Egzoz Emisyonu Kontrol Ettirin Uyarısını Neden Verir?
Egzoz emisyonu kontrol ettirin
6

Egzoz emisyonu kontrol ettirin uyarısı ne yazık ki seyir halinde giderken birden karşımıza çıkan ve yandıktan sonra da panik yapmamıza neden olan uyarıların başında yer alıyor. Bu arıza bazen önemsenmeyecek derece küçük bir arıza durumunda olabilecekken, bazen de aracı hareket ettirmeden çekiciyle en yakın yetkili servise götürmenize neden olabilecek kadar kritik bir arıza.  Egzoz emisyon kontrol ettirin uyarısı Clio 4 kasa otomobillerde genelde sabit bir durumda verdiği gibi, Renault Megane egzoz emisyon kontrol Ettiriniz uyarısını vermesi de bazı işaretlerin habercisi konumunda oluyor.

Peki arızanın içeriğini nasıl anlayabilirsiniz? Egzoz emisyon kontrol ettiriniz yazısını gördüğünüzde neler yapmanız gerekli ve bu arızayı nasıl silebilirsiniz. Gelen yoğun sorular kapsamında ayrıntılı bir şekilde açıklıyoruz.

Egzoz Emisyonu Kontrol Ettirin Uyarısını Neden Verir?

Egzoz emisyonu kontrol ettirin
Egzoz emisyonu kontrol ettirin

Egzoz emisyonu kontrol ettirin uyarısını neden verir? konusu dikkatle okumanız gereken ilk adım. Çünkü bu arızayı neden verdiğini bilmeniz, tekrar yanmasının önüne geçecektir. Egzoz emisyonu kontrol “Egzoz emisyonu kontrol ettiriniz” uyarısını görmüşseniz otomobilinizle ilişkili olarak aşağıdaki durumlardan söz edebiliriz.

1- Ateşleme sistemi: Ateşleme sisteminizdeki bir arıza nedeniyle bu uyarıyla karşılaşmış olabilirsiniz. Otomobiliniz muhtemelen ihtiyacı olan hava yakıt karşım oranını elde edemiyordur. Bu kontrolü yapabilmek için otomobilinizi fiziki bir kontrolden geçirebilirsiniz. Kaputunuzu kaldırın ve hava filtresi, buji gibi ateşleme sistem parçalarını kontrol ettirin. Etrafta göreceğiniz borular üzerindeki çatlama, kırılma gibi hava debisinin kontrolsüz bir şekilde girebileceği durumlar bu uyarı lambasının yanmasına neden olabilecektir.

Ayrıca yakıttaki kir ve pislik de bu arızaya neden olabilir. Özellikle çeyrek deponun altına pislik çekmemesi için düşürmemeye çalışın.

2- Dizel Partikül Filitresi (DPF) sisteminin dolu olması: Dizel Partikül Filitresinin tıkalı olduğu durumlarda bu arızayla kaçınılmaz bir şekilde karşılaşırsınız.  Bu önemli bir konu olduğu için biraz daha detaylandıralım.

Partikül Filtresi Neden Tıkanır?

Partikül filtresinin görevinden kısa bahsetmemiz gerekirse, otomobilinizin dışarı atılan yanmış gaz oranını düşürmek için kurulan çevre dostu bir sistemden söz edebiliriz. Otomobilinizi sürekli bir şekilde düşük hız düşük devirler de ve kısa mesafede kullanıyorsanız yanmış gazlar yüksek sıcaklığa ulaşıp yakılamadığı için partikülün içerisinde kalacaklardır. Filtrenin tamamen dolu olması da egzoz emisyonu kontrol ettirin uyarısıyla karşılaşmanıza neden olur. Arızayı silmek için de partikülün temizlenmesi ya da değişmesi gerekecektir. Oldukça maliyetli bir parça olduğu için biz ilk etapta temizleme yönteminin üzerinde duralım.

Partikül Filtresi Nasıl Temizlenir?

Partikül filtresini temizlemek için yüksek bir ısı ortamının oluşması gerekli. Bunu özel ve yetkili servislerde clip cihazı yardımıyla devre yükseltip yüksek ısı oluşturarak yapıyorlar. Fakat buralardan yardım istemeden önce ücretsiz bir şekilde kendiniz temizleyebilirsiniz.

Otomobilinizle çevre yolu ya da otoyol gibi trafiğin olmadığı daha sakin bir ortama gidin. Aracınız otomatikse 3. Vitese sabitleyin, manuel vitesse de 3. Vitese takın ve 3000 devirle yarım saat boyunca yol yapın. Yaptığınız bu işlem sonucunda motor biraz bağırabilir fakat yüksek bir ısının ortaya çıkmasına ve filtredeki kurumun yanarak dışarı atılmasına neden olacaktır. Bahsetmiş olduğumuz bu işlemi otomobilinizin sağlığı için 2-3 ayda bir yapabilirsiniz. Kurumun bulunduğu katalizörü bir bardak gibi düşünün. Isı sonucunda kurum yanınca biraz azalır fakat tekrar kısa mesafe kullanmaya başladıkça tekrar dolacaktır. Bu bir kısır döngü, bu nedenle de ara ara yüksek ısıyla yakarak aracınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Egzoz emisyonu kontrol ettirin uyarısına yönelik iki ana arızadan söz ettik. Birde otomobiller özelinde bu arızayı en çok hangi durumlarda verdiğine değinelim.

Renault Clio 4 Egzoz Emisyonu Kontrol Ettirin Uyarısını Neden Verir?

Renault Clio 2021
Renault Clio 2021

Renault Clio 4 Egzoz Emisyonu kontrol ettirin uyarısı farklı nedenler kapsamında ortaya çıkabileceği gibi istatiksel olarak en çok Egr valfi bir diğer ismiyle de turbo elektro valfindeki arıza sonucunda ortaya çıkmaktadır. Aslında bu arıza yukarıda bahsettiğimiz gibi ateşleme sistemiyle ilişkilidir. EGR Valfi aracın devri yükseklikçe yakıtın oranını arttırmaya yarar. Anlayacağınız özetle hava/yakıt karışım oranını ayarlar. Olması gereken değerlere çıkamadığı için de yaşamış olduğunuz arızaya neden olacaktır. Parçayı değiştirerek bu arızadan kurtulabilirsiniz.

Turbo elektro valfi kapsamında bir arıza söz konusuysa otomobilinizi kısa mesafeli kullanmanızda bir sakınca yoktur. Yavaş bir şekilde servise gidip işlem yaptırabilirsiniz. Devir yükselip turbo devreye girince parça faaliyete geçeceğinden düşük devirlerde otomobil üzerinde hiçbir etkisi ve zararı olmayacaktır. Egzoz emisyon kontrol ettiriniz uyarısı silme imkânı ancak parça değişiminden sonra devreye girer.

Renault Megane 4 Egzoz Emisyonu Kontrol Ettirin Uyarısını Neden Verir?

Renault Megane 4 2021
Renault Megane 4 2021

Renault Megane 4 Egzoz Emisyonu kontrol ettirin uyarısı istatiksel olarak 2 ayrı nedenden ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birisi OBD Sensöründeki arızayken, bir diğeri yağın incelmesi sonucunda ortaya çıkan bir arıza.  Arıza sonucunda obd sensörünü değiştirmeden Renault Megane 4 Egzoz Emisyonu kontrol ettirin uyarısını silme işlemini gerçekleştiremeyeceğiniz gibi, yağdaki durumdan biraz daha söz edelim.

Motor yağının incelmesi demek, motorun bıraktığı tortuyu temizlemek için yağın görevini tam olarak yapmadığı demek. Aslına bakarsanız panik yapacak bir durum yok. Eksilen yağ oranı kadar ilave etmeniz, sorunu tamamen ortadan kaldırsa da arızayı silebilmeniz ancak clip cihazıyla mümkün olmaktadır.

Talisman Egzoz Emisyonu Kontrol Ettirin Uyarısını Neden Verir?

Talisman Egzoz emisyon kontrol ettirin uyarısını çoğunlukla oksijen sensöründeki arızadan vermektedir. Talisman araçlarda önde bir adet ve arkada yine bir adet olmak üzere toplamda 2 adet oksijen sensörü bulunur. Öndeki olmasa da arka taraftaki arızayı sık verdiği için bu uyarıyla karşılaşırsınız. Parçanın değişimi, sorunu ortadan kaldıracaktır.

FluenceEgzoz Emisyonu Kontrol Ettirin Uyarısını Neden Verir?

Fluence Egzoz emisyon kontrol ettirin uyarısını büyük oranda partikül arızası nedeniyle vermektedir. Arızanın neden olduğu ve nasıl silebileceğinizi yukarıdaki partikül konumuzda detaylı bir şekilde ele almıştık. Fluence gibi Megane 3 araçlarda da bu arızayı gördüğünüzde aklınıza gelen ilk konu partikül filtresinin tıkalı olma ihtimalidir. Temizlemek, partikülü değiştirmek arızanın ortadan kalması için yeterli bir durum.

Sonuç olarak Egzoz emisyonu kontrol ettirin uyarısı ateşleme sistemi ya da tıkanan partikül filtresinin habercisidir. Yeni araçlarda en çok karşılaşılan arızalara değinsek de Megane 2 Egzoz emisyonu kontrol ettirin uyarısını genelde bobindeki arızaya bağlı olarak verdiğine de değinebiliriz. 4 bobinden herhangi birisinin patlak olması ateşle sistemini sekteye uğratır ve arıza lambasını yakar. Sizde yaşadığınız sorunları ve aracınızın modelini yazarak YORUMLAR bölümü yardımıyla teknisyenlerimize danışabilir ya da deneyimlerinizi aktararak diğer kullanıcılarımıza ışık olabilirsiniz.

Bu gönderiye oy verin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. 1 yıl önce

    bunu anladımki çok balon yaptıları fluence renault arabaası beş para etmez, şunu bir daha teyit ettim fransız aracı kapıya koymayacaksın, arkadaş kurbanı oldum iyidir al dedi aldım pişmanım, bir aha asl,a araba alman japon başka kargadan başka kuş tanımam, bende 50 yaşında mercedes var sorunu yok, japon arabası kullndım sorun yok, tofaş bir reno iki citroeni saymıyorum bile uzak durulacak arabalar kimse ylanadan sahip oldugu araca kıyme bindirmesin bizden aldıkları paranın hakkını veren araçlar degil , arabadaki güvenlik sıfır, rüzgar sesi başka, zırt pırt konforsuzluk başka, bugn 20 yaşında mercedes w201 e 200 kompresör araç almak sıfır son model fransız araba almaktan çok daha akıllı işte yıllardır söylüyoruz ama söyledigimiz şeyi bazı sebeplerden dolayı kendim yapmadım, haksız çıkmayı çok istiyordum, yine çıkmadım haksız, buda ayrı bir paradoks, yıllardır fiat grubu reno gurubu çok ezikledileri bizi çok, instagramlarda fakir edebaiyatı şahinle ferrari gibi övünen dünya insna gördük, herkesin mutluluk anlayışı başka ama bu öyle bir şey degil,

  2. 2 yıl önce

    Aracım 2016 kango multix ilk sahibiyim iki ay önce enceksiyon arızası ve gaz Emisyonu nu kontrol ettir ikazı verdi patekül filitresini temizlettim ve devre dışı bıraktırdım kısa bir süre sonra yine aynı arızayı verdi iki ad ısıtma bujisini değiştirdi usta birkaç gün sonra yine aynı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim

Yapılan Yorumlar
  1. Fluence 1.5 dci otomatik araçlarda bu arıza sebebi, hava kütle sensörü arızası olarak kaynaklanır. Yüksek maliyet oluşturmadan önce mutlaka burayı kontrol ettirin. Ayrıca turbo borusunda çatlak olabiliyor bu da aynı arızayı veriyor. Haricinde temiz bir hava filtresi kullanılması ve tüm değişimler bakımlar yapıldıktan sonra aynı arızayı verirse maf sensörü tekrar kalibre edilmeli.

  2. 7 ay önce

    Selamün aleyküm Fluence 1.5 dizel otomatik vites araç egzoz emisyonu kontrol ettirin yazısı çıktı bilgisayarla silindi 2 saat sonra tekrar çıktı nasıl düzeltilir katkı köy dediler nasıl uygulanır nasıl olur bilgi edinmek istiyorum

  3. 1 yıl önce

    bunu anladımki çok balon yaptıları fluence renault arabaası beş para etmez, şunu bir daha teyit ettim fransız aracı kapıya koymayacaksın, arkadaş kurbanı oldum iyidir al dedi aldım pişmanım, bir aha asl,a araba alman japon başka kargadan başka kuş tanımam, bende 50 yaşında mercedes var sorunu yok, japon arabası kullndım sorun yok, tofaş bir reno iki citroeni saymıyorum bile uzak durulacak arabalar kimse ylanadan sahip oldugu araca kıyme bindirmesin bizden aldıkları paranın hakkını veren araçlar degil , arabadaki güvenlik sıfır, rüzgar sesi başka, zırt pırt konforsuzluk başka, bugn 20 yaşında mercedes w201 e 200 kompresör araç almak sıfır son model fransız araba almaktan çok daha akıllı işte yıllardır söylüyoruz ama söyledigimiz şeyi bazı sebeplerden dolayı kendim yapmadım, haksız çıkmayı çok istiyordum, yine çıkmadım haksız, buda ayrı bir paradoks, yıllardır fiat grubu reno gurubu çok ezikledileri bizi çok, instagramlarda fakir edebaiyatı şahinle ferrari gibi övünen dünya insna gördük, herkesin mutluluk anlayışı başka ama bu öyle bir şey degil,

  4. 1 yıl önce

    Aracım fulyens otomatik vites 2014 model araçta egsoz emisyon kontrol edin uyarısı var ne yapabilirim.

  5. 2 yıl önce

    2016 Renault Kadjar 1.5 otomatik dizel aracım 20km lik bir mesafede seyir halindeyken egzoz emisyonu kontrol ettirin uyarısını yaktı. Sebebi ne olabilir? Aracın yıllık bakımı yeni yapıldı. 2 ay önce ağır bakım)

  6. 2 yıl önce

    Aracım 2016 kango multix ilk sahibiyim iki ay önce enceksiyon arızası ve gaz Emisyonu nu kontrol ettir ikazı verdi patekül filitresini temizlettim ve devre dışı bıraktırdım kısa bir süre sonra yine aynı arızayı verdi iki ad ısıtma bujisini değiştirdi usta birkaç gün sonra yine aynı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir