1. Anasayfa
  2. Renault Araçlar

Renaultun ilk arabası nedir?

Renaultun ilk arabası nedir?
renault voiturette isimli ilk otomobil
1

Renaultun ilk arabası, o döneme damga vurarak Renault Tarihi gelişimine ışık tutup geçmişten günümüze kadar popüler bir şekilde uzanmasında önemli bir rol üstlendi. Renault Tarihçesinde önemli bir yeri olan Voiturette aracı nasıl ortaya çıktı? Renaultun ürettiği ilk otomobil olan Renault Voiturette Özellikleri ve görünümü nasıldı?

Renaultun ilk arabası
Renaultun ilk arabası

Renaultun ilk Arabası; Voiturette

Renaultun ilk Arabası olma özelliğini taşıyan Voitırette  Renault’un tarihi gelişimi açısından önemli bir yere sahip. Aslında araba yapmak için yapılan bir çalışma sonucunda ortaya çıkan bir otomobil değil. Her şey Louis Renault’un almış olduğu De Dion Bouton marka otomobili, alıp garajına koymak ve onu incelemek istemesi sonucunda ortaya çıktı. Ardından sahip olduğu otomobili arkadaşlarıyla birlikte nasıl geliştirecekleri yönünde kafa yormaya başladılar. Louis ve kardeşleri Paris Billancourt’ta bulunan eski garajda bu aracı yeniden imal etmeye başlarlar. Otomobile birçok ekler yapıp ve Renault’un ilk otomobili olan “Voiturette” kendisini ortaya çıkartır. Yeni motorlu ve üç tekerlekli bisikletini de bu isimle tescillemiş oldu.

Louis Renault ve kardeşlerinin emekleri kapsamında ortaya çıkan Voiturette isimli otomobil, 24 Aralık 1898 senesinde hızla sokaklarda görülmeye başlar. Emsallerinin aksine % 13 eğimli yokuşları zorlanmadan çıkıp, seyahat imkânı sağlamaktadır. Voiturette, 3 ileri vitese sahipken 1 ‘de geri vitesli mekanik dişli ile üretilmiş ve üretimi sonucunda da büyük yankı uyandırmıştı. Bunun dışında motorun gücü, kayış ve zincir kullanmak yerine; bir mil yardımıyla  (Günümüzdeki şaft) ile doğrudan arka dingile aktarılarak ortaya çıktı. Bu çalışma o dönemin ilki özelliğini taşımaktadır. Bu şekilde de daha verimli ve sessiz çalışan bir araba üretmeyi başardılar ve tüm gözlerin üzerlerine çevrilmesine neden oldular.

Louis Renault ve kardeşlerinin üstün başarıları sonucunda ortaya çıkan bu otomobil, 350 KG ağırlığa sahipti. Ulaşabildiği en yüksek hız 45 km/saat olsa da bu o dönem içinde elde edilmiş ciddi bir başarı olarak adlandırılmıştı. Çıktıktan sonra ismi “motorlu dört tekerlekli bisikletler” ya da “motorlu üç tekerlekli bisikletler” den birisi olarak anılsa da o kendisini Renault’un ilk otomobili olarak tarihe kazımayı başardı.

Renaultun ürettiği ilk otomobil seri üretime geçti

Renault Voiturette otomobilinin seri üretime geçip, satışa sunulma aşaması da Louis Renault ve kardeşlerinin üstün başarıları sayesinde gerçekleştirildi. Bu konuda oturup karşılıklı olarak beyin fırtınası yaptılar. Aldıkları karar kapsamında seri üretime geçebilmek için her birisi kendi alanında uzmanlaşmaya karar verir. Birisi döşeme konusunda diğeri de boya konusunda uzmanlaşma kararı alırken, bu doğrultu da yoğun bir iç eğitime girişirler. Yakaladıkları bu büyük başarı sonrasında kuruluş tarihinden yalnızca 9 yıl sonra New York, Berlin ve Londra’da şube açmayı başarırlar. Daha sonra işleri daha da büyüterek gemi ve uçak motorları üretimi de yapmışlardır.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Renault sanki dünya kurulduğundan beridir var olan bir marka gibi, her zaman ve her yeni yıldı çok güzel arabalar çıkarıyor adamlar ve hepsi de tutuluyor. Reno aşığı olarak ilk Renault modelinden son modeline kadar çok beğeniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir