1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Otomobillerde Tork Nedir?

Otomobillerde Tork Nedir?
2

Araç kullanan kişiler teknik özellikler hakkında araştırma yapmaya başladığında ilk olarak Tork Nedir? sorusu ile başlıyor. Arabalar mevzu bahis olduğunda oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır. Arabaların özellikleri konusunda tork gücü araba için büyük önem arz eder. Sizler için arabalarda tork kavramı ile ilgili bilgileri ve tork kavramının işlevleri ile ilgili detayları bu makalemizde derledik. 

Tork kavramı otomobillerin özelliklerinden bahsederken oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Tork kavramı ekseriyetle beygir gücü ile karşılaştırılmaktadır. Bu gibi özelliklerinden dolayı otomobillerde tork otomobillerin en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Araç satın almadan önce torkun işlevleri ve tork gücünün ne anlama geldiğini bilmek faydalı olacaktır. İlaveten beygir gücü ve tork gücü arasındaki önemli farklarda iyi bir şekilde analiz edilmelidir.

Renault Zoe 2021 Fiyat Listesi ve Teknik Özellikleri

Tork Nedir?

Tork terimi, kavramsal olarakbaktığımızda  döndürme kuvveti anlamına gelir. Daha detaylı olarak ifade etmemiz gerekir ise; aracın motor içerisinde bulunan krank milinin, 1 dakika içinde yapmış olduğu dönüş sayısıdır. Dönüş sayılarını fazla ya da az olması ise, otomobilin hızını ve çekiş gücünü belirlemede kullanılan bir etmendir.

Arabaların Motorundaki Tork Ne Anlama Gelir?

Tork, motorun döndürme kuvvetinin; otomobilde tekerlekleri itme kuvvetine dönüştürülmesine yarar. Yani bir nevi, aracın çekim gücü ile alakalıdır. Ekseriyetle de, yokuştan yukarı çıkarken arabanın göstermiş olduğu performans; tork gücünün iyi olmasıyla mümkündür.

Araçlarda Tork Gücü Oranı

Otomobillerde tork gücü oranları değişkenlik göstermektedir. Araba satın alırken bu etkene dikkat edilmesi önemlidir. Arabadan arabaya; otomobilin motor tipine göre, tork gücü farklılık göstermektedir. Dizel tipindeki motorların tork gücü, benzin tipli  motorların tork gücünden daha fazladır.

Dizel arabalarda bulunan motorların piston kolu, ekseriyetle benzinli otomobillerden daha uzundur. Bu uzun kollar dönüş kuvvetinin daha yüksek olmasını sağlar. Bu sebeple, dizel tipli motorların tork güçleri çok daha yüksek olmaktadır. Bu torkun durumu, aynı zamanda yakıt tüketimini de önemli ölçüde azaltmaktadır.

Tork Gücünün Rolü Nedir?

Tork terimini özet olarak dönme kuvveti olarak tanımlayabiliriz. Daha terimsel bir ifadeyle bir cismin dairesel bir şekilde hareket etmesine sebep olan kuvvete tork kuvveti denir. Torkun ne anlama geldiğini daha detaylı anlamak için tork birimi terimini iyi anlamak gerekir. Birim sisteminde torku kuvvetinin birimi newton metredir. Peki otomobillerde bahsedilen tork nedir. Araçlarda bulunan motorlar dairesel hareketler yaparak çalışırlar. Bu hareketler sonucu gücü iletirler. Bu sebeple otomobillerdeki motorların kuvveti tork ile ifade edilir. Otomobillerde tork nedir? sorusunun cevabı da buradan anlaşılabilir. Eğer alçak devirdeki bir araç yüksek tork değerine sahipse o araçların yüksek çekiş gücüne sahip olduğu söylenebilir. Yüksek tork değerine sahip olan araçlar ise üzerinde bulunan yükü daha az yakıt tüketerek taşırlar. Daha az yakıt tüketimi daha iyi performans anlamına gelmektedir. 

Torkun Görevi

Otomobillerde torkun en mühim görevi hızlanma anında daha çabuk bir şekilde yüksek hızlara ulaşmaktır. Ya da arabada yük varken yokuş çıkarken aracın çekim gücünün düşmemesidir. Torkun diğer bir avantajı ise vites geçişleri sırasında ara hızlanmaları kolaylaştırmasıdır.

tork

Beygir Gücü Nedir?

Tork gücünü yeterince anlattıktan sonra şimdi de gelin hep birlikte beygir gücünü inceleyelim. Beygir gücü ne demektir? Beygir gücü otomobillerde ne işe yarar? Otomobilde beygir gücünün rolü nedir? Beygir gücü nasıl hesaplanır? Bu tarz soruların cevaplarını arayalım. Beygir gücü, çok eski tarihlerden günümüze kadar ulaşmıştır.  Daha sonra otomotiv terminolojisi içerisine girmiştir. Zaman içerisinde de çok önemli bir yer edinmiş güç hesap etme aracıdır. Motorlu otomobillerin bulunmadığı zamanlarda ortaya çıkmış olmasına rağmen halen çok sık bir şekilde kullanılan bir teknik olmasıyla dikkat çekmektedir.

Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder

Motorun beygir gücü bir otomobilin ya da aracın ulaşabileceği en fazla sürat değerini belirler. Beygir gücünün çok olması araçların düz bir zeminde daha yüksek hızlara ulaşmasını sağlar. Tork kuvvetini bir kenara koyalım. Aynı donanımdaki iki otomobilden yüksek beygir gücüne sahip olan otomobil daha yüksek hızlara ulaşabilir. Tork da ise durum daha farklıdır. Yüksek tork değerine sahip bir araç maksimum hızına daha kısa sürede ulaşabilir.

Beygir motor gücü, bir taşıtın ulaşabileceği maksimum sürati belirler. Beygir gücünün fazla olması, taşıtın düz bir yolda daha yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar. Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir. Tork da ise işler biraz daha farklıdır. Yüksek torka sahip bir araç, maksimum hızlara daha çabuk bir şekilde ulaşabilir. Aynı zamanda, eğimli yerlerde etkisini daha iyi gösterir. 

 

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Renault Clio için İstanbul Avrupa yakasında Tork yükseltme yapmıştım ama yapıldı mı? yapılmadı mı? Anlayamadım. Hiç değişen bir şey olmadı. Belki de yapan usta becerememişti.

  2. Renault tork yükseltme yapmak, motora bir zarar verir mi? Aracım Renault Megane sedan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir