1. Anasayfa
  2. Ustaya Sorun

Araba neden hararet yapar

Araba neden hararet yapar
0

Araba neden hararet yapar? Oldukça can sıkıcı bir durum öyle değil mi? En olmadık anda yükselen dumanlar oldukça can sıkar. Sonra da  Araba harareti nasıl düşürülür diye kara kara düşünür dururuz. Öyle ya, bir şekilde yolumuza devam etmemiz gereklidir. Yolda kalmanın dışında Hararet yapan araç masrafını hayal etmek bile bir çoğumuzun tüylerini diken diken yapmaya yeter de artar bile!

Harareti önlemek adına alınabilecek tedbirlerin sıralandığı makalemizi dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Araba neden hararet yapar?

Motorun soğumasını sağlayan parçalar vardır. Bunlar ısınan motoru soğutmakla mükelleftir. Fanın bozulması ya da, fan müşirinin bozulması gibi, motordaki suyun sirkülasyonunu sağlayan devridaim pompasının contalarının bozulup su kaçırması, radyatör hortumlarının delinmesi sonucu su kaybı olması, radyatör kapağının bozulması, alternatör kayışının kopması veya gevşek olması otomobilin hararet yapmasına neden olacaktır,

Araba hararet yaptı, ne yapmak lazım?

Aracınız hararet yaptıktan sonra eğer yol müsaitse arabayı iniş pozisyonun da olmak şartıyla yokuşa getirip ayağı gazdan çekmek öncelikli amaç olmalıdır. Böyle olduğunda araba hareket etmeyeceği için yakıt tüketilmeyecek ve motor hareketli olduğundan devirdaim pompası çalışmaya devam edeceğinden moturun ısısı düşmeye başlayacaktır.

Dikkat edilmesi gereken durumlardan bir tanesi de motordan şiddetli buharların yükselmesidir. En sık karşılaştığımız durumlardan biriside budur. Bu durumda hortumun patmala ihtimali söz konusu. Böyle bir durumda arabayı stop edip motoru soğumaya bırakmak gerekmektedir. Hali hazırda sıcak olan motora kesinlikle soğuk su koyulmamalıdır. Ve motora sakın ellemeyin, ısısı oldukça yüksektir.

Arabalarda hararetin nedenlerinden bir tanesi de fanın çalışmamasıdır. Bu yüzden hararet olduğu zamanlarda motorun sesinden ya da kaputu açarak fanın çalışıp çalışmadığına bakılması gerekmektedir. Eğer fan çalışıyorsa arabanın havalandırması en sıcak haline alınarak fanın sonuna kadar açılması önemlidir. Böylelikle motorun soğuması sağlanabilmektedir. Çünkü fan sayesinde motorun ısısı kabine doğru akmaya başlar

Eğer arabanın hararet yapması devirdaim pompası yüzünde meydana geliyorsa yapılacak işlem bellidir. Öncelikli olarak motorun yüksek devirde kullanarak hararet durumunu incelemek gerekmektedir. Araba yüksek devirlerde sürüldüğü zamanlarda devirdaim pompası daha fazla çalışır. Bunun sonucu olarak da eğer hava varsa dışarıya atar. Bu arabaların birçoğu için bu şekildedir. Eğer arabada hararet olmasının sebebi devirdaim pompası üzerinde bulunan kaçaklar ise yüksek devirde arabayı kullanmak bu problemin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

 

Hararetle ilgili düşüncelerinizi, yaşadığınız deneyimlerinizi bize YORUMLAR bölümünden bildirirseniz yayınlamaktan mutluluk duyarız.

 

Bu gönderiye oy verin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir