bir durumdur. U dönüşü yaparken şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Hareketsiz bir şekilde duruyorken aracınızın tekerlekleri mutlaka karşıya bakmalıdır.
  • Direksiyonu yalnızca harekete geçtiğiniz anda çevirmeye başlamalısınız.
  • U dönüşünü asla yasak olan alanlarda yapmamaya dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Yavaş bir kalkış ile U dönüşünü daha kolay tamamlayabilirsiniz.

Bu hareketi kalabalık bir trafikte yaparken mutlaka sakinliğinizi korumalı ve yavaşça hareket ederken direksiyonu çevirmeye başlamanız gerekiyor.

Aynalara Hakimiyet Önemlidir

Araba kullanma teknikleri içerisinde aynalar en önemli konular arasında yer alıyor. Kişiler aynalara hakim değilse her türlü kazaya açık denilebilir. Çünkü hem şerit değiştirirken hem de arkadaki trafiği görebilmek için aynaları kontrol etmek büyük bir önem taşıyor. Aynaları sürekli kontrol altında tutmak kaza yapmamanız için büyük bir öne taşıyor.

Arka trafiği kontrol edebilmek için aracınızı çalıştırmadan önce mutlaka yan aynaları ve dikiz aynasını ayarlamanız gerekiyor. Özellikle gece olduğunda iç dikiz aynasından arka tarafı görmek zor olabiliyor. Böyle durumlarda mutlaka gece modu olan aynaları tercih etmeniz gerekir. Bu şekilde arkadan gelen araçların farları gözlerinizi almaz ve herhangi bir olumsuz duruma neden olmaz.

Renaultun.com sosyal medya Facebook sayfamızı takip ediniz.

Direksiyon Hakimiyetinizi Geliştirin

Direksiyon hakimiyetini geliştirmek büyük bir önem taşıyor. Altın kurallar arasında yer aldığı da söylenebilir. Bu süreçte en çok dikkat edilmesi gereken konu olduğu da söylenebilir. Aracınızı sorunsuz kullanabilmek için mutlaka çift kademeli bir hakimiyet kurmanız gerekiyor. Direksiyon hakimiyeti hakkında bilmeniz gerekenler arasında şunlar yer alıyor:

  • Öncelikle sağ ve sol olmak üzere direksiyonu iki eliniz ile kavramanız gerekiyor.
  • Direksiyonu ne çok sıkı ne de çok gevşek bırakmanız gerekir.
  • İdeal tutuş genelde saat 09:15 olarak da isimlendirilmektedir.
  • Ani manevralarda bu tarz bir tutuş şekli büyük bir avantaj sunar.
  • Pratik yaparak bu tutuş şekillerini geliştirebilirsiniz.

Direksiyon hakimiyeti profesyonel araba kullanmanın püf noktaları arasında yer alır. Özellikle yeni başlayanların en çok pratik yapması gereken konular arasında yer alır.

Araba Kullanma Teknikleri ve Püf Noktaları neler
Manuel araba kullanmanın püf noktaları

Tehlikeli Yollarda da Araba Kullanmaya Hazırlıklı Olun

Trafikte her zaman sakin ve düz yollar ile karşılaşmazsınız. Bazen karşınıza alt yapı sorunları olan ya da kazalı bir yol çıkabilir. Bunun yanında yokuşlar, keskin virajlar, kötü yapılmış yollar da sürücülerin karşısına çıkabilecek engellerdir. Akşam saatlerinde özellikle çok kötü bir yola girmek durumunda kalabilirsiniz. Yağmurlu ve karlı havalarda da araç kullanmak sizi zorlayacak detaylardır.

Böyle durumlarda mutlaka tetikte olmanız gerekiyor. Aracınızı daima sorunsuz bir şekilde kullanabilmeniz için kendinizi bu tarz engebelere de hazırlamalısınız. Aksi halde en ufak bir yol ve mevsim sorununda trafik içerisinde bocalayabilirsiniz. Bocalamak ise trafikte çok büyük riskleri beraberinde getirir.

Bir diğer konumuz olan Araç Bakımı Nasıl Yapılır? inceleyebilirsiniz.

Araba Kullanırken Diğer Püf Noktalar

Araba kullanırken birçok püf nokta bulunur. Bunları bildiğinizde arabanızı sorunsuz bir şekilde kullanma şansı doğar. En çok dikkat edilmesi gereken konular arasında şunlar yer alır:

Oturma Pozisyonu

Aracınızın yan kısmında ya da altında koltuk ayarlama aparatı bulunur. Buradan koltuğu en iyi şekilde ayarlayabilirsiniz. Koltuk doğru ayarlanırsa pedallara ve vitese daha rahat yetişebilirsiniz.

Direksiyon Tutuşu

Direksiyon tutuşu da bu süreçte önemli konular arasında yer alıyor. Optimum seviyede kontrol için mutlaka direksiyonu iki el ile tutmaya dikkat etmeniz gerek. Özellikle 09:15 kuralı burada önemli bir konudur.

Takip Mesafesi

Birçok şoförün uymadığı ancak mutlaka uyulması gereken bir kuraldır. Ani bir duruş aynında öndeki araca çarpmamak için takip mesafesine uymalı ve öndeki araç ile aranızda bir mesafe bırakmalısınız.

Dengeli Ruh Hali

Acemi sürücüler genelde ya agresif ya da aşırı stres içerisinde olur. Böyle durumlarda trafiğe çıkmak birçok riski de beraberinde getirir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için her zaman sakin olmaya dikkat edilmelidir.

Ani Fren

Ani fren konusunda da dikkat edilmesi gereken konular vardır. Frene basmanız gerektiğinde mutlaka debriyaj pedalına de basmanız gerekiyor. Böylece motor devreye girer ve hareket kesilir. Otomatik araçlarda ise yalnızca frene basmanız yeterli olmaktadır. Bu araba kullanma teknikleri ile en yoğun trafikte dahi kolayca araç kullanma imkanı bulabilirsiniz.

Bu gönderiye oy verin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir