1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Motor yağı seçimini nasıl yapmalıyım

Motor yağı seçimini nasıl yapmalıyım
1

Motor yağı seçimi en büyük soruların başında geliyor. Motor yağı hepimizin malumu olduğu üzere motorun temel yapısının en önemli parçasıdır. Motorun ömrünü uzatmak, onun aşınmadan çalışıp uzun süre kullanılmasını sağlamak amacıyla en uygun yağı bulmak ve motor yağı değişimi yapmak zaman zaman hepimizin ortak sorunu oluyor. Bu yazımızda Motor yağı markaları ve motor yağı 5 30; 5W40 gibi özelliklerine yer vereceğiz.

Motor Yağı Ne İşe Yarar?

  • Sürtünmeleri azaltarak birbirleriyle temas halinde olan metal parçaların kaymasını kolaylaştırır.
  • Sızdırmazlık sağlar.
  • Aşınmaları önler.
  • Sıcaklığı düşürür.
  • Pislikleri tahliye eder.
  • Yakıt tasarrufu sağlar.

5W 30 Motor yağı ne demek? 5W 40 kelimesi ne anlama gelir.

  • 5w = Soğuktaki derecesi, yani kış derecesi.
  • 30: Sıcaktaki derecesi yani yaz derecesi.

Kış derecesi ne kadar yüksekse yağ yüksek sıcaklıklara o derece kolay direnç gösterir. Peki bunların kullanım alanları neye göre tercih edilmektedir?

5 30 motor yağı hangi araçlarda kullanılır sorusuna verilebilecek en mantıklı yanıt, partükül filtresi bulunan dizel araçlar olarak adlandırabiliriz.

Arabama Hangi motor yağını kullanmalıyım? En iyi motor yağı hangisi

Hangi motor yağını kullanmalıyım? En iyisi motor yağı hangisi sorusu en çok sorulan soruların başında gelir. Her yağın farklı özelliği bulunduğu için en iyi yağ diye bir şey yoktur. En uyumlu yağ hangisidir sorularının yanıtını aramalısınız. Bu nedenle kesinlikle Renault’un kullandığı aracınız için özel üretilen yetkili servisteki yağları kullanmalısınız. Renault’un bu konudaki seçimi ve motorları için özel ürettirdiği yağ olan Castrol markasıdır.

Motor yağının değişiminin faydaları nelerdir

Motor yağının değişiminden sonra gözle görülür bir etken beklemeyin. Aracınıza kısa sürede etkileyecek bir durum olmadığından faydalarını uzun vadede görürsünüz. Özelliklerini yitiren bir yağ nedeniyle motorunuzla yapacağınız KM neredeyse 2 katı oranda bir farklılık göstermesine neden olabilir. Motor yağını her yıl düzenli olarak değiştirmeniz gereklidir. KM bazında yol yapılmasa bile, park halinde konumlandırıldığında da yağ aracın içinde aktif olarak bulunup kalınlaşacağı için metal sürtmelerinin oluşturduğu tortuyu alamayacak ve motorunuza zarar verecektir.

Motor yağı eksikse ne olur?

Her araçta mutlaka bir yağ çubuğu vardır, olmaması mümkün değil. Renault araçlarında yağ çubuğu sarı renkte ve çubuğun en alt katmanında 2 adet çizgi bulunan bir düzenektir. Çubuğu kaldırdığınızda öncelikle temiz bir bezle silin, daha sonra çubuğu tekrar batırıp çıkartın; eğer yağ seviyesi çubuğun el atındaki çizginin de altındaysa aracınıza mutlaka yağ ekleyin. Min-Max seviyelerinin ortalarında geziniyorsa seviye hiçbir müdahalede bulunmanıza gerek yoktur. Üstte bulunan MAX seviyesini geçirmemeye de özen gösterin. Yağın fazla olması da iyi bir şey değildir, turboya yağ basıp zarar verebilir o yüzden oranında tutmanız önemlidir

Motor yağı değişimi kaç KM’de yapılır?

Motor yağı değişimi her araçta farklı km ve yıl hesabına göre yapılsa da Renault’un bütün araçlarında 1 yıl ya da 20.000 KM’de bir (Hangisi önce dolarsa) motor yağını değiştirip, aracınızın bakımını yaptırmanız tavsiye edilmektedir.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Motor yağı seçiminde çok fazla zorlanmıştım. Yazı için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir