1. Anasayfa
  2. Ustaya Sorun

Arabada valf ne demek?

Arabada valf ne demek?
Arada valf ne demek
0

Arabada valf ne demek? Valf sık sık duyduğumuz fakat görevinin tam olarak ne işe yaradığını bilmediğimiz konuların başında yer alır. Bu yüzden de Arabada Valf nedir konusunda hep bir araştırma içinde oluruz. Araç alırken 8 Valf, 16 Valf gibi terimler duymaktayız. Peki, 8 valf 16 valf nedir? Hepimizin ortak merak konularından birisidir. Şimdi bunların ne anlama geldiğini gelin birlikte inceleyelim -ki tam olarak ne işe yaradığını anladıktan sonra ihtiyaçlarınız kapsamında otomobilinizi alın.

Arabada valf ne demek

Arabada valf, aslında bir çoğumuzun da kulak aşinalığı bulanan “subap” anlamına da gelmektedir. Kısaca supabın görevlerin; silindir içindeki pistonun hareket etmesi gerekli olan yakıtı silindire bırakmaktır. Ayrıca bıraktığı yakıt sonucunca oluşan yanma sonrasında silindir içindeki yanmış gazların dışarıya tahliyesine de yardımcı olan silindirin ucundaki kanallardır. Emme ve egzoz olmak üzere supaplar iki kategoride yer alırlar. Yakıt gönderen kanala emme supabı, gazı silindirden dışarı atan kanala ise egzoz supabı ismi verilir. Bu kısa subap bildiriminden sonra valf’le arasındaki bağlantıyı kurmak için biraz daha ayrıntılı bir bilgilendirme yapalım.

Subap ve Valf nedir

Özel, sonradan dizayn edilmiş motorları bir tarafa bırakacak olursa toplam 4 silindir bulunmaktadır. Mesela Renault’un son dönemlerde mesela Clio’da kullandığı 0.9 benzinli motorlarında 3 valf bulunsa da rakamların çok bir önemi yok. Esas olan görevini idrak edebilmemiz. Motordaki silindir sayısı kadar birisi emme bir diğeri de egzoz olmak üzere iki adet subap olduğunu olur. Bu durum da da motorda 8 adet subap bulunmaktadır. Buda bize bu aracın 8 valf olduğunu bilgisini aktarır.

8 valf 16 valf nedir

8 valf 16 valf nedir konusunda yukarıdaki mantık kapsamında hareket edebiliriz. 8 valfi yukarıda ayrıntılı biir şekilde açıklamıştık. 16 Valf’in karşılığı da bazı otomobil üreticileri yakıt tasarrufu sağlayıp, otomobil gücünü arttırmak için her bir pistona 1 değil, 2 adet emme ve egzoz supabı koyarlar. Yani toplamda 16 adet subap olur ki buda bizlere 16 VALF olduğunu bildirir.

8 valf mi 16 valf mi iyi arasındaki fark nedir?

8 VALF’mi 16 VALF’mi sorusuna yanıt olarak; valflerin sayısı arttıkça içeri alınan hava/yakıt karışımı ve dışarı atılan yanmış gazların atılış hızları daha seri bir şekilde aktarılacağından artan valfler araç üzerinde aşağıdaki faydaları sağlar.

Arada valf ne demek
Arada valf ne demek
  • Daha seri hızlanırsınız. (Özellikle ilk kalkış anında kendisini bariz bir şekilde hissettirir)
  • Aracınız daha az yakar. (Kısmen de olsa bir etkendir fakat çok çok büyük farklılıklar beklemeyin)
  • Klimayı açınca aracın performansı üzerindeki olumsuz etki daha düşük olur.

8 valf mi 16 valf mi hangisi az yakar?

Otomobilinizin yakıtını etkileyen tek etmen valfler diyemeyiz. Valflerin dışında sürüş performansından başlayıp, hava şartlarına kadar uzanan farklı birçok yan etmenden söz edebiliriz. Fakat 8 valf araçtan 16 valf performansı bekleyerek sürekli ani gaz vermeniz, yakıt tüketimini arttıracaktır. Bunun nedeni de otomobiliniz sizden devamlı performans beklediğinizi algılar ve hava-yakıt karışımındaki hava oranını düşürerek yakıt oranını arttırır. Bu oranın artması da yakıt tüketimini arttırır. Standartlar kapsamında kullanmanız karışım oranını normal karşımı çevireceğinden yakıt tüketimi de standartlaşır. Normalde araç 14 hava 1 yakıt mantığı kapsamında çalışmaktadır. Rampalarda, ani gaz vermelerde yakıt oranı yükseleceği gibi, düz yollarda sabit hızlarda otomobil sürmek de yakıt oranını düşürüp, hava oranını arttırır -ki bu da fakir karışım olarak adlandırılır.

Fakat aracı çok seri bir şekilde kullanmazsanız yakıt tüketimi açısından 16 valf ile aynı oranda yakacaktır. Bu ivmelenme oranı açısından farklılık gösterir. Örneğin 100 KM’ye 8 valfle 10 saniyede ulaşabiliyorsanız, 16 valfli bir motorda bu oran 8 saniye kadar düşebileceğinden söz edebiliriz.

Sonuç olarak Arabada valf ne demek sorusunun özet yanıtı, Valflerin artması otomobilin performansı üzerinde olumlu bir etki gösterecektir. Bu durumda 8 valf alınır mı? Sorusu karşımıza çıkabilir. 8 valf 16 valf nedir konusunda bilinçlendiğinize göre Yapacağınız seçim tamamen ihtiyaçlarınız kapsamında değişkenlik göstermektedir. Otomobilinizden hız, ivmelenme, çekiş yüksekliği gibi performans bekliyorsanız sizler için 8 valf kötü bir seçim olacaktır. Taktir edersiniz ki herkes bu beklentiler içine girmez. Kimi de aracı daha sakin bir şekilde kullanır. Bu tip araç kullanıcıları 8 valfi tereddüt etmeden tercih edebilirler.

İlginizi çekebilir: Oyak kampanyası 2021 ne zaman başlıyor?

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir