1. Anasayfa
  2. Renault Araçlar

Renault Tarihi Gelişimi

Renault Tarihi Gelişimi
Renault bakım periyotları
1

Renault tarihi gelişimi açıdan nasıl ilerledi, geçmişi nasıl. Hiç  merak ettiniz mi? Renault marka araçları bilmeyenimiz yoktur. Sokağa çıktığınız zaman her köşe başında bekleyen ya da hızla yanınızdan geçen bir Renault görebilirsiniz. Peki yaşantımızın her alanına giren ve bu kadar çok kullanılan bir aracın tarihini hiç merak ettiniz  Evet çok tutulan, alım satımı kolay, her yerde görebileceğimiz Renault marka araçların tarihçesine kısa bir giriş yapmak istiyoruz.

Renault Tarihi gelişimi

Louis Renault’un 15 yaşında başlayan merakının, dünyaca ünlü ve kullanılan bir marka yaratacağını kim bilebilirdi ki? Harçlıklarını biriktirerek De Dion Bouton marka araç alıp onun üzerinde çalışmalarına başlayan Louis Renault, bu “yamalı bohça” diye tabir edilen aracı sökerek yeni eklentilerle adeta yeni bir araba ortaya çıkarır. Atlardaki midilliyi andıran şekilde küçük olan renaultun ilk otomobili tek kişilik “Voiturette”dir.

Evet minik bir otomobilden bugün çağın en gelişmiş ve sağlam teknolojisine geçişte en önemli temeli atan Louis Renault’un soy ismini alan marka bugün dünyaca tanınmış ve en çok tutulan markalar içerisine girmiştir. Renault tarihi bu şekilde başlayıp günümüze kadar uzanan büyüleyici bir süreçle doludur.

Oyak Renault’un ilk arabası

Oyak Renaultun ilk arabası karşımıza; Voiturette modeli olarak çıktıVoiturette, 3 ileri 1 geri vitesi, motordaki gücü kayış ya da zincirle değil; mil yardımıyla arka dingile aktarması, sessiz kullanımı ve hem düz yolda gidip hem yokuş çıkabilmesi ile çığır açar ve 1898 yılında sokaklarda boy gösterdi. Bu bisikletvari otomobilin resmini tarihin tozlu sayfalarından sizler için çıkardık.

O Tam bir Efsane!; TOROS

1969 yılında ilk kez üretilmine başlanan modelini halen sokaklarda görmemiz mümkün. 2000 yılına kadar üretimi devam eden otomobil, Fransa dışında Türkiye gibi farklı ülkelerde de üretildi ve dünyanın farklı noktalarına gönderildi. 1971 yılında kurulan OYAK Renault Fabrikası’nın ilk icraatlarından biri, Renault 12’nin üretilmesi oldu. Ülkemizde çok sevilen otomobile Toros ismi verildi. Üretildiği seneler düşünüldüğü zaman, birçok eksiği olduğunu söyleyebilirsin. Kullanıcıları da çoğunlukla bu durumdan şikâyet ediyordu ama 200 bin kilometreden önce bozulan bir 12 model araç bulmak oldukça zor. Kolay bozulmaması ve dengi olan otomobillere göre daha az yakıt tüketmesi nedeniyle “mekanik katır” ismiyle de anılıyor.

Renault Tarihi gelişimi
Renault Tarihi gelişimi

Renault 12; TS, GTS ve TSW gibi farklı versiyonlara sahip. Ülkemizde Toros isminin verildiğinden bahsetmiştik. Ford ve Dacia markaları da aracın haklarını satın alarak farklı isimler ile satmış. Ford, Güney Amerika pazarı için Corcel adı altında satış yapmış ve oldukça başarılı olmuştur. Dacia ise 1310 ve 1410 modelleri ile Romanya pazarını adeta ele geçirmiş.

Renault Broadway

Yaşın 25’ten fazlaysa geçtiğimiz yıllarda en sık karşılaştığın araçlardan birisi Broadway olmuştur. Gerçek ismi Renault R 9 olan araç, ülkemizde daha çok Broadway ismiyle nam saldı. 1981 yılında üretimi başlayan Renault R 9, OYAK-Renault tarafından 1986 yılında Broadway adıyla Türkiye’de satılmaya ve gerçekten bir anda insanların tutkusu haline gelmeye başardı. Renault R 9’u temel alan Spring, Fairway, Broadway ve Flash gibi isimler ile satılmış. 1.4, 1.6 ve 1.7 litrelik benzinli ile 1.6 dizel motor seçenekleri ile sunulan otomobilleri bugün hala Anadolu’nun köylerinde görmek mümkün. Bunun en önemli nedeni ise yedek parçalarının ucuz ve aracın oldukça dayanıklı olması olarak özetlenebilir.

Özellikle Toros ve Brodway efsaneleriyle başlayan ve günümüzde Clio, Megane gibi farklı modelle göz kamaştıran ünlü marka olan Renault’un Renault Tarihi gelişimi hakkındaki düşüncelerinizi bizlere yorum bölümünden iletebilirsiniz.

 

 

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir