1. Anasayfa
  2. Ustaya Sorun

Beygir Gücü nedir, nasıl hesaplanır?

Beygir Gücü nedir, nasıl hesaplanır?
Beygir gücü nedir
0

Beygir gücü nedir, Beygir gücü nasıl hesaplanır? Beygir gücü, sık sık duyduğumuz bir o kadar da kafamızı karıştıran bir kelimelerin önde gelenidir. Beygir gücü yüksek arabaları mümkün olduğunca tercihlerimizin arasında en üst düzeylerde tutma çabası içinde olsak da bunu yalnızca “Çekişi iyi olsun” şeklinde genellemek biraz hata olur. Beygir gücü ne işe yarar konusuna tam vakıf olmadan yapacağınız seçim, belki de gereksiz bir harcama yapmanıza neden olabilir. Beygir gücü oldukça basit bir kavram olmakla birlikte, halk arasındaki çeşitli senaryolara kafa karıştırıcı bir yapıya bürünüyor.

Beygir gücü birimini tam olarak anlayıp, ne işe yaradığınız öğrendikten sonra beygir gücü kaç kw konusunda bilgilenerek tercihlerinizi bu kapsamda yapabilirsiniz.

Beygir Gücü Nedir?

Beygir gücü, ingilizce karşılığı ile HorsePower (HP) demektir. Tork‘la bağlantılı, sürekli karıştırılan fakat farklı bir konu. Bu kavramı ilk kez 1872 Yılınca James Watt kullanmıştır. James Watt buhar makinaları üzerinde çalışmalar yapan ve aslen İsviçre’li olan mühendistir. Bu mühendis yaptığı işin pazarlaması aşamasında karşılaştığı terim kargaşasını ortadan kaldırabilmek adına, global anlamda her kesin aşina olduğu “beygir” kavramını kullanmaya başlamıştır. Çünkü her kesin aklına beygir denince “güç” gelmekteydi.

Arabada beygir nedir

Beygir gücü nedir
Beygir gücü nedir

Beygir gücü birimi Kısaca BG olarak adlandırılır. Özetle motorun gücü olarak genelleyebiliriz. Motorunuz ne kadar güçlüyse, çekişi ve ivmelenmesi de o denli güçlü olacaktır. 1 Beygir Gücünü kısaca 1 saniyede yapılan 75 kg’lık iş şeklinde tanımlayabiliriz. Yani 75 kg’lik bir ağırlığı 1 saniyede 1 m yüksekliğe kaldırabilmekle yapılan iş miktarı =1 BG’ dir. 1 beygir: 75 kg’lık ağırlığı 1 sn’de 1 metre yukarı kaldırabilecek güç miktarı olarak tanımlanır. Bunun da yaklaşık 1 atın gücüne denk geldiği düşünülerek “beygir gücü” denilmiştir. Beygir gücü motora has değiştirilemez  bir birimdir. Otomobillerde de benzer mantık kapsamında değişmekle birlikte, ruhsat özelinde farklı bir birimle hesaplanır. Asıl konumuz olan arabada beygir gücüne ayrıntılı olarak biraz daha değinelim.

 

Aracım Kaç Beygir nasıl öğrenebilirim?

Aracınızın beygir gücünü öğrenebilmek için ruhsatınızı ve hesap makinanızı yanınıza alınız.  Ruhsatınız da motor gücünüzün yanında x KW yazar. Ruhsatlarda güç, KW cinsinden yazılır. Siz oradaki değeri 1.36 rakamıyla çarparsanız aracınızın kaç beygir olduğunu öğrenmiş olursunuz. Yani;  beygir gücü hesaplama formülü 1 kw = 1.36 bg

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir
Arada valf ne demek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir