1. Anasayfa
  2. Püf Noktalar

Arabanın kışlık bakımı nasıl yapılır?

Arabanın kışlık bakımı nasıl yapılır?
Arabanın kışlık kontrolü nasıl yapılır
0

Arabanın kışlık bakımı nasıl yapılır? Araç bakımı nasıl yapılır? Kışlık kontrollerde neler gereklidir? Araç kışlık bakımı nedir? Araç kışlık bakımları nelerdir? Arabanın kışa hazırlanması gibi aklınızdaki tüm sorunları yanıtlayacak geniş bir yazı dizisi hazırladık. Lütfen sabırla sonuna kadar okuyunuz ve renault aracınızın güvenliğini yetkili servislere her hangi bir ücret ödemeden kendinizde sağlayabilirsiniz.

Araç kışlık bakımı
Arabanın kışlık kontrolü nasıl yapılır

Malumunuz önümüz kış, aracınızın kış şartlarına uyumlu bir yapıya büründürmemiz gerekiyor. Dönem dönem takipçilerimizde servisler de yaptırdığı çok küçük kontrollerde bile yüksek meblağlar ödedikleri yönünde sitemler alabiliyoruz.

Her ne kadar birçok firma bunu ücretsiz olarak yaptığını söylese de, illaki yapılan kışlık kontrollerde ek bir şeyler bulup, ücretini alıyorlar. Güvenliğimiz söz konusu olduğundan düşünme şansı kalmayıp kısıtlı bütçelerimize rağmen yapılması için onay vermek zorunda kalabiliyoruz. Peki aracınızın kışlık bakımını kendiniz yapmak ister misiniz? Bu hiçte düşündüğünüz kadar zor bir şey değil.

Şimdi aşama aşama sizlere arabanın kışlık bakımını nasıl kendinizin yapabileceğini madde madde açıklayacağız.

Sileceklerinizi kontrol etme yöntemi

Görüş alanımızı etkileyen, müdahale etmemizi gerektiren ilk eleman Silecek lastikleri. Yaz/kış mevsim değişimlerine göre çatlar ve cama uyguladığı basıncın etkisi azalır. Bu durumda silmez ya da çok gürültü çıkarır çünkü atlama yapıyordur. Servislerde 200-300 TL arasında fiyat bandında değişen silecekleriniz, süpermarket ya da benzinliklerde yaklaşık %10 fiyatına değiştirerek bütçenizden tasarruf edebilirsiniz.

 Lastiklerinizi kontrol etme yöntemi

Lastiklerinizi kontrol etme yönteme değinmeden önce şunu kesinlikle unutmayalım 4 mevsim lastik asla yoktur. 4 mevsim lastik tamamen satış stratejisi için ortaya atılan bir pazarlama ve topluluk olarak işimize geldiğinden bizde bunlara inanıyoruz. İki çeşit lastik bulunur;

  • Kışlık Lastik
  • Yazlık Lastik

Hava sıcaklığının 7 derece altına düştüğü durumlarda kışlık, üstündeki durumlarda yazlık lastik kullanmanız gerekir. Fakat dikkatli olun, mevcut lastiklerinizi dikkatlice kontrol gerekir. Özelliğini yitirmiş, et kalınlığı incelmiş lastiği kullanmanız size hiçbir artı katmaz. Sırf laf olsun diye kışlık lastik takmayın, takacağınız lastiğin özellikleri çok çok önemli. Peki nereleri kontrol edeceğiz, bakmanız gereken şeyler neler? Şimdi bunlara değinelim.

Lastik DOT Tarihi nedir, nasıl kontrol edilir ?

Lastiklerin kontrolü
Lastik dot tarihi nedir, ne işe yarar ?

Lastik dot tarihi her lastikte kanunen bulunmak zorunda. Lastiğin üretim tarihidir, üreticiler arasında DOT Tarihi olarak adlandırılır. Bulunduğu konumu gördüğünüz gibi resim içerisinde kırmızı alanla işaretledim. 4 karakterli bir rakamla karşılaşacaksınız. İlk iki karakter haftayı, son iki karakter yılı belirtir. Yani bu lastik için 2017 yılının 35.  Haftasında üretilmiş yorumunu yapabiliriz. Peki DOT TARİHİ neden önemlidir, üretim tarihine neden bakıyoruz?

Lastik kauçuk bir yapıya sahip olduğundan en fazla 4 yıl kullanabilirsiniz. Yeni lastiği alıp takın, 4 yıl park halinde dursun hareket ettiğinde güvenliğiniz için yeni lastik gerekli. Tarih açısından yıpranan lastik kauçuk bir yapıda olduğundan yıl geçtiği için üzerinde kılcal çatlaklar oluşur ve yol tutunmanızı en aza indirger.

Lastik et kalınlığının ölçüm yöntemi

Lastik et kalınlığının olması gereken rakamları için çeşitli şehir efsaneleri var. 3 milim, 5 milim olacak vs. Net olarak bilin ki lastik kalınlığınız yasal olarak 1,5 milim. Ama TuvTürk muayenesinde 3 milimin üzerinde olmalı ki sorun yaşamayın. Tavsiyemiz üç milimin altına düşmemeniz.

Ölçüm için tüm lastikçiler zaten ölçümünü ücretsiz yapıyor. Kışlık lastiklere dikkat edin daha iridir, çünkü su tahliyesini hızlı bir şekilde yapmak zorunda. Eğer buralar ince olur ve kışın yağan yağmur ve kar buradan hızlı bir şekilde tahliye edilmezse aracınız tıpkı buzda kayıyor gibi su kanalların arasına dolar ve buzda dans edersiniz.

Lastiğin gözle fiziki kontrolü

Lastiğin gözle fiziki kontrolü en basit lastik kontrol yöntemdir. Lastiğinizi gözünüzle kontrol edin. Yarık, bombe gibi durumlar olabilir. Özellikle yanak kısmındaki bombeler size sorun çıkarır. Herhangi bir çukura girdiğiniz oluşan basıncın etkisine bu bombe ve yarıklar dayanamaz ve lastiğiniz yarılır. Bu durumda da direksiyon hâkimiyetinizi kaybedersiniz ve istenmeyen durumlar oluşur.

Eğer lastikleriniz yıpranmış ve değişmesi gerekiyorsa Lastik fiyatlarına yönelik arama yapıp, bütçeniz kapsamında en uygununu takabilirsiniz.

Arabanın kışlık bakımında araçta neler kontrol edilmelidir?

Kışın araçta neler kontrol edilmelidir? Evet yapmamız gereken bazı fiziki kontrol mevcut. Ama yapabileceğimiz kontrollerin dışında, kışın özellikle dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Bu konular bizim ileride sorun yaşamamamız adına büyük önem arz ediyor.

Triger kayışı kontrolü

Triger kayışı kontrolü için kaputu kaldırın; motor bölümün sol tarafında üstteki düzeneği göreceksiniz. Kayışlar da tıpkı üstte anlattığımız lastikler gibi kauçuk yapıdan oluşur. Triger kayışının koparsa ne olur? Kayışın kopması zamanların düzensiz çalışması demek ki bu durumda pistonlar sıralama ile değil gelişi güzel çalışır ve eğilmeler kırılmalar meydana gelir. Buda yataklara zarar verir derken motor rektifiyeye kadar gider olay.

Halk arasında kullanılan V kayışı iste gevşemesi durumda alternatör aküyü yeterince şarj edemeyecek ve aracınızı çalıştıramamanıza neden olacaktır. Zaman zaman aracı çalıştırınca “cıyk” diye sürtme sesi gelir. Kayışın eskimesi ya da gevşemesine bağlı, lastiğin kasnağa sürtme sesidir bu. En kısa sürede bu değişimi yaptırın çünkü siz yapamazsınız. Triger ve aksesuar kayışının değişimini mümkün olduğunca zamanında yapmaya özen gösterin.

Triger kayışı ne zaman değiştirilmeli?

Triger kayışının kontrolü
Triger kayışı nasıl kontrol edilir, ne kadar sürede değiştirilir?

Triger kayışı ne zaman değiştirilmeli sorusuna verilebilecek en kapsamlı yanıt, aracınızın üretim kitapçığıdır. Renault araçlarda triger kayışı değişimi 2000’li yılların başında 4. Yıl ya da 60000 KM’de bir yapılırken, 2010 yılından sonra 4. Yıl ya da 80000 KM’ye çıkartıldı. Günümüz araçlarında da 100000 ya da 5 yıl olarak değerlendirilmektedir. Eğer yorumlar bölümünden aracınızın marka ve modelini bizlere aktarırsanız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Hava Filtresinin kontrolü

Hava Filtresinin kontrolü arabanın kışlık bakımından ziyade, yaz kış kontrol edilmesi gereken parçaların başında yer alır. Birçok insan bunu atlar aslında. Bunu hiç kontrol ettirmeden 6 ayda bir direk değiştirin. Masrafınız yakıtta sağlayacağınız tasarrufla fazlasıyla çıkar yani yine masraf etmiyoruz kar ediyoruz. Benzinliklerde 10 TL’ye takan yerler bile var. Hava filtreniniz kötü olursa eğer, içeriye giren hava yakıt oranı değişeceğinden yakıtınız artar çünkü hava az geliyordur. Yakıtın dışında havayla çalışan tüm unsurlar zarar görebilir. Örnek: Turbo bozulur.

Cam suyunu antifiriz ilave edilmesi

Arabanın kışlık kontrollerini yaparken cam suyu donmamalı. Kışın cam su antifrizi çok önemlidir. Keza normal çeşme suyu eklerseniz donar. Not geçelim; ola ki dondu, sakın sıcak su dökerek çözmeye çalışmayın hortumlar ani ısı değişimi nedeniyle çatlar ve daha çok zarar edersiniz. Mecburen değiştirtmek zorunda kalırsınız. Cam su antifrizini yine benzinliklerde ucuz miktara satıyorlar, mutlaka eklettirin. Donan cama da asla sıcak su dökmeyin, camı çatlatırsınız.

Fıskiye ayarlarınızı (silecek koluna basınca su çıkan yer) ayarlamanız için ihtiyacınız olan tek şey toplu iğne. Kaputun üzerinde siyah, suyun çıktığı küçük delikler göreceksiniz. Toplu iğne yardımıyla aşağı yukarı yaparak aracınıza göre ayarlayabilirsiniz. Dikkat edin çok kaldırıp arkadaki aracı ıslatmayın.

Motor yağının kontrolü nasıl yapılır

Motor yağının kontrolü aşamasında her aracın yağ çubuğu değişiktir. Genelde sarı yapıdan oluşan uzun çubuk. Yağ kontrollerini hemen her yer ücretsiz olarak yapmaktadır. Ara ara kendinizde kontrol edebilirsiniz.

Yağ çubuğu kaldırıp aşağı doğru süzün. Eğer akıcılığı yoksa çubukta sabit durup akmıyorsa o yağ eskidir. İnsan için kan neyse, araç için yağ odur. Eski bir yağ akıcılığını kaybettiği için sürtünmeye neden olur metalin metale sürtmesi aracınıza ciddi zararlar verir. Yağ değişimi her yıl düzenli olarak aracınızı kullanmasanız bile yaptırın. Çünkü bekleyen yağ akıcılık değerlerini yitirir.

Antifiriz kontrolü nasıl yapılır

Antifirizin kontrolü Kış ayının atlanmaması gereken en önemli maddesinden birisi. Antifriz ölçümünü ne yazık ki siz yapamazsınız bunu barometre denilen özel cihazla sayesinde yapabiliyoruz. Yine benzinlik gibi yerlerde bunların ölçümü yapılıyor. Bulunduğunuz şehre göre antifriz derecesi değişkenlik gösterebilir. Ama kaç derece olacak sorusu “Bulunduğunuz şehrin sıcaklığının en düşüğünü +10 ekleyeceksiniz” şeklinde cevaplayabiliriz.

Yani diyelim ki şehriniz en çok -25’i görüyor o zaman antifrizini minimum -35’e göre ayarlamalısınız. Özellikle kış ayında atlamayın bunu çünkü antifriz kışın suyun donmaması için direnç gösterir. Yaz aylarında da sıcağa ve korozyona karşı etkilidir.

Akü Kontrolü nasıl yapılır

Arabanın kışlık bakımını yaparken sorun yaşayabileceğiniz en kilit parça. Kış aylarında havanın soğumasının etkisiyle, aküden standartlarında dışında daha fazla akım çekeceği için akünüzle sıcak havalarda her hangi bir sorunla karşılamazsanız bile kışın bir anda aracın çalışmaması gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Akünün kontrolleri için çeşitli maddeleri şu şekilde sınıflandırabiliriz;

Yeni tip akülerin hemen hepsinin üzerinde doluluk oranını gösteren ışıklandırmalar mevcut.
Aküyü kuru bir bez yardımıyla üzerini güzelce silin. Üzerindeki ışıkları göreceksiniz, yeşil yanıyorsa sorun yoktur.

Aracın içine oturun, aracınızı çalıştırın ve far ve teybi birlikte açın. Yüksek akım çekecekleri için akünün dayanıklılığını ölçebilirsiniz. Farlarda kıpırdama, aydınlatmanın azalması, radyo sesin gitmesi gibi durumlarla karşılaşırsanız bilin ki o akü kısa süre içinde sizi yolda bırakır.

NOT: Bu deneyi uzun süre yapmayın, sıfır akü bile belirli bir kademeye kadar dayanabilir daha sonra deşarj olur. 30 saniye bu deneyi gözlemlemeniz için yeterlidir.

Akün’ün yoğunluk ve durumunu ölçen çeşitli elektronik cihazla vardır. Herhangi bir oto elektrikçiye uğrarsanız bunlarla ücretsiz kontrol edebilirler.

Kaput Altı Fiziki Kontrolü yapın

Kaput Altı Fiziki Kontrolü yalnızca arabanın kışlık bakımında değil düzenli bir şekilde yapılması bir eylem. Kaputunuzu kaldırın, içeriden sayısız miktarda kablo, tesisat, hortum gibi ürünler var. Özellikle bağlantı noktalarına bakın. Sıcak, soğuk hava değişimine bağlı olarak genleşme/büzülme yapıp yerlerinden çıkabiliyor, ya da aşırı sıkabiliyorlar. Bazen elle yapabileceğiniz çok basit bir müdahale bile ( Örneğin bir soketi yerine oturtmak ) aracınızdan yüksek maliyetteki onarımı ortadan kaldıracak türde bir hamle olabileceğini unutmayın.

Kışın aracınızı yıkattığınızda kilitlere hava tutturun.

Arabanın kışlık bakımından ziyade kışın dikkat etmeniz bazı özel durumlar da var. Aracınızı yıkattınız, evinize geldiniz. Sabah işe girerken kapıyı açtınız, açılmıyor. Neden; kilit dondu! Bu kış ayında mutlaka her kesin karşılaştığı durumdur. Bunun önüne geçebilecek tek hamle hava tutturmaktır. Çünkü bir araç ne kadar kurulanırsa kurulansın illa ki su kalır. Kilitte kalan su da kapının donup açılmamasına neden olur. Her yıkamacı tanzikli su kullanabilmek için kompresör almak zorundadır, dolayısıyla hepsinde hava bulunuyor. Yıkattıktan sonra özellikle rica edin, kilitlere su tutsunlar ki aracınızın kilitleri donmasın.

Ekipmanlarınızı kontrol edin.

Arabanın kışlık bakımında ekipman oldukça önemli. Kışın çetin şartlarında zor durumda kalmamak için mutlaka aracınızda zincir ve takoz bulundurun.

El frenini mümkün Olduğunca Çekmeyin.

Soğuk havalarda özellikle birde zeminde su varsa el freni donar. Daha sonra siz aracınızı çalıştırsanız bile balatalar sıktığı için aracı hareket ettiremezsiniz, ısınıp bırakana kadar beklemek zorundasınız. Bu nedenle el frenini çekmek yerine lastiklerin arkasına takoz bırakın.

Sonuç olarak Arabanın kışlık bakımını yapmak düşündüğünüz kadar zor değil, tüm aşamaları sorunsuz bir şekilde tamamlamışsanız arabanın kışlık bakımını da yaptırmışınız demektir. Kışın daha yavaş ve dikkatli kullanımınızı tekrar hatırlatmak isteriz.

Bu gönderiye oy verin!

İlginizi Çekebilir
Turbo ne işe yarar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir