1. Anasayfa
  2. Ustaya Sorun

Tork Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Tork Nedir, Nasıl Hesaplanır?
1

Tork Nedir? Kelime olarak “torque” sadece otomobile has bir terim olamamakla birlikte; hepimizin kulak aşinalığının bulunduğunun ama ne anlama geldiğini tam olarak bilemediğimiz bir kelime. Özellikle tork ve beygir gücü birbirine yakın iki terimdir, bunun ayırımını yapabilmek adına öncelikle TORK’u birlikte inceleyeceğiz.

Tork Nedir ?

Motor tork üretir. Tork çevirme gücüdür ve devirle çarpıldığında beygir gücü ortaya çıkar. Beygir gücü ve tork bu nedenle bağımlıdır.

Tork ve Beygir’i Nasıl Ayrırız ?

Öncelikle normal bir motorumuz olsun. Ve bu motorun beygir gücünün 100 olduğunu varsayalım. Bu motor her an her hızda gücü 100 Beygir olamaz. 100 BG güce araç ancak belirli devirlerde ulaşabilir. O devrin üstünde ve altında daha düşük değerlerde beygir gücüyle karşılaşırız. Aynı şey tork içinde geçerli, maksimum torku yalnızca belirli devirlerde elde edebiliriz.

Motorun en atak olduğu en yüksek torku verdiği andır. Akıllara şu soru geliyor “Madem atak durumu noktası var, araç neden her an an güçte seyretmez”. Bu sorumuzun tek bir yanıtı var; oda şanzıman. Hemen her araçta şanzıman bulunur. Bu sistem motor ile tekerleklerin farklı hızlarda dönmesini sağlar. Buda bize torktan avantaj sağlar. Vites oranları düştüğünde her zaman motor tekerleklerden daha hızlı dönmektedir. Biz her vitesi büyütmemizde tork azalır.

Yüksek devirli olan bir motor, vites değişimine ihtiyaç duyar ya da başka deyişle devri düşük olan bir motoru bir üst vitese aktarırsanız motorun torkunun azalamasına rağmen şanzıman hala küçük viteste olacağından tekere aktarılan tork araçtan daha yüksek olacaktır.

Tork Nedir
Tork Nedir

Bir otomobilin vites kutusunda, daha fazla tork üretmesi veya daha fazla hız yapması arasında tercih yapılabilir. Bu konuda güç ve tork değerleri binek otomobillerde birbirine yakın değerlerde tutulurken örneğin bir jipte tork yönüne kaydırılmıştır. Misal bir binek otomobil 130 HP güç, 160 Nm tork değerine sahipken aynı motorun kullanıldığı bir jip 100 HP güç, 280 Nm tork değerine sahip olabilir. Burada beygir gücü değişmezken kullanılan şanzıman oranlarına bağlı olarak torkta farklılık görülmektedir.

Benzer şekilde tekerlek çapı büyük olan traktör gibi araçlarda torkun yüksek olması gerekir çünkü tekerlek çapı büyüdükçe motorun çekişi düşer. İlave olarak motor tipi de tork açısından önemlidir. Sıra tipli motorlar güç üretmeye odaklı olarak üretilirken V tipli motorlar çekişin fazla ve sürekli olması istenen yerlerde yaygın olarak kullanılır.

Tork nedir hakkında aklınıza takılan ya da sormak istediğiniz bir şey varsa bizlere alttaki YORUMLAR bölümünden ulaşabilirsiniz ya da daha detaylı şekilde hazırladığımız Otomobillerde Tork Nedir?  makalesini inceleyebilirsiniz.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir
Arada valf ne demek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 2 yıl önce

    aracımın tork unu nasıl yükseltebilirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir