1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Egzozdan duman atması neden olur?

Egzozdan duman atması neden olur?
1

Egzozdan duman atması her ne kadar bizler istememekte birçoğumuzun karşılaştığı sevimsiz bir durumdur. Egzozdan duman atmasının aslında farklı renk ve anlamlar ifade eder. Bunların her birisi, her bir rengi farklı bir arızayı temsil eder. Bunları genellersek Siyah renk egzoz dumanımavi renk egzoz dumanı ve beyaz renk egzoz dumanıgri renk egzoz dumanı diye sınıflandırabiliriz. Bu sınıflandırmaların karşılıklılarını aklınız karışmasın diye gelir birlikte ayrı ayrı inceleyelim.

Egzozdan beyaz duman atması

Motorun beyaz duman atması ve su damlaması mutlaka kontrol altına alınması gereken önemli bir sorundur. Eğer 5 saniyeden uzun bir süre bu sorunla karşılaşıyorsanız silindir kapak contanızın yanık olma ihtimali çok çok yüksek. Bunun tam teşhisini koyabilmek için bir kaç önemli detayı bilmemiz gerekiyor.

Aracınız devamlı su kaybı yaşayabilir.

  1. Radyatör kapağını açtığınızda su yukarı doğru fışkırabilir.
  2. Motor yağınızı kontrol edin, içine su bulaşmış ve pekmez tarzı bir görünüme bulanmış olabilir.

Arabada beyaz duman atarsa ne olur diye yukarıdaki belirtiler aracınızda yoksa üzülmeyin, sorun soğuk havalardan kaynaklı bir durumda olabilir. Bu bir sorun değildir ve müdahalede bulunmanız gerekmez

Egzozdan gri duman atması

Egzozdan gri duman atması tıpkı beyaz renk dumanda olduğu gibi yanıltıcı olabilir. Fakat arar durumun farkına varılması, ona göre daha rahttır. Ancak beyaz duman tek tip sorunu işaret ederken gri duman bir kaç tip soruna yönelenmiş  olabilir. Sorun önemsiz bir durum olduğu gibi oldukça büyük masrafta çıkaracak bir arızanın tetikçisi de olabilir. Bu nedenle kaynağının doğru belirlenmesi gerekir. Turbonun yağ yakması durumunda egzozdan atılan dumanın gri renk olması en sık karşılaşılan sorundur. Bu sorun turbo yataklarının ve turbo mili üzerindeki segmanların yıpranıp aşınması sonucunda ile ortaya çıkar. Bu nedenle aracın yağ eksiltip eksiltmediğine bakın. Eksilme yoksa korkulacak bir şey yoktur.

Egzozdan mavi duman atması

 En belirgin ve en korkutucu olanıdır. Belirgin bir şekilde motorun yağ yaktığını gösterir ki boş yere egzozdan mavi duman nasıl kesilir diye bir araştırma yapmayın, motor rektifiye gereklidir.

Egzozdan siyah duman atması

Egzozdan siyah duman atması diğer renklerle kıyaslandığında en masum olanıdır. Siyah renk duman atması aracın fazla yakıt tükettiğinin göstergesidir. En azından kritik bir arıza diyemeyiz, yalnızca cebinizden biraz daha fazla para çıkışı olacak. Ateşleme sistemine bağlı olan enjektörlerin ya da Hava filtresini dışında çeşitli ayar ve hava sensörleri gibi bileşenlerde sorun olduğu anlamına gelir. Periyodik bakımı geciken araçlarda net bir şekilde izlenebilir. Netice olarak motor çalışması gerektiği standartlarda çalışmamaktadır ve bu nedenle daha fazla yakıt tüketirken performansta da azalma meydana gelmektedir.

Egzozdan duman atması nedenlerini sizler için yayınladık. Görüş ve önerileriniz için yorum bölümünden iletişim kurabilirsiniz.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Egzoz dumanı beni her zaman rahatsız eder kaç gündür bir siyah bir beyaz çıkıyordu bakalım sonu ne olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir