1. Anasayfa
  2. Arıza Kodları

Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür? Arıza Lambası Yanıp Sönüyor

Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür? Arıza Lambası Yanıp Sönüyor
1

Motor arıza lambası neden yanar? Arabanızda bulunan gösterge panelinde bulunan ışıklar ve işaretler size aracınızdaki problemlerle ilgili bilgi veren çok önemli bir parçadır.

İlk kez araba kullanan birçok sürücü gösterge panelindeki işaretleri ve ikaz lambalarının niçin sürekli yanıp söndüğü hakkında fikir sahibi olmayabilirler..

Gösterge panelinde bulunan  bu işaretler her zaman önemli bir arızanın habercisi olmayabilir. Ancak bu işaretler genellikle arabanıza dair bir problem oluşmaya başladığının göstergesidir.

Aracınızın durumuna göre gösterge panelinde birçok işaret bulunur. Gösterge panelinde bulunan bazı göstergeler şu şekilde sıralanabilir.

  • Motor Arıza Lambası Göstergesi
  • Akü Göstergesi
  • Lastik Basıncı Göstergesi
  • Soğutma Sistemi ve Hararet Göstergesi
  • Yağ Basıncı Göstergesi
  • Fren Sistemi Göstergesi

Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Çözümü Nedir?

Motor arıza lambası neden yanar? Aracınızda bulunan motor arıza lambası herhangi bir hasar yada arızadan kaynaklı olarak yanabilir. Yakıt, ateşleme ya da ateşleme ile ilgili problemler meydana geldiğinde motor arıza lambası yanar. Ancak motor arıza lambasının yanmasına neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bunları başlıca şu şekilde sıralanabilir;

  • Hava akış sensörü arızaları (MAF)
  • EGR valfi arızası
  • Oksijen (Lambda) sensörü arızası
  • Katalitik konvertör arızası
  • Yakıt enjektörleri arızası
  • Buji ve buji kablosu arızası
  • Akü bitmesi / arızası

Çözüm yolları ise şu şekilde diyebiliriz;

  • Ateşleme bobinleri veya bujilerin değişimi,
  • Oksijen Sensörünü Değişimi,
  • Katalitik konvertörünün yenisi ile değişmesi,
  • Akü kutup başlarını kontrol edilmesi,
  • Evaporatif emisyon tahliye kontrol vanasını değiştirmek,
  • Kütle hava akışı sensörünü değiştirmek,
  • Evaporatif emisyon tahliye solenoidini değiştirmek
  • Yakıt enjektörlerini değiştirmek,
  • Termostatı değiştirmek.
motor arıza lambası

Motor Arıza Lambası Göstergeleri

Arabanızın gösterge panelinde motor arıza lambasının yanması motorda meydana gelen ateşleme, yakıt ya da emisyon ile ilgili bir problemin habercisi olabilir. Hatta motor arıza lambasının yanması aracınız ile ilgili farklı problemleri de işaret ediyor olabilir.

Ancak çoğunlukla motor arıza lambasının yanması basit kolayca çözülebilecek bir soruna işaret eder. Ancak bazen de göz ardı edilmemesi gereken büyük bir problemin habercisi de olabilir. 

Gösterge panelinde bulunan işaretlerin hangi renkte yanıp söndüğü sürücülere problemin derecesi ile ilgili ipuçları sunar. Bu bakımdan yanan işaretin rengi oldukça önemlidir.

Gelin, hep beraber motor arıza lambası neden yanar? Uyarı lambasının ışıklarının renkleri ve ne anlama geldiklerini hep birlikte inceleyelim.

Motor Arıza Lambası Renkleri ve Anlamları

Aracınızdaki motor arıza lambası sarı renk olarak yanıyorsa arabanızın motoru ile ilgili bir problem var demektir. Bu renkte bir ışık yanıyorsa kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Bu durum araç kullanırken çoğunlukla herhangi bir sorun yaşamanıza sebep olmaz. Ancak uzman bir servise danışmanız ve aracınızı muayene ettirmeniz önerilmektedir.

Aracınızdaki motor arıza lambası kırmızı renk olarak yanıyorsa arabanızın motor sistemin büyük çaplı bir arıza olduğuna işarettir. Problem o kadar büyüktür ki aracınız kendini arıza moduna bile alamaz. Eğer motor arıza lambası kırımızı yanıyorsa aracınızı hemen uygun bir yerde durdurmalısınız. Aracınızı durdurduktan sonra hemen yetkili bir servise haber vermelisiniz.

Aracınızdaki motor arıza lambası sürekli bir şekilde yanıp yanıp sönüyorsa aracınızın motorunda bir arıza var demektir. Ancak bu arıza sadece motorun çalışması sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu problemin çözümü çok basit olabilir. Çoğunlukla kolayca çözülebilecek bir sistem hatasından kaynaklanmaktadır. Ancak yine de yetkili bir servise danışmalısınız, çünkü ileride daha büyük bir soruna neden olabilir.

motor arıza lambası renkleri

Motor Arıza Lambası Söner Mi?

Aracınızın motoru ile ilgili bir problem oluştuğunda bunu sürücüye haber veren gösterge panelinde bir ikaz lambası bulunur.  Gösterge panelinde bulunan bu lamba motor arıza lambası olarak adlandırılır. Bu lamba yandıktan sonra kendiliğinden sönebilmektedir. Eğer lamba kendiliğinden söndüyse motorda meydana gelen problem çözülmüş demektir.

Motor arıza lambası yakıt kapağının kapanmadığı durumlarda yanar. Yakıt kapağı kapatıldığı takdirde motor arıza lambası kendi kendine söner. Çünkü problem çözülmüştür. Kapakta herhangi bir boşluk kaldıysa motor arıza lambası yanar.

Ancak motor arıza lambası bazen kendi kendine sönmeyebilir. Bu tarz durumlarda motorda, EGR valfinde ya da aküde bir arıza meydana gelmiş olabilir. Bu tip durumlar çok ciddidir. Hemen özel bir yetkili servise danışmanız gerekmektedir. Yetkili serviste motor arıza lambası ışığının yanmasına neden olan problem tespit edilir. Problem tespitinden sonra tamir bakım çalışmaları yapılarak probleme neden olan hata çözülür. Hemen ardından aracınız size teslim edilir.

Motor Arıza Lambası Nasıl Silinir (VİDEO)

Motor arıza lambası nasıl silinir diye merak ediyorsanız sizin için bir kaç farklı araç için motor arıza lambası silme işlemini izleyebilirsiniz.

Motor Arıza Lambası Nasıl Silinir
Motor arıza ışığını silmek için 4 öneri
Ford arıza lambası sorunu ve çözümü
Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Hey, this is Eric and I ran across renaultun.com a few minutes ago.

    Looks great

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir