1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir? 2022

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir? 2022
3

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir? Engelli birçok vatandaş araç almadan önce bu soruyu soruyor. Engelli vatandaşlara araçların ilk alımları sırasında bir ÖTV indirimi uygulanıyor. Bu ÖTV indirimi 5 yılda bir olmak üzere uygulanıyor. ÖTV indiriminden faydalanmak isteyen engelli bireylerin bilmesi gereken bazı şeyler var. Öncelikle ÖTV ödemesinde muaf tutulmayı talep eden bir engelli vatandaş belirlenmiş olan koşulları karşılaması gerekiyor. Ayrıca engelli vatandaşlar 18 yaş haddini aşamaları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları diğer şartlar arasında. Eğer bir engelli kendisine verilen ÖTV indiriminde faydalanmak istiyorsa engel durumunu beyan etmeli ve bunu kanıtlayan rapora sahip olmalıdır. Peki engelli aracını kimler kullanabilir?

Engelli Aracını Kullanabilen Vatandaşlar

Türkiye’de on binlerce engelli vatandaş ÖTV indirimi ile ucuz araç sahibi olabiliyor. Fakat bu ÖTV indiriminden faydalanmak ve engelli aracı alabilmek için belli şartları taşımak gerekiyor. Üçüncü taraf kişiler de engelliler adına ÖTV indirimi ile araç alabilirler. Engelliler adına alınabilen bu araçların kimler tarafından kullanılıp kullanılamayacağı karayolları trafik yönetmeliğinde belirlenmiştir.

Eğer bir engelli vatandaş ÖTV indiriminden faydalanarak araç satın aldıysa bu aracı yalnızca kendisi yani arabanın resmi sahibi kullanabilir. Fakat bu bireylerin engel durumu şehir içi trafiğe çıkmaya müsait olmayabilir. Bu sebeple sahibi dışında 3 farklı kişinin daha bu aracı kullanmasına izin verilir. Bu 3 kişinin mutlaka araç ruhsatına kayıt yaptırmış olması gerekmektedir. %90 ve üzeri engel raporu bulunan bir kişinin araç satın aldığını varsayalım. Bu engelli vatandaşın adına satın alınan araçlar ikinci ve üçüncü derece yakın akrabaları tarafından kullanılabilir. Bunun haricinde ruhsata kaydı gerçekleştirilen mesai arkadaşları da aracı kullanabilme hakkına sahiptir. 

Ruhsatta İsmi Yazmayan Birinin Araç Kullanması

Eğer bir kişi engelli aracı kullanıyor ve aracın ruhsatında ismi bulunmuyorsa çok ciddi problemlerle karşılaşabilir. Bu tarz durumlarda ağır para cezaları ve aracın bağlanması cezaları söz konusu olmaktadır. Bu kuralın esnetildiği hiçbir durum yoktur. Hastalık doğum vb acil durumlarda bile araç ruhsatta ismi bulunmayan bir kişi tarafından kullanılamaz. Aracı yalnızca ruhsatta kaydı olan kişilerin kullanmasına izin verilir.

Engelli vatandaşlar ÖTV indiriminden faydalanarak bir araç satın aldılarsa bu aracı 5 yıl boyunca kullanmak zorundadırlar. Eğer 5 yıllık süre bitmeden aracını satmak isteyen bir engelli aracı satın alırken uygulanan ÖTV tutarını ödemek zorundadır. Anca ÖTV tutarı ödendikten sonra satış işlemi gerçekleşebilir.

Ruhsatta İsmi Yazmayan Birinin Araç Kullanması

Engelliler Adına Alınan Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelli vatandaşlar adına satın alınan aracın kullanım hakları karayolları trafik yönetmeliği tarafından belirlenmiştir. 

Engelliler adına satın alınan araçları araçta gerçekleştirilen donanım değişikliklerine göre şu kişiler kullanabilir;

% 90 ve üstü engelli raporu olan vatandaş adına yurt içinden satın alınan aracı herkes kullanabilir. Bu hususta ikinci ve üçüncü derece yakın kısıtlamaları kaldırıldı. 

Yurt dışından engelli vatandaşlar adına satın  alınan araçları yalnızca araç sahibi ve ikinci üçüncü derece yakınlar kullanabilir. Yurtdışından alınan araçlar için 3. derece akraba şartı devam ediyor

Yukarıda engelliler adına satın alınan otomobili kimlerin kullanıp kullanmayacağına dair bilgiler verdik. Engelli aracını kimler kullanabilir sorusunun yanıtı bu şekilde. 

Renault Engelli Araç Fiyatlarını Görüntülemek için tıklayabilirsiniz.

Engelli Adına Alınan Arabayı Kimler Kullanabilir?

Engelli adına satın alınan aracı kimler kullanabilir, Hangi kişilerin engelli plaka aracı kullanma hakkı vardır? Engelli plakasına sahip aracı kullanabilecek vatandaşların yasal mevzuata göre bilgilerini bu makalemizde açıkladık. Yasalar çerçevesinde engellilere ait araçları kullanabilecek kişiler belirlenmiştir. Belirlenmiş olan bu kişiler haricinde engelli aracının başka kişiler tarafından kullanımı yasal yaptırımlarla neticelenebilir. 

KİMLER ENGELLİ ADINA ALINAN ARACI KULLANABİLİR?

  1. %90 ve üstü engelli vatandaşın birinci, ikinci ve üçüncü derece akrabaları,
  2. Sözleşmesi olan şoförler.
  3. Araç sahibinin aparatlı işlemlerinde TSE onayı verilen kişiler.

Özel Tertibatlı Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?

  1. Araç sahibi olan engelli kişinin eşi,
  2. Üçüncü dereceye kadar yakınlığı olan akrabalar,
  3. Noter tarafından düzenlenmiş iş akdi ile sözleşmeli şoförler.

engelli aracını kimler kullanabilir

 

Daha detaylı bilgi için resmi kurum olan e-devlet sitesinden incelemeler yapabilirsiniz.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Amcamın üzerine rapor alacağız yeğeni olarak ben kullanacağım aracı. Engelli araçlarda ruhsat benim adıma olacak yeterli olur mu acaba.

  2. Engelli aracını kullanmak için birinci derece yakın akraba olmuyor mu acaba?

  3. Annemin raporu üzerine 2022 model Ford focus aldım. Gerçekten çok iyi oldu. Nerdeyse yarı fiyatına denk geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir