1. Anasayfa
  2. Ustaya Sorun

Benzinli motorların çalışma prensibi nasıldır

Benzinli motorların çalışma prensibi nasıldır
Benzinli motorların çalışma prensibi
0

Benzinli motorların çalışma prensibi konusu özellikle ehliyet sınavına girecek sürücü adaylarını yakından ilgilenmesi gereken bir konu. Benzinli motorların çalışma prensibi nedir ? İçten yanmalı motorlar nasıl çalışır gibi farklı farklı sorularla sık sık karşılaşıp ehliyet sınav günüde karşınıza gelecektir.

Benzinli motorlarda yanma olayı

Benzinli motorların çalışma prensibi konusuna geçmeden önce olan biraz evveliyatına inelim. İçten yanmalı motorlar diye de adlandırıla bilinen bu motorların icat edilmeme meşinden önce aslında buhar makinaları vardı. Sanayi ve teknolojinin bir çok alanında kullanılan bu makinaları pek çoğunuz filmlerde görmüşünüzdür. Buharlı makinalar, gemiler, lokomotifler vs.. Bu makinalarda çalışma olarak suyun buharı dönüşmesi isteniyordu. Bunu da odun, kömür gibi çabuk yanıcı maddelerin yaydığı ısı vasıtasıyla sağlıyorlardı.  Ve yakıt motorun dışında bulunan bir ortamda yanıyordu, o yüzden günümüz motorlarının adı içten yanmalı motorlardır.

Benzinli motorların çalışma prensibi

Benzinli motorlarda kullanacağımız tek yakıt türü isminden de anlaşılacağı üzere benzindir. Fakat benzin silindirin içine tek başına sıvı halde giriş yapmaz. Eski motorlarda karbüratör yeni motorlarda enjektörler sayesinde gönderilir. Karbüratörlü motorlarda havayla karışan benzin silindire gönderilir, enjektörse direk püskürtme yapar. Daha sonra içeride oluşan hava/yakıt karışımının silindirin içinde yanmasıyla ufak bir patlama oluşur. Bu patlamanın oluşturduğu basınçta piston tarafından enerjiye dönüştürülür.

Aşağıdaki videoda bununla ilgili çok güzel bir video hazırlanmış görsel pekişmesi açısından izlemenizi öneririz.

Yukarıda kabaca olayı açıkladık işi biraz daha detaylandıracak olursak;

Yukarıda tek bir pistonun nasıl çalıştığını aktardım sizlere. Dikkatinizi çekmiştir orada oluşan 1-2-3-4 gibi rakamların. O rakamların oluştuğu her bir an zamandır. Pistonlar bu zamanlara göre hareket ederler ve her numarada farklı bir oluşum içindedir. Şimdi birlikte bu zamanları inceleyeceğiz.

Benzinli motorların çalışma prensibi
Benzinli motorların çalışma prensibi

1 Numara Emme Zamanı : Sol üst köşedeki emme supabının açılmasıyla hava/yakıt karışımı içeriye alınıyor ve pistonun aşağıya doğru hareketiyle birlikte silindire gönderiliyor.

2 Numara Sıkıştırma Zamanı : Silindir içine alınmış olan hava yakıt karışımı pistonun yukarı doğru hareketiyle birlikte yukarı alana hapsediliyor. Bu konumda emme ve egzoz supapları kapalı konumdadır.

3 Numara Yanma Zamanı: Yukarıda sıkışan hava yakıt karışımını ortadaki buji çok küçük bir kıvılcımla ateşleyerek yanmayı başladır.  Oluşan basıncın etkisiyle piston zorunlu olarak aşağıya doğru inecektir ve  motorun güç üreten anıda burasıdır.

4 Numara Egzoz Zamanı : Patlamanın etkisiyle piston aşağıda kalmıştı bu zamanda yukarı doğru hareket eder ve sağdaki egzoz supabı açılarak içerideki yanmış gazları dışarıya doğru atarlar. Bir devri tamamlamıştır artık, daha sonra tekrar aynı işlemleri yaparak çalışmaya devam ederler.

Benzinli motorların çalışma prensibini yukarıda da s pistonların beraber çalışmalarını aktarıyoruz. 4 adet piston vardır ve  bunlarda belirli bir prensibe göre çalışırlar. Çalışma prensipler 1-4/3-2 ‘dir. Yani 1 e 4 numaralı piston birlikte, 2 ve 3 numaralı pistonda beraber hareket ederler.

Bu gönderiye oy verin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir