1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Çekme Belgeli ne demek, nasıl kaldırılır?

Çekme Belgeli ne demek, nasıl kaldırılır?
Çekme belgeli ne demek
1

Çekme belgeli ne demek?  Çekme belgeli araç ne demek? Çekme belgeli olan bir arabayı almalı mıyım? Çekme belgeli araç satılır mı? Çekme belgesi ne işe yarar? Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarma masrafı 2019 yılında ne kadar? Aracı trafikten çekme işlemleri nelerdir? Çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa ne olur? Çekme belgeli nasıl sorgulanır? Çekme belgesiyle ilgili aklınıza gelebilecek bu soruların yanıtlarını ve süreç içinde karşınıza çıkabilecek tüm sorunlara en ince ayrıntısına kadar değinerek sizlere rehber oluşturabilecek kapsamda konuyu ele aldık.

Çekme Belgeli ne demek

Çekme belgesi Ağır hasarlı (Karoseri dışında sel hasarı da olabilir) kullanılamayacak durumda olan olan yada kullanılmadığı ve atıl durumda bekleyip motorlu taşıtlar vergisi (MTV) gibi vergilerin düzenli olarak yatırılmaması sonucunda, plakası üzerindeki rehin ve haciz durumu, trafik cezaları, bandrol borçları vs. gibi araç üzerindeki bütün borçların ödemesi yapıldıktan sonra trafiğe çıkma işlemine denmektedir. Çekme belgesini alındıktan sonra istediğiniz süre kadar çekme belgeli bir şekilde kalabilir ve bu belgeyle aracı muhafaza etmeniz durumda üzerinde hiçbir şekilde vergi, sigorta vs.. gibi ek maliyet oluşacak durumlar karşınıza çıkmayacaktır.. Çekme belgeli aracı en fazla bir köşede muhafaza edebilirsiniz, bununla trafiğe çıkıp aracı aktif bir şekilde kullanmanız kanunen mümkün olmamakla birlikte yakalanınca da çok ağır yaptırımları bulunmaktadır.

Çekme Belgesi Nasıl Alınır

Çekme Belgesinin alınıp aracın trafikten düşürülmesi için bir takım evraklara ihtiyacınız bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Şoförler odasından temin edilebilen iki adet araç trafik tescil ve müracaat işlem formu. Ayrıca bu forumun araç özellikleri ve sahibine ait kimlik bilgilerine doğrultusunda doldurulmuş olması gerekir.
  • Nüfus cüzdanınız
  • Araç tescil ve motorlu araç trafik belgeleri
  • Tescil plakaları
  • İlgili vergi dairesinden alınmış ilişik kesme belgesinin veya hurdaya ayrılmasında sakınca bulunmadığına dair belge

Listelediğimiz bu evraklarla  birlikte araç sahiplerinin ya da kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin dilekçeyle notere müracaat etmesi gerekmektedir. Noter için hafta içi mesai saatlerini beklemek zorunda değilsiniz, hafta sonları nöbetçi noterler vasıtasıyla da işlemlerinizi rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Nöbetçi Noterlerin listesine ulaşabilmek için TIKLAYIN

Çekme Belgeli Aracımla Trafikte Yakalanırsam Ne Olur?

Çekme belgesini aldık diyelim, bundan sonra ne olacak? Çekme belgeli aracımı kullanmaya devam edebilirim diye hiç niyetlenmeyin. Kanunlarımıza göre yasak ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok ağır cezaları bulunmakta. Aracı kullanabilmeniz için çekme belgeli aracı trafiğe çıkarma prosedürlerini izlemeniz gerekir –ki ona da yazımızın ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.

  • Aracınıza el konulur. Polis çekiciyle aracınızı alır ve emniyete ait otoparka aracınızı bağlar.
  • Otoparkta kalan aracınız için kaldığı gün boyunca emniyet tarafından size para cezası kesilir.
  • Aracınızı otoparktan çıkarmak istediğinizde kaldığı gün boyunca ödediğiniz ücretin dışında bir de aracınızı getiren çekici ücretini de karşılamanız gereklidir.
  • Günümüz standartlarında geçerli olmak üzere hakkınızda trafik cezası uygulanıyor ve yüklü bir para ödersiniz.

Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkartılır

Çekme belgesiyle yakalandık araç polis tarafından çekildi diyelim. Aracınızı otoparktan almak için çekme belgesini kaldırıp normal prosedürleri izleyerek aracı trafiğe tekrar sokmanız gerekir.

Ya da çekme belgeli bir aracı başkasına devrettiniz ve trafiğe tekrar çıkarmak istiyorlar.

Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için gerekli evraklar

  • Şoförler odasından alınan iki adet araç trafik tescil ve müracaat işlem formunun araç özelliklerine ve sahibinin kimlik bilgilerine göre doldurulmuş olması gerekir.
  • Nüfus cüzdanı
  • Araç tescil belgesi
  • Geçerli zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi
  • Araç üzerinde değişiklik yapılmışsa, bu değişikliğe ait belgeler
  • Aracın muayenesinin yapıldığına dair belge.
  • 170 TL noter yeni ruhsat masrafı için alıyor
  • Notere 22 TL plaka basım parası ödeniyor.
  • Şöförler odası plakaya yönelik 43 TL talep ediyor.
  • Toplam 235 TL harcayarak aracınızı trafiğe çıkartmış oluyorsunuz.

Burada en büyük sorun muayene kısmı. Oraya gitmeden önce bilinçli olup evraklarınızı toplamanız gerekiyor.

Çekme belgeli araç muayene evrakları

Çekme belgeli araç muayene evrakları toparlanıp aracın muayenesi aşaması sonucunda işlemlerin tamamı TUVTURK üzerinden gerçekleştirilmektedir. Öncelikle BU LİNKE tıklayarak TUVTURK’ten dilediğiniz bir istasyondan muayene randevusu alınız. (Randevusuz giderseniz eğer yoğunluk varsa aracınızın kontrollerini yapmayabilirler). Randevunuzu aldıktan sonra yanınızda mutlaka aşağıdaki evrakları da bulundurun.

  • Araç üzerine uygulanan sigorta poliçesinin aslı.
  • En son muayene giriş belgesi. (Eğer TUVTURK yapmışsa kendi sistemlerinden kontrol edecekleri için bu belgeyi istemiyorlar)
  • Her hangi bir borcunun bulunmaması gerekir. Tuvturk yetkilileri online sistemleri sayesinde bu kontrolleri kendisi yapıyor. Her hangi bir ceza, vergi gibi unsurlarla karşılaşılması durumunda işlemlerinizi yapmıyorlar.
  • Emisyon pulu (Eğer yoksa orada da yaptırabilirsiniz ama biz yaptırıp gitmenizi tavsiye ederim)

Trafikten çekme belgeli araç satışı nasıl yapılır

Öncelikli olarak şunu net olarak aktarmak isterim ki her çekme belgeli ya da çekme belgesi bulunan her aracın PERT KAYDI yoktur. Bu konu çok karıştırıldığı için açıklık getirmek istedim. Akıllara takılan bir diğer soruda MTV vergisi. Örneğin taşıt 3 yıldır çekme belgeli muafaza ediliyor, siz trafiğe çıkarmak isteyip evrakları tamamladığınızda yalnızca bulunduğunuz yıl içindeki MTV vergisini ödersiniz ve geçmişe dönük bir ödeme yapmazsınız. Daha sonra da notere giderek satışını alabilirsiniz.

Çekme belgeli araç alınır mı?

Çekme belgesine sahip araçları almanızda her hangi bir problem bulunmamaktadır. Çekme belgesi arabalarda dikkat edilmesi gereken en önemli konu husus, aracın muayenesinin ihmal edilmemiş olmasıdır. Eğer muayenesi gecikmişse ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

 Hangi Durumlarda Gecikme Ücreti Alınır?

Öncelikle sizin aracınızın son muayene geçerlilik tarihini ispatlamanız gereklidir. Aracınızın muayenesi çekme belgesinin temininden önce düzenli olarak yapılmışsa karşınıza her hangi bir ceza çıkmayacaktır. Aksi durumda her türlü para cezasıyla karşılaşabilirsiniz.

Mümkün olduğunca çekme belgeli araç alım/satım durumunda karşınıza çıkma ihtimali olan tüm konulara değinmeye çalıştım. Eğer kafanızda konuyla ilgili her hangi bir soru işareti varsa bizlere yorum bölümünden ulaşabilirsiniz, yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Bunun dışında sizin konuyla ilgili kendi tecrübeleriniz var ve bunu bize aktarmak isterseniz diğerlerine yardımcı olabilmek adına memnuniyetle yayınlayacağımızdan şüpheniz olmasın.

Bu gönderiye oy verin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Çekme belgeli araç almayı düşünüyordum araştırma yapınca sizin siteye denk geldim. Yaptığınız açıklamalar için teşekkür ederim. En azından benim için yapılacak bir iş olmadığını anladım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir