Araç Muayene Öncesi Yapılması Gerekenler
Simple Illustrated Taxi Business Card
2

Araç muayene öncesi yapılması gerekenler 2022 yılında da popüler aramalar arasında. Her aracın belirli periyotlarda girmek zorunda olduğu, girmediğinde cezai yaptırımlarla karşılaştığı çok önemli bir kontroldür. Sıfır araç alımlarında ilk kontrolüne 3 yıl sonra girerken ilk muayenesi yapıldıktan sonra her iki yılda bir düzenli olarak araç muayenenizi yenilemeniz gereklidir. Tarihleri muayene istasyonundan aldığınız evrakta bulabilirsiniz.  Ayrıca E-devlet Araç muayene hizmeti kapsamında muayenenizi kontrol edebilir ve Plakadan Araç muayene sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Gelin birlikte araç muayenesi nasıl yapılır, muayeneye girmeden nelere dikkat etmemiz gerekli bunları inceleyelim.

Araç muayene öncesi yapılması gerekenler
Araç muayene öncesi yapılması gerekenler

Araç muayene randevu alma

Araç muayene randevusunu alma yapmanız gereken ilk eylem olsun. Yoğunluklar nedeniyle kendinize uygun bir zaman dilimini belirleyip önceden başvurarak randevunuzu yazdırmanız gerekli. Özellikle metropol kentlerde yoğunluk nedeniyle randevu almadan giderseniz, yaptıramadan geri dönme ihtimaliniz bulunuyor. Randevu alabilmek için önümüzde iki seçenek var;

Telefonla Araç Muayene Randevusu Alma

Telefonla araç muayene randevunuzu almak için 0850 222 88 88 numarasını tuşlamanız yeterli. Karşınıza sesli komut sistemi çıkacak, yönlendirmeler vasıtasıyla randevunuzu kolay bir şekilde alabilirsiniz. İşleme başlamadan önce mutlak suretle ruhsatınızı  yanınızda bulundurmaya özen gösterin.

Web Sitesinden Araç Muayene Randevu Alma

Telefonla uğraşmak istemiyorum, iki tıkla randevu alayım derseniz de TüvTürk sitesi üzerinden randevu almak için TIKLAYIN. Linkine tıklarsanız hiç uğraşmadan hızlı bir şekilde randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Burada sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekli.

  • Plakanızı girin
  • Ruhsat seri no girin (Ruhsatın sağ alt köşesinde yazar)
  • Şehri seçin ve randevunuzu oluşturun.

Araç randevu erteleme işlemini de aynı yöntemle yapıyorsunuz. Daha önce  randevu almışsanız ekran size özel yönlendirme yapacaktAraç muayene öncesi yapılması gerekenler

Eğer randevunuzu almışsanız, şimdi diğer kontrolleri uygulamanın zamanı gelmiş demektir.

Plakadan araç borcu sorgulama

Plakadan borç durumunu sorgulamadan ya da OGS, HGS üzerinde her hangi bir borcunuz olup olmadığını kontrol etmeden muayene istasyonuna gitmeyin. Sistemler tamamen online çalıştığı için borcunuzu görüyorlar ve ödenmemişse muayene vizesi vermiyorlar. Bu kapsamda, plakadan araç borcunu sorgulamak için;

  • Öncelikle BU Adrese tıklayın.
  • Daha sonra MTV ve Trafik para cezası sorgulama bölümüne girin
  • Üst kısma TC kimlik numaranızı, altına plakanızı yazın ve “Sorgula” deyin
  • Eğer borç gözükmüyorsa sorun yok, fakat görünüyorsa mutlaka yatırmanız gerekli.

Plakadan egzoz emisyon sorgulama

Emisyon pulunuz yoksa ya da mevcut emisyon pulunun tarihi geçmişse muayeneden geçemezsiniz, ağır kusurlu olarak tekrar çevirirler. Mutlaka kontrol edin, pulu muayene istasyonlarında da temin edebilseniz de çok tavsiye etmiyorum. Kalibrasyonları daha farklı ayrıca olası bir sorunda geri dönmek zorunda kalırsınız ve muayene hakkınız yanar. Tavsiyemiz gitmeden mutlaka emisyon muayenenizi yaptırarak pulunuzu da yanınıza almanız. E-devlet üzerinden palakanızla sorgulama yapmak için BU LİNKİ tıklamanız yeterlidir.

Araç muayenesi için gerekli evraklar

Araç muayenesi için gerekli evrakları toplamanız orada talep edecekleri evrakları pratik bir şekilde verebilmeniz için oldukça önemli. Bu yüzden aşağıdaki belge ve ekipmanları toplamaya özen gösterin.

Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi)

Ruhsatınızı mutlaka yanınızda bulundurun, ne yazık ki “Evde unutmuşum” deme şansınız bulunmuyor. Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noter tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noter tarafından verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.

Trafik Sigortası

Trafik sigortanızın bitiş dönemini muayene öncesi kontrol edin. “Trafik Sigortası” tescil  datalarında motorlu bisiklet olarak geçen ve insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu bir belgedir. Online olarak bunun kontrolü yapılıyor olsa da yanınızda bulundurmanızda fayda var.

LPG/CNG’li Araçlar için bulundurulacak evraklar

Muayeneye gelirken LPG/CNG Tankının üzerinde yer alan etiketteki bilgilerinin rahatlıkla okunabilir bir şekilde olması gerekiyor. LPG/CNG tadilatı sonrası muayenelerde “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” ile gelmenizi özellikle tavsiye ederiz.

LPG/CNG`li bir araç “Yakıt/gaz deposu; ömrü ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmış” veya “Sıvı Gaz Sistemi Onaysız” kusuru almış ise, muayene tekrarına Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile gelinmesi zorunludur.

İlk muayenesinde yukarıdaki kusurlar haricinde LPG/CNG sistemi ile alakalı başka bir ağır kusur alması durumunda muayene tekrarında ilgili kusurun fiziksel olarak giderilmesi yeterlidir. Herhangi bir evrak ya da belgeye gerek yoktur. Ayrıca unutmayın LPG’li araçlarda tanker tarihi 10 yılı geçmişse tankerinizi değiştirmeniz gerektiğinden muayeneden geçemezsiniz.

Araç muayenesinde zorunlu ekipman listesi

Aracınızda bulundurulması gereken ekipmanları mutlaka kontrol edin. Bizler mutlaka olması gerekenleri listeliyoruz.

Araç muayene ilkyardım çantası

Hemen her yerden pratik bir şekilde temin edebileceğiniz ilk yardım çantaları, muayene aşamasında kolay bir şekilde işinizi görecektir. Dikkat edin, mutlaka aşağıdakileri barındırmak zorunda.

  • Büyük sargı bezi – 2 Adet
  • 1 kutu Hidrofil gaz steril
  • 3 adet Üçgen sargı
  • Antiseptik solüsyon (50 ml)
  • Alçı.
  • 10 adet Çengelli İğne
  • Küçük makas
  • Esmark bandajı

Üçgen Reflektör

Üçgen reflektör, Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet bulundurmanız gerekmekte. Dönem dönem Üçgen reflektör nerede satılır soruları da geliyor; Benzinlik, Yedek parçacılar, Otomobil Servisleri ve AVM’lerden temin edebilirsiniz.

Yangın Söndürme Cihazı

Araçtan araca farklılık gösteren tüp için yasal geçerlilikler aşağıdaki gibidir.

  • Binek araçlarda, kamyonet ve minibüslerde 1 adet 1 kg
  • Yolcu sayısı 26 ya kadar olan otobüsler için 2 adet 2 kg
  • Yolcu sayısı 26 dan fazla olan otobüsler için toplam 6 kg kapasiteli (örn: 1 adet 4 kg, 1 adet 2 kg)
  • Azami ağırlığı 12 tondan küçük olan kamyonlarda toplam 4 kg kapasiteli
  • Azami ağırlığı 12 tondan büyük olan kamyon ve çekicilerde toplam 6 kg kapasiteli
  • Araç tehlikeli madde taşıyor ise toplam 12 kg kapasiteli (sürücü ve motor bölümündeki yangınlar için en az 1 adet 2 kg olmak üzere toplam 12 kg olmalıdır. Yangın söndürme cihazlardan biri en az 6 kg kapasitede olacaktır.)
  • Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı 7500 kg ise toplam 8 kg kapasiteli (Yangın söndürme cihazlardan biri en az 6 kg kapasitede olacaktır.)
  • Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı 3500 kg ise toplam 4 kg kapasiteli
  • Ambulanslarda 2 adet 2 kg doldurma kapasiteli

Stepne

Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır. Stepnenizi gitmeden kontrol edin, havası inik ya da patlak olabilir. Stepnede sorun yaşarsanız da korkmanıza gerek yok.. Hafif kusurlu olarak muayeneden geçebilirsiniz.

Bu adımları tamamladıktan sonra randevunuzu alıp araç muayene istasyonuna gidebilirsiniz. Unutmayın! Muayene istasyonun gittikten sonra bankodan muayene ücretini nakit olarak ödeyip muayene sıra numarası almanız gerekmektedir. Ne yazık ki kredi kartıyla ödeme şansınız bulunmuyor.

Eğer yukarıdaki işlemleri sırasıyla yaparsanız hiç bir sorun yaşamazsınız. Tabi, birde aracınızı önceden bir ustaya götürüp kontrol ettirmeyi de ihmal etmeyin. Peki, muayene de ne kadar ödeyeceksiniz?

Araç muayene ücreti 2022

Araç muayene ücretleri 2022 yılında otomobil türüne göre şu şekilde belirlenmiştir.

  • Renault araçlar kapsamındaki otomobiller dışında minibüs, kamyonet ve römork ya da yarı römork araçlara yönelik, 507,40 TL
  • Kamyon, tanker, otobüs ve çekiciler için 658,58TL
  • Traktör ve motosikletler kontrolü içinde 258,42 TL talep edilmektedir. Ücret Nakit olarak talep edilip, kredi kartı ya da farklı ödeme şekilleri kabul edilmemektedir.

Peki ya muayeneyi geçirmişseniz? Önceden sorgulama yapmayı ihmal etmeyin.

Arabanın muayene tarihini nasıl öğrenebilirim?

Araç muayene sorgulama işlemini E-devlet üzerinden pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, aşağıdaki linki tıklamak ve karşınıza otomatik bir şekilde çıkacak tarihi kontrol etmek.
BU LİNKE tıklayıp, sorgulamanızı yapabilirsiniz.
 
“Eyvah geçmiş” diyorsanız o zaman ceza ile karşı karşıya kalacaksınız.
 

Araç muayeneden geçmezse tekrar randevu alınır mı?

Aracınızın muayeneden geçmemesi durumunda, sizlere bulunan sorunları giderebilmek için bir hak daha tanımlanmaktadır. Aracınızdaki kusurları giderdikten sonra ücretsiz bir şekilde 1 ay içinde muayeneye girebilir, işlemler sonrasında da uygunluk belgenizi alabilirsiniz.

Araç muayene cezası nasıl hesaplanır

Araç muayene süresi dolduktan sonra aracınızı muayeneye götürürseniz geç kaldığınız her ay için % 5 oranında ceza ödersiniz. Örnek vermemiz gerekirse eğer 3 ay boyunca muayeneye girmemişseniz, muayeneye gittiğinizde 3 aylık süreye %15 oranında ek faiz ödersiniz. Bu nedenle de muayene tarihini geçirmemeye özen gösterin.

Araç muayene öncesi yapılması gerekenler hakkında deneyimlerinizi, aktarmak istediğiniz hususları bizlere yorum bölümünden iletirseniz yayınlamaktan mutluluk duyarız.

Araç Muayene bitince kaç gün gecikebilir?

Ne yazık ki böyle bir hakkınız bulunmuyor. Muayenenin hemen ertesi günü yukarıdaki %5 faiz oranıyla karşılaşırsınız. Ayrıca polise yakalanmanız durumunda cezai işlem uyguladığı gibi, 3 gün içinde muayeneye gitmeme durumunuzda aracınızı çekme hakkına sahip olacaktır.

Araç muayene öncesi yapılması gerekenler ve karşılaşabileceğiniz durumlar hakkında geniş bir bilgilendirme yaptık. Araç muayene öncesi yapılması gerekenlere dikkat ederseniz süreci sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Geçmiş deneyimlerinizi YORUMLARI bölümden paylaşabilir ya da aklınıza takılan soruları yine ayrı bölümden dile getirerek uzman ekibimizden yardım alabilirsiniz.

 

araç muayene 2022 ücreti ne kadar?

Araç muayene ücretleri 2022 yılında otomobil türüne göre şu şekilde belirlenmiştir.
otomobil 507,40 TL

Motosiklet muayene ücreti 2022

Tüvtürk tarafından Traktör ve motosikletler kontrolü içinde 258,42 TL talep edilmektedir.

Kamyonet muayene ücreti 2022

Kamyon, tanker, otobüs ve çekiciler için 658,58TL

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Teşekkürler

  2. Tavsiyeleriniz için teşekkürler, eminim bir çok insanın işine yarayacaktır. Benim çok yaradı :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir