1. Anasayfa
  2. Kampanyalar

Engelli Bireylerin Araç Alımları | Hakları Nelerdir? 2022

Engelli Bireylerin Araç Alımları | Hakları Nelerdir? 2022
1

Engelli bireylerin araç alımlarında ve ehliyet alımlarında sahip olduğu bazı haklar bulunmaktadır. Bu haklar  ile ilgili merak edilen bütün detayları bu makalemizde bulabilirsiniz.

 Türkiye Cumhuriyetinde engelli raporuna sahi olan bireyler araç satın alırken ÖTV vergisinden muaf tutuluyorlar. Bu vergi muafiyetleri engellilerin yaşamlarının kolaylaştırılması amacıyla yapılıyor. Bu indirimler engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde yapılıyor. Bunlar;

  • %40 engelli raporuna sahip olan engelli vatandaşların alabileceği araçlar
  • %90 engelli raporuna sahip olan engelli vatandaşların alabileceği araçlar

%90 ve üzeri engelli raporuna sahip olan kişilerin satın alacağı araçlar, yakınları tarafından da kullanılabiliyor. Bu yakın kişiler de sağlanan indirimlerden faydalanabilir. Fakat %40 üzeri engelli raporuna sahip olan kişilerin alabileceği sadece kendi kullanabileceği araçları kapsıyor. 

Engelli Bireylerin Araç Alımları hakkında hazırladığımız makalemize öncelikle engellilik oranları ve ÖTV indirimleri konusunu konuşarak başlayalım.

%40 Engelli Raporuyla Araç Alımı

Engelli bir bireyin %40 ve üzerinde üzerinde engel durumu bulunuyorsa ÖTV indiriminden faydalanarak araç alma hakkı vardır. Ancak araç satın almak isteyen bu vatandaşlar öncelikle engellilik durumlarını gösteren raporu ibraz etmek zorundadırlar. 

Raporun içeriğinde şu ifadenin geçmesi zorunludur; engelli bireyin “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey %40 ve üzeri engel durumuna sahip olduğu için aracı yalnızca kendisi kullanabilir. Bu sebeple mutlaka H sınıfı bi ehliyete sahip olmalıdır. Engelli vatandaş H sınıfı ehliyet alacağı zaman özel bir araba ile sınava girer. Özel olarak donatılmış engelli aracıyla sınavı başarıyla tamamladıktan sonra sınava girebilir. Eğer sürücünün engel durumu %90 altıysa ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Ancak araç içerisine engeline uygun olacak şekilde özel bir aksam yaptırmak zorundadır. Bu özelleştirilmiş olan engelli aracının farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır. 

Engelli birey satın almak istediği aracı dilediği galeriden ÖTV indirimi ile alabilir. Ancak mutlaka H sınıfı ehliyetini göstermek zorundadır. Ayrıca trafiğe çıkabilmek için için engelinin bulunmadığı %40 engelli raporunu da ibraz etmesi gerekmektedir.

%90 Engelli Raporuyla Araç Alımı

%90 ve üzeri engelli bireyler araç alırken bazı kriterler vardır. Bu vatandaşların engelli raporlarında özel engelli aracını kullanmak için herhangi bir engel durumlarının olmaması gerekmektedir. Bu vatandaşlarda tıpkı %40 ve üzeri engelli vatandaşlar gibi H sınıfına ait bir ehliyete sahip olmalıdırlar. Aynı şekilde diledikleri galeriden ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın alabilirler. 

Fakat %90 ve üzeri engelli vatandaşın engel durumu araç kullanmasına müsaade etmiyorsa durumu farklıdır. Bu vatandaşların birinci, ikinci ve üçüncü derece yakınları ÖTV indiriminden yararlanarak engelli aracı satın alabilir. Araç satın alma işlemleri sırasında engelli vatandaş adına aracı kullanacak olan kişinin de bulunması gerekmektedir.

Engelli Bireylerin Araç Alımları | Hakları Nelerdir? 2022

Engelli Aracını Kullanabilen Vatandaşlar

Türkiye’de on binlerce engelli vatandaş ÖTV indirimi ile ucuz araç sahibi olabiliyor. Fakat bu ÖTV indiriminden faydalanmak ve engelli aracı alabilmek için belli şartları taşımak gerekiyor. Üçüncü taraf kişiler de engelliler adına ÖTV indirimi ile araç alabilirler. Engelliler adına alınabilen bu araçların kimler tarafından kullanılıp kullanılamayacağı karayolları trafik yönetmeliğinde belirlenmiştir.

Eğer bir engelli vatandaş ÖTV indiriminden faydalanarak araç satın aldıysa bu aracı yalnızca kendisi yani arabanın resmi sahibi kullanabilir. Fakat bu bireylerin engel durumu şehir içi trafiğe çıkmaya müsait olmayabilir. Bu sebeple sahibi dışında 3 farklı kişinin daha bu aracı kullanmasına izin verilir. Bu 3 kişinin mutlaka araç ruhsatına kayıt yaptırmış olması gerekmektedir. %90 ve üzeri engel raporu bulunan bir kişinin araç satın aldığını varsayalım. Bu engelli vatandaşın adına satın alınan araçlar ikinci ve üçüncü derece yakın akrabaları tarafından kullanılabilir. Bunun haricinde ruhsata kaydı gerçekleştirilen mesai arkadaşları da aracı kullanabilme hakkına sahiptir. 

İşte engelli bireylerin araç alımları hakkındaki şartlar;

Engelli Bireylerin Araç Alımları Şartları Nelerdir?

  • ÖTV’den muaf araç alacak olan vatandaşın 18 yaşından büyük olması ve T.C. vatandaşı olması zorunludur.
  • Tam teşekküllü bir üniversite hastanesi tarafından kişinin engel durumu hakkında raporlama yapılması gerekir.
  • Engelli raporları süreli ve süresiz olmak üzere ikiye ayrılır. Süreli olan engelli raporlarının süresi dolmuşsa güncellenmesi gerekmektedir.
  • Motor tipi olarak 1.6 motorun altında otomobil alınması gerekmektedir.
  • Engelli raporu ile satın alınan araç, ÖTV’den muaf olduğu için 5 yıl boyunca kimseye satılamaz ve devredilemez.

Engelli Araçlarını Kimlerin Kullanabileceğini Merak Ediyorsanız Bu İçeriğimizi Okuyabilirsiniz.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Araç almak için bir iletişim adresi veya numarası verebilir misiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir