1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Akü Kutup Başı Sökme, Takma Nasıl Yapılır?

Akü Kutup Başı Sökme, Takma Nasıl Yapılır?
Akü Kutup Başı Sökme, Takma Nasıl Yapılır
3

Akü kutup başı sökme, takma işlemi hakkında rehber niteliğinde bir makale hazırladık. Çoğu insan aracının aküsünü elektrikçi ustasına veya yetkili bir servise değişim yaptırır. Bunların dışında azımsanmayacak kadar meraklı kişiler vardır. En basiti olan akü kutup başı sökme, takma ile başlayıp bir çok araç ile ilgili kısımları kendileri yapmaktadır.

Öncelikle Akü nedir, ne işe yarar, akü nasıl değiştirilir gibi merak ettiğiniz tüm sorularınıza cevap vermek için hazırladığımız makalede aküyle ilgili detaylara bakabilirsiniz.

Akü Kutup Başı Sökme, Takma Nasıl Yapılır
Akü Kutup Başı Sökme, Takma Nasıl Yapılır

Akü Nedir? Ne İşe Yarar, Kullanım Alanları Nelerdir?

Elektrik enerjisini, kimyasal enerji olarak depo eden ve ihtiyaç halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaza denir. Akü türleri ve kullanım alanları aşağıdaki gibidir;

  • Kurşun-asit Akü: Otomobiller, kamyonlar, traktörler vb.
  • AGM: Sabit tesisler, UPS’ler, tekneler, santraller vb.
  • Jel Akü: Denizcilik sektörü, güneş enerji sistemleri vb.
  • Marş motorunu çalıştırmak için gerekli elektrik ihtiyacını karşılayarak ve aracı hareket ettirmek.
  • Aracı hareket ettirmek için ateşleme sisteminin gerekli elektrik ihtiyacını karşılamak.
  • Otomobilde alternatörün ihtiyacı karşılayamadığı durumlarda ilk ateşleme, far lambalarının yanması, ısıtıcılar, havalandırma, radyo gibi sistemin diğer enerjiye ihtiyaç duyan bölümlerine elektrik sağlamak.
  • Aracın voltaj kontrol sisteminin bütünü oluşturarak araçtaki bilgisayar hafızalarını, far ve radyoları elektriksel dalgalanmalardan korumaktır.

Akü Kutup Başı Sökme, Takma Nasıl Yapılır?

Akü kutup başı sökme işlemine başlamadan önce kendi güvenliğinizi aldığınızdan emin olun. Aşağıdaki ekipmanları kullanmanız sizin yararınıza olacaktır.

  • İngiliz Anahtarı, veya 10-11 – 12-13 anahtarlara ihtiyacınız vardır. (akü bağlantılarını sökmek için)
  • Tek kullanımlık lastik eldivenler, (elinizi korumak için)
  • Pamuksuz eski bir kıyafet ya da önlük (kıyafetinizi korumak için)
  • Akü fırçası (oksitlenmiş olan akü başlarını temizlemek için)
  • Koruyu gözlük (olası kötü durumlara karşı gözünüzü korumalısınız.)

Eski akü çıkarılırken önce (-) kutup sonra (+) kutup sökülür.

Daha sonra eski akü çıkarılır.

Yeni akü takılırken, önce (+) sonra (-) kutup bağlanarak takılır.

Akü Kutup Başı Sökme, Takma Nasıl Yapılır
Akü Kutup Başı Sökme, Takma Nasıl Yapılır

Akü Nasıl Takılır?

Akü nasıl takılır, Eğer takviye olarak bir enerji yok ise, bunun kısa yolu şudur. Araç stop ettirilmeden de değiştirilebilir. (Aracınızın aküsü tam bitmemiş ve çalıştırıyorsa bu seçenek geçerlidir.)

  • Aracın kontağı kapatılır.
  • Araç voltajı ve yönü (ters-düz akü) voltmetre ile kontrol edilir. (Aracın elektronik sistemine hasar vereceği için ters bağlamayınız).
  • Araçtaki değiştirilecek akünün önce eksi (-) sonra artı (+) kutup başı sökülür.
  • Araç akü tablası ve kablo bağlantı uçları temizlenir ve yeni akü yerleştirilerek alt bağlantılar dikkatlice sıkılır.
  • Yeni akünün bağlantısı yapılırken, önce artı (+) kutup başı sonra eksi (-) kutup başı bağlanır ve dikkatlice sıkılır. Bağlama sırasında, kutup başı ile bağlama elemanı arasında boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir. Sıkma esnasında akü kutup başlarına zarar vermemeye dikkat edilmelidir.

Not: Elektronik beyinli araçlarda akünün çıkarılışı, araçta kullanılan elektronik cihazların hafıza kaybına sebep olabilir. Bu nedenle, akü sökülmeden önce ikinci bir akü veya özel bir cihaz yardımı ile enerji kesilmesi önlenmelidir.

Akü Kutup Başı Sökme ve Takma Sık Sorulan Sorular?

Akü kutup başı önce hangisi sökülür?

Akü kutup başı önce hangisi sökülür sorusunun cevabından önce bilmeniz gereken şey, asidik etmenlere dikkat etmelisiniz ve temizliğini yapmalısınız.
Daha sonra akü kutup başı sökme işlemine – (eksi) den başlamalısınız bunun nedeni, elektrik kıvılcımı oluşup yangın çıkarma ihtimalini ortadan kaldırmak içindir.

Akü kutup başı önce hangisi takılır?

Akü kutup başı takarken ilk önce + (artı) kutup başı takılır. Şunu unutmamalısınız, sökerken önce – (eksi) sökülür. Akü takılırken ilk önce + (artı) başlık takılır.

Akü Kutup Başı Gevşek Olursa Ne Olur?

Akü kutup başı gevşek olursa ne olur sorusuna en sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Eğer ki, aracınızın akü kutup başlarından birisi veya her ikide gevşek ise olacak sorunlar şöyledir.
Oksitlenmeler yoğun olacaktır.
Kutup başları hızlı bir şekilde erimesine sebep olacaktır.
Olası bir kıvılcımda yangına sebebiyet verebilir.
Aracınızı yeni almışsanız veya yeni değiştirilmişse mutlaka kontrol etmenizde fayda vardır.

Akü Kutup Başı Neden Oksitlenir?

Akü kutup başı neden oksitlenir sorusunun cevabını aslında bir önceki soruda da vermiştik. Özellikle akü kutup başları gevşek bırakıldıklarında kıskaçların kenarlarında bulunan boşluklar nedeni ile zaman içerisinde havada bulunan yoğun nem ve kimyasal tepkimeye girer. Bu nedenden dolayı akü kutup başlarında oksitlenmeler yaşanır.

Akü Kutup Başı Ters Bağlanırsa Ne Olur?

Akü kutup başı ters bağlanırsa ne olur sorusuna şöyle cevaplayalım. Öncelikle Allah kimsenin başına vermesin. Böyle bir durumda ilk önce araç sigortası yanar. Bunu manuel olarak tek tek kontrol edip bulmanız gerekir.
Diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur.

Akü Kutup Başı Sökmenin Faydaları?

Akü kutup başı sökmenin faydalarının en bilindiği akü ömrünün uzamasıdır. Bu bilindik yöntem ne kadar doğru olmuş olsa da, eksi model araçlar için geçerlidir.
Yeni model araçlarda elektronik beyinler ve buna bağlı bir çok mekanizma olduğu için faydasından çok zararı olabilir. Bu yüzden akü kutup başı sökmenin yeni araçlarda faydası yoktur.

Akü Kutup Başı Kaç Anahtarla Sökülür?

Akü kutup başı hangi anahtarla sökülür, akü sökmek için kaç kaç anahtar kullanılır gibi sorularınız için öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor. Kullanacağınız anahtar yıldız anahtar olmalı ve araçtan araca farklılık gösterdiği için 10-11 veya 12-13 anahtar ile hemen hemen her aküyü sökebilirsiniz.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Akü nedir diye bilmeyen insanlar gerçekten bu hayatta var. Bayanları kastetmiyorum, geçenlerde arkadaşımla uzun bir yola gittik, vakit geç olduğu için o gece bulunduğumuz yerde bir pansiyonda kalmak zorundaydık. Aracımızı park ettik gidip uyuduk sabah kalktık arabaya bindik kontağı çeviriyor tık tık ses geliyor marş basmıyor. Ben anladım aküden kaynaklı olduğunu ve aç motor kaputunu bakalım dedim.
    Muhtemelen akümüz bitmiştir dedim ve motor kaputunu açtık işte o muhteşem soru geldi ve be şok oldum “Akü hangisi dostum?” diye sorunca şaka ediyor zannettim ama sonradan sağa sola boş bakışlarla baktığını görünce durumun ciddiyetini anladım.
    Akü kutup başı sökme takma işini geçtik aküyü tanımayan insanlara denk geldik.

  2. Güzel bilgi teşekkür ederim.

  3. Akü kutup başlığı sökme işini burdan okuyarak yaptım ve başardım bana tebrikler, size teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir