1. Anasayfa
  2. Ustaya Sorun

Renault Eco Mod Nedir? Ne İşe Yarar?

Renault Eco Mod Nedir? Ne İşe Yarar?
Renault Eco Mod Nedir
2

Renault Eco mod, artan yakıt fiyatlarının önüne geçebilmek için Renault’un kullanıcılarına sunmuş olduğu tasarruflu yakıta yönelik bir uygulamadır. Son sistem bu teknolojiye kendisini uzak hisseden otomotiv kullanıcıları da araçlarında bulunan renault eco mod tuşunun tam olarak ne işe yaradığı ve renault eco mod nasıl çalışıp Renault eco mod ne zaman kullanılır konusunda Teknik Ekibimize yoğun sorular yöneltiyorlar.

Renault eco modu nasıl çalışıyor? Renault Kadjar eco mode, Renault Captur eco mode  ya da Megane 4 Eco mode nedir? Birbirinden farkları var mı?

İşte sizlere her yönüyle Renault Eco Tuşu’nun işlevi…

Renault Eco Modu Nedir?

Renault Eco modu sayesinde günümüz teknolojisinde kendine yer bulan Renault Eco Tuşu bilinenlerin aksine otomobiliniz üzerinde yalnızca yakıt tasarrufu sağlamıyor. Çevreye yaydığı yanmış gaz oranındaki düşüklük nedeniyle doğa dostu yanıyla da kendisini ön plana çıkartıyor. Anlayacağınız durumun ekonomik katkıları olduğu kadar ekolojik katkıları da azımsanamayacak kadar fazla.

Peki bu tasarrufu nasıl sağlıyor düşüncesi aklınıza geldiyse, biraz teknik detaylara girerek konuyu açalım.

Renault Eco Mod Nasıl Çalışır?

Renault Eco Mod nasıl çalışır soruna mümkün olan en yalın biçimde yanıt vermemiz gerekirse; içten yanmalı motorlar çalışma aşamasında veri transferini sağlamak için çok sayıda alıcı ve sensör eşliğinde çalışır. Motordaki küçük bir titreşim, yakıtın ya da ateşlemenin beraberinde verimlilik analizleri, kullanıcının sürüş performansı gibi değişkenlikler sürekli bu sensörler aracılığıyla beyinler tarafınca senkronize edilmemektedir.

Renault Eco düğmesine basılınca ilk değişen ilk yapı “gaz pedalı hatırlatmasıdır.” Gaz pedalına bastığınızda bu bilgi PO tansiyometre tarafından enjeksiyon beynine iletilir ve aracın ivmelenmesine imkân verilir. Tabi kalkıştan kalkışa da fark var…

Normal mod üzerindeyken gaz pedalına bastığınız zaman, gaz kelebeğini 20 derece açmak için gaz pedalına 20 derece açıyla basmanız gerekir. Renault Eco mod aktif durumda iken gaz kelebeğini aynı açıda açabilmek için 15 derece açıyla basmanız yeterli.

Özetle, gaz pedalının kursu büyüyecektir, bu da yakıt tasarrufunu ortaya çıkartır. Siz gaza sonuna kadar bassanız da araç size eski tepkimeyi vermez.  Ne kadar gaz verirseniz verin araba gitmiyormuş hissiyatı oluşturur. Yani, ani kalkıştan ziyade düzenli ve stabil bir ivmelenmeyle otomobiliniz hareket eder. Bu sistemdeki ana hedef de istenmeden ya da kasıtlı bir şekilde yapılan ani hızlanmaların önüne geçip, yakıt sarfiyatını minimize etmek üzerine kurulu.

Tüm bu işlemleri gaz kelebeğinin konumu dışında enjektörlerin püskürtme basınçlarını kısıtlayıp, aracın tork değerini düşürerek yapıyor. Yani, ruhsatınızda yazan 90 BG güce kadar ulaşamıyorsunuz.

Renault Eco Mod Nedir
Renault Eco Mod Nedir

 

Çalışma sisteminde bu kısım motorla ilişkili bölümü. Aracınızın diğer bölümlerinde de şu şekilde düzenlemeler yapıyor.

 

 

 

  • Kullandığınız araç otomatikse vites geçişlerini tekrar düzenler ve vitesiniz daha düşük devirlerde atlar.
  • Klima sistemi de yakıt tüketimini arttıran faktörlerin başında yer alır. Aracınız Eco modda iken kontrol edin daha az soğukluk geldiğini ve havanın geliş debisinin düşük olduğunu fark edersiniz. Çünkü Eco Mod, direkt olarak klimanın üflemesinin hızını azaltacaktır.

Renault Eco modu çalışma prensibi bunlar üzerine kuruluyken, Renault eco2 sistemi de benzer sistem üzerine tasarlanmıştır. Peki, en uygun kullanım ağı ne zaman?

Renault Eco Tuşu motora zarar verir mi?

Renault Eco Tuşu motora hiçbir zarar vermez, fabrika tarafınca güvenli bir şekilde tasarlanmış. Symbol Eco modu ya da Clio Eco modu alt sekment ve motorun düşük tork olması nedeniyle zarar vereceği konusunda yanlış bir algı olsa da hiçbir şekilde zarar vermeyip güvenli bir şekilde kullanacağınızdan en ufak şüpheniz olmasın.

Renault eco mod ne zaman kullanılır

Renault eco mod ne zaman kullanılır sorusuna verilebilecek en doğru yanıt “Her zaman” cevabıdır.  Sistemi hem şehir içinde hem şehir dışında sürekli olarak kullanabilirsiniz. Tabi ki sistemi tercih ettiğiniz sürece. Bu ne deme?

  • Diyelim ki havalar aşırı sıcak ve bunaldınız, klima yetersiz kalır. Bu durumda Eco moddan çıkartarak klimanın performansını arttırabilirsiniz.
  • Acil bir yere yetişmeniz gerekiyor ve hızlı sürüyorsunuz. Bu durumda Eco modu devreden çıkartın ki araç tasarruf modunda ilerlemeye çalışmasın.

Renault Eco modu hakkında aklınıza gelecek tüm sorulara yanıt vermeye çalıştık. Dilerseniz bizlere alt kısımdaki YORUMLAR bölümünden ulaşıp tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 1 yıl önce

    Merhaba
    2015 model renault kangoo sahibiyim. Eco tuşu açıkken yeşil ışık yanıyordu düğmede şu aralar bir anda düğmeye bastığımda yanmamaya başladı yani bozuk gibi algılıyorum. Sizce ne gibi sorun olabilir. Ne yapmamız lazım.

  2. Merhaba 2017 model symbol var eco düğmesine basıyorum devreye girmesi için ama ne düğme ışığı nede ekrandaki eco yazısı yanmıyor acaba bu arıza neden kaynaklı olabilir bu şekilde yola devam edersem daha büyük bir arızaya neden olabilirmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir